Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES nori matyti „Gazprom“ sutartis su klientais Europoje

Įtariant, kad Rusijos koncernas „Gazprom“ parduoda dujas už nesąžiningą kainą, Europos Sąjunga (ES) nori išnagrinėti jo sutartis su Europos įmonėmis.
„Gazprom“ pastatas Maskvoje
„Gazprom“ pastatas Maskvoje / Scanpix/Sputnik nuotr.

Briuselis nekomentuoja pranešimo, kurį paskelbė Vokietijos dienraštis „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ (FAZ), cituojantis ES vidaus dokumentą.

Pernai balandį Europos Komisija (EK) apkaltino „Gazprom“ ES bendros rinkos taisyklių pažeidimu. Be kita ko, Komisija mano, kad „Gazprom“ gerokai varžo konkurenciją Vidurio ir Rytų Europos dujų rinkose, kuriose ši įmonė užima dominuojančią padėtį.

ES priekaištauja dėl „Gazprom“ draudimo perparduoti dujas iš vienos ES valstybės narės į kitą ir teigia, jog tai jam leidžia taikyti nesąžiningas kainas.

„Gazprom“ visus kaltinimus atmeta.

Tyrimą dėl „Gazprom“ veiklos ES Briuselis pradėjo dar 2012 metais. Jame dalyvauja Lietuva, Estija, Bulgarija, Čekija, Vengrija, Latvija, Slovakija ir Lenkija, kurios visos savo ateitį susiejo su Europos Sąjunga, o ne su Maskva.

Šios valstybės narės atidžiai stebi, kaip vyksta tyrimas, nes nerimauja, kad Komisija galėtų prarasti ryžtą kovoti su „Gazprom“, glaudžiai susijusia su Rusijos vyriausybe. Vokietijos leidinio duomenimis, Briuselis nori, kad įmonės, sudarančios sutartis su „Gazprom“, pateiktų apie jas visą informaciją, kuri būtų nagrinėjama.

Toks reikalavimas būtų taikomas tik sutartims, kurios galioja ilgiau kaip metus ir pagal kurias tiekiamomis dujomis tenkinama daugiau kaip 40 proc. konkrečios valstybės narės poreikių. FAZ duomenimis, Briuselis taip pat norėtų nuo pat pradžių dalyvauti ES ir ne ES valstybių derybose dėl dujų tiekimo.

Pasak dienraščio, Vokietija šiems pasiūlymams greičiausiai priešinsis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai