Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES svarsto įstatymą, numatantį pareigą technologijų milžinėms pranešti apie susijungimus

Šią savaitę Europos Sąjungoje (ES) įsigaliojus naujiems griežtiems reglamentams, technologijų milžinės privalės informuoti ES apie bet kokius planuojamus susijungimus ar įsigijimus, pirmadienį pranešė Prancūzijos atstovas Europos Komisijoje Thierry Bretonas.
„Facebook“, „Google“ programėlės
„Facebook“, „Google“ programėlės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

ES ketina antradienį pristatyti savo naujus Skaitmeninių paslaugų bei Skaitmeninių rinkų įstatymus, kuriais bus nustatytos griežtos interneto milžinių verslo sąlygos 27-iose bloko šalyse.

Didžiausios technologijų įmonės bus įvardijamos kaip užimančios kontroliuojančiąją padėtį internete, todėl joms bus taikomos specialios taisyklės, skirtos apriboti jų galią rinkoje.

„Reikalausime, kad didžiosios platformos informuotų mus, prieš atlikdamos įsigijimus“, pagal naujuosius reglamentus, radijui „France Inter“ teigė Th.Bretonas.

„Google“, „Facebook“, „Apple“ ir „Amazon“ ir galbūt kitos bendrovės neabejotinai bus įvardytos turinčiomis kontroliuojamąją galią.

ES ir JAV reguliavimo institucijos vis labiau nerimauja, kad didžiosios technologijų įmonės pirkimus naudoja kaip būdą užkirsti kelią potencialiems konkurentams.

Pavyzdžiui, „Facebook“ įsigijo „Instagram“ ir „Whatsapp“, o „Google“ yra perėmusi „YouTube“ ir „Waze“.

Th.Bretonas teigė, kad reikalavimas pranešti apie planuojamus įsigijimus bus toks pirmasis pasaulyje ir bus tiesiogiai nukreiptas į didžiules įmones, kurių klientų bazė ir rinkos kapitalizacija „suteikia grobikišką pranašumą“, palyginti su kitomis įmonėmis.

ES mano, kad panašiai kaip ir didžiųjų bankų, kurie buvo laikomi „per dideliais, kad žlugtų“ ir kuriems po 2008 metais kilusios finansų krizės buvo taikomas specialus priežiūros režimas, atveju, tokius pat reikalavimus reikėtų taikyti ir didžiosioms technologijų įmonėms.

„Nes kai kažkas yra labai didelis, jam tenka didesnė atsakomybė“, – kalbėjo Th.Bretonas.

Jis pridūrė: „Mano vaidmuo yra nustatyti taisykles, o jei jų nebus laikomasi, bus taikomos sankcijos“.

Pasiūlymams dar bus taikomas ilgas ir sudėtingas ratifikavimo procesas.

Prancūzija ir Nyderlandai jau pasisakė už tai, kad ES turėtų visus reikalingus įrankius valdyti įtakingas technologijų milžines, įskaitant galią išardyti susijungimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas