Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FinTech įmonės tiesia pagalbos ranką verslui

Šalies finansinių technologijų srityje dirbančios įmonės sutelkė jėgas ir pasiūlė sprendimų su išbandymais susiduriančiam smulkiam ir vidutiniam šalies verslui. „Swedbank“ finansinių technologijų centre „Rockit“ įsikūrusios įmonės siūlo nemokamą mokėjimų administravimą, pinigų perlaidas ar sutelktinį finansavimą palankesnėmis sąlygomis. Fintech atstovai pozityviai žvelgia į ateitį ir tikisi, kad dabartinė situacija paskatins įmones skaitmenines inovacijas paversti savo kasdienybe.
Šarūnė Smalakytė
Šarūnė Smalakytė / Swedbank nuotr.

„Lietuvos fintech bendruomenė išsiskiria savo veržlumu, šiandien didelė dalis jos narių jau yra pasiūlę įvairių paslaugų ir kitų sprendimų šalies įmonėms, kurie turėtų palengvinti jų veiklą dabartinėje situacijoje. Neabejoju, kad per artimiausius mėnesius mūsų bendruomenės ir kiti fintech sektoriaus atstovai sukurs dar daugiau šalies verslui skirtų inovacijų“, – sako „Rockit“ vadovė Šarūnė Smalakytė.

Pasak Š. Smalakytės, nors bendrai šalies ekonomika ir verslas susiduria su didele nežinomybe dėl artimiausios ateities, fintech sektoriaus įmonės į šiuos metus žvelgia pozityviai ir mato galimybių plėtrai bei spartesniam jų siūlomų sprendimų įsisavinimui.

„Remiantis naujausiomis Finansų ministerijos prognozėmis, fintech sektorius ir jame dirbančių žmonių skaičius iki 2020 m. pabaigos turėtų išaugti apie 15 proc. Dabartinė situacija verslą paskatins dar labiau atsigręžti į skaitmeninius sprendimus ir paspartinti jų integraciją savo veikloje“, – pastebi Š. Smalakytė.

Nemokamas pinigų surinkimas, perlaidos ir e. prekyba

Ką siūlo fintech bendruomenės nariai? Mokėjimo paslaugas teikianti „NEO Finance“ verslams visose Baltijos šalyse šiuo metu siūlo pasinaudoti mokėjimo surinkimo paslauga „Neopay“. Ši paslauga leidžia rinkti įmokas interneto parduotuvėje ar kitoje sistemoje jas gaunant į bet kurį Lietuvoje veikiantį banką. Visiems naujiems klientams ši paslauga 2 mėn. teikiama nemokamai.

Be to, „NEO Finance“ savo paslaugą yra pritaikiusi visiems labdaros ir paramos fondams bei kitoms nevyriausybinėms organizacijoms, kurios renka ir skirsto paramą COVID-19 pandemijos pasekmėms sušvelninti. Numatoma, kad paslauga nemokamai bus teikiama bent iki 2020 m. pabaigos. Nemokamu lėšų surinkimu taip pat gali pasinaudoti ir Lietuvoje, Latvijoje bei Estijoje veikiančios žiniasklaidos priemonės.

Kitas „Rockit“ bendruomenės narys „Arca Pay“ siūlo nemokamus tarptautinius pavedimus užsienio valiuta ir jos konvertavimą rinkos kursu. Šia paslauga kviečiamos pasinaudoti visos įmonės, kurios importuoja šalies medicinos sektoriui reikalingas priemones ir vaistus, taip pat su dideliais sunkumais karantino laikotarpiu susiduriantys verslai.

Tuo metu per kovo pabaigoje vykusį hakatoną „Hack The Crisis“ gimė iniciatyva „parduotuv.es“. Tai smulkiajam verslui skirta e. prekybos platforma, kurioje per trumpą laiką galima sukurti nemokamą e. parduotuvę. Čia galima rasti daugybę iš anksto paruoštų e. parduotuvių dizaino šablonų, taip pat integruotą mokėjimo ir siuntų pristatymo sprendimą. Pasinaudoję šia platforma, verslų savininkai gali iš karto pradėti prekybą internetu dėmesį sutelkiant į savo produktus ar paslaugas, o ne į techninius parduotuvės kūrimo ir valdymo aspektus.

Finansavimas ir skolų valdymas

Šiuo neapibrėžtu laikotarpiu fintech sektoriais dalyviai užtikrina, kad įmonės ir toliau galėtų kreiptis dėl finansavimo. Sutelktinio finansavimo platforma „Finbee Verslui“ tapo pirmąja Lietuvoje suteikusia galimybę pasinaudoti valstybės lengvatinėmis paskolomis – INVEGA finansuojama priemone „Paskolos labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams“. Taip pat šiuo metu tai yra vienintelė platforma, leidžianti užtikrinti finansavimą įmonėms per sutelktinio finansavimo priemonę „Avietė“.

„Finbee Verslui“ skaičiuoja, kad šiuo laikotarpiu išduodamų paskolų apimtys išaugo kelis kartus. Per balandžio mėnesį įmonėms suteikta paskolų daugiau kaip už 2,5 mln. eurų. Planuojama, kad dar maždaug 5 mln. eurų įmones pasieks artimiausiu metu.

„Šios finansavimo priemonės, kurias mes, bendradarbiaudami su INVEGA, teikiame verslui, leidžia įmonėms užtikrinti saugų finansavimą šiuo sunkiai prognozuojamu laikotarpiu. Jau dabar matome, kad suinteresuotumas šiomis paskolomis itin didelis, atsakingai vertiname kiekvieną paraišką, o paskolos jau pasiekė daugiau kaip šimtą verslų“, – komentuoja „Finbee Verslui“ vadovas Audrius Griškevičius.

Pasak pašnekovo, „Finbee“ toliau investuoja į procesų automatizavimą, bendradarbiauja su kitomis fintech įmonėmis, kad paskolų prašymai būtų išanalizuojami dar operatyviau ir paprasčiau. „Mums kaip fintech sektoriaus atstovams džiugu, kad valstybė bendradarbiauja ir leidžia prisidėti padedant verslui. Visuomet siekiame būti patikimu verslo partneriu tiek gerais, tiek sunkesniais laikais”, – sako A. Griškevičius.

Tuo metu tarptautinė skolų valdymo sistema „Inform Debtor“ šiuo metu siūlo nemokamą galimybę pasinaudoti jų sistema, nemokamai skelbti skolų aukcionus ir įmonėms suteikia prevencinę priemonę „Prevencinį spaudą“, padedantį sumažinti klientų nemokumo riziką.

Nuotolinio darbo sprendimai

Viena iš verslo skatinimo programos „Wise Guys Fintech 3“ finalininkių įmonė „Ondato“ jos plėtojamą tapatybės nustatymo sprendimą pritaikė nuotolinio darbo programoms. Šiuo įrankiu siūloma pasinaudoti finansų sektoriaus organizacijoms ir kitiems fintech bendruomenės nariams, kuriems reikia bendrauti nuotoliniu būdu su kolegomis ar klientais. Įrankis suteikiamas nemokamai.

„Rockit“ bendruomenės nariai aktyviai ir toliau ieško įvairių sprendimų, kurie galėtų praversti šalies įmonėms ir gyventojams šiuo iššūkių laikotarpiu. Finansų technologijos pademonstravo atsparumą karantino laikotarpiu ir neabejotinai pasitarnaus šaliai įveikiant ekonominius sunkumus. Tuo metu „Rockit“, vienydama aktyvių ir inovatyvius sprendimus kuriančių narių bendruomenę, yra pasirengęs reikšmingai prisidėti prie fintech sektoriaus ir vietos verslo plėtros Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas