Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

ES užsienio politikos vadovas grasina uždrausti baltarusiškų kalio trąšų eksportą per Lietuvą

Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis ketvirtadienį pareiškė, kad bendrija gali uždrausti baltarusiško kalio trąšų eksportą per Baltijos šalis.
„Belaruskalij“
„Belaruskalij“ / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Tokios sankcijos Baltarusijai svarstomos, režimui sekmadienį Minske nutupdžius iš Atėnų į Vilnių skridusį „Ryanair“ lėktuvą ir sulaikius tinklaraštininką Romaną Protasevičių ir jo merginą.

„Valstybių vadovai pirmadienį paprašė mūsų pasiūlyti sektorines ekonomines sankcijas (...). Yra tokių, kurios iš karto ateina į galvą“, – interviu naujienų agentūrai AFP, skelbiamame naujienų portale „Yahoo News“ sakė J.Borrellis.

„Baltarusija yra stambi kalio trąšų eksportuotoja: 2,5 milijardo dolerių. Viskas eina per Baltijos šalis. Tai lengva kontroliuoti, jeigu iš tikrųjų nori“, – kalbėjo jis Lisabonoje prieš prasidedant neformaliam ES šalių užsienio reikalų ministrų susitikimui.

Pasak J.Borrellio, per šį susitikimą turėtų prasidėti diskusijos dėl konkrečių ekonominių sankcijų Baltarusijai, tačiau sprendimai turbūt nebus priimami nedelsiant.

Kalio trąšas Baltarusija eksportuoja per Klaipėdos uostą, naudodama „Lietuvos geležinkelių“ infrastruktūrą.

Susitikime dalyvausiantis Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis anksčiau sakė, kad ES sankcijos Baltarusijai galėtų apimti naftos produktų sektorių.

Pasak jo, būtina surasti „sektorius ir kompanijas, kurios padeda režimui“. Taip pat reikia siekti, kad sankcijos nepaveiktų eilinių žmonių.

„Galime kalbėti apie naftos produktų sektorių, tai galėtų būti vienas iš pasirinkimų, bet tai dar nėra aptarta, aš tik pateikiu savo nuomonę, truputėlį ankstoka kalbėti apie konsensusą“, – sakė ministras.

Europos Sąjunga jau uždraudė savo šalyse narėse leistis Baltarusijos oro linijų lėktuvams ir paragino savo bendroves vengti šios šalies oro erdvės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius