Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Fizinio bankroto siekiantis „Arvi“ įkūrėjas V.Kučinskas nurodo turintis 61 mln. eurų skolų, gyventų iš 460 eurų per mėnesį

Prašymą dėl fizinio bankroto bylos iškėlimo teismui pateikęs „Arvi“ įkūrėjas Vidmantas Kučinskas nurodo, kad jo įsiskolinimai kreditoriams siekia 61 mln. eurų, o pajamos per mėnesį – 1,5 tūkst. eurų. Buvęs vienas turtingiausių šalies verslininkų nurodo, kad bankrutavęs gyventų iš 460 eurų per mėnesį pajamų. Tuo tarpu kreditorių atstovai teigia, kad ši byla bus išbandymas teismų sistemai ir atskleis, ar asmenims, galimai nesąžiningai siekiantiems bankroto, leidžiama tai padaryti.
Vidmantas Kučinskas, „Arvi“ grupės įkūrėjas
Vidmantas Kučinskas, „Arvi“ grupės įkūrėjas / 15min iliustracija

Sausio pradžioje kreditorius informavęs, kad sieks asmeninio bankroto, „Arvi“ įkūrėjas Vidmantas Kučinskas pareiškimą dėl fizinio asmens bankroto bylos iškėlimo Marijampolės apylinkės teismui pateikė balandžio 6 dieną.

Tąkart V.Kučinskas 15min atsisakė komentuoti prašymą teismui, teigdamas, kad tai „asmeniški dalykai“.

Pareiškime, kurio kopiją gavo 15min, nurodoma, kad V.Kučinsko įsipareigojimų kreditoriams suma siekia 61 mln. 775 tūkst. eurų.

Pareiškime nurodyta, kad „Arvi“ įmonių grupei, kurią sudarė apie 20 įmonių, V.Kučinskas vadovavo nuo 1992 metų, o milijonai eurų asmeninių skolų susidarė imant paskolas verslo vystymui iš kreditorių ir laiduojant už jas savo vardu.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas

Verslininkas paaiškina, kad dėl išaugusios konkurencijos, atsiradusios įtampos rinkose sutriko „Arvi“ grupės įmonių finansinių įsipareigojimų vykdymas, o nepavykus įmonėms suderinti mokėjimo terminų atidėjimo bei tarpusavio atsiskaitymo klausimų su kreditoriais, „Arvi“ grupės įmonėms buvo iškeltos nemokumo bylos.

„Kadangi „Arvi“ grupės įmonės įsipareigojimų kreditoriams negali įvykdyti, kreditoriai reikalavimus, kylančius iš kredito sutarčių, nukreipė į mane kaip laiduotoją. Šiuo metu, įsipareigojimų kreditoriams suma sudaro 61 744 88,39 eurų“, – rašoma pareiškime teismui.

Didžiausi įsiskolinimai susidarė Rusijos bankui „Alfa Bank“ – daugiau nei 38,6 mln. eurų, beveik 10 mln. eurų – „Sberbank“, įmonei „Belor“ – 4 mln. eurų.

Gyvens iš kelių šimtų per mėnesį

Pareiškime dėl fizinio asmens bankroto bylos iškėlimo nurodoma, kad per mėnesį V.Kučinskas gauna 1576,29 eurų pajamų ir planuoja susirasti papildomą, geriau apmokamą darbą, tikintis ateityje gauti didesnes pajamas.

V.Kučinskas nurodo turintis turto už 5,4 mln. eurų, iš kurių brangiausiai įvertintos įmonės „Vyrja“ akcijos – 5,37 mln. eurų. Visgi rinkoje svarstoma, kad „Vyrja“, kontroliuojančios kitas grupės įmones, akcijos gali būti bevertės, nes dauguma bendrovių bankrutuoja.

Gruodžio pabaigoje Kauno apygardos teismas iškėlė bankroto bylą pagrindinei verslininko V.Kučinsko grupės įmonei „Arvi ir ko“, kuri kreditoriams skolinga apie 40 mln. eurų. Bankrutuoja ir kitos „Arvi ir ko“ dukterinės įmonės – „Arvi kalakutai“, „Arvi fertis“, „Lietuvos cukrus“, Rietavo veterinarinė sanitarija.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas

V.Kučinskas pareiškime dėl asmeninio bankroto iškėlimo matyti, kad visas kitas turtas vertas nedaug – verslininkas nurodė, kad jam priklauso žemės sklypas Vilniuje, įvairios transporto priemonės – keturratis motociklas, vandens kateris, keli vandens ir sniego motociklai, automobiliai bei pora ginklų.

Pareiškime pažymima, kad pareiškėjui per vieną mėnesį būtinųjų poreikių tenkinimui reikia 460 eurų, o nepilnamečių vaikų išlaikymui – dar 200 eurų.

Advokatas: ši byla – išbandymas teisinei sistemai

Didžiausiam V.Kučinsko kreditoriui – Rusijos bankui „Alfa bank“ Lietuvoje atstovaujantis advokatas Laurynas Lukošiūnas 15min teigė, kad teismas nagrinėdamas šį pareiškimą turės įvertinti visas aplinkybes – taip pat ir tai, ar bankroto siekiantis asmuo nėra atlikęs nesąžiningų veiksmų, kuriais siekta perleisti turtą, ir dėl to pareiškėjas tapo nemokus.

Skolas iš verslininko jau keletą metų bandančios atgauti įvairios Lietuvos ir užsienio bendrovės kaltina V.Kučinską vengimu mokėti skolas ir bandymais paslėpti turtą perrašant jį artimiesiems ar ofšorinėms bendrovėms.

„Tikėtina, kad kreditoriai kels klausimą, ypač dėl sudarytų sandorių – teismai konstatavę aplinkybes, kad V.Kučinskas perleidęs visą nekilnojamąjį turtą, nes anksčiau apie 30 NT objektų turėjo savo dispozicijoje, bandė perleisti akcijas. Sakyti, kad atitinka šitą įstatymo reikalavimą dėl nesąžiningų veiksmų neatlikimo, sudėtinga. Greičiau priešingai“, – komentavo teisininkas.

Pasak jo, teismas turės įvertinti ir kas naudojasi anksčiau V.Kučinsko, patekdavusio į turtingiausių lietuvių sąrašus, turėtu turtu.

Asmeninio albumo nuotr./Laurynas Lukošiūnas
Asmeninio albumo nuotr./Laurynas Lukošiūnas

„Kas tuo turtu naudojasi, ar pats gyvena, ar naudojasi giminaičio vardu registruotu turtu, turi nustatyti teismas. Žmogus už 400 eurų per mėnesį gyvens, bet jo šeimos valdomas turtas liudija, kad pakankamai plačiai gyvenama ir išlaidos bei poreikiai didesni, visa tai teismas turės įvertinti“, – svarstė teisininkas.

L.Lukošiūnas pažymėjo, kad ši byla bus išbandymas visai teisinei sistemai ir bus tuo lakmuso popierėliu, parodančiu, ar teismai sudaro galimybes asmenims, kurie galimai nesąžiningai siekė bankroto, tą padaryti.

„Žmogus neseniai buvo vertinamas kaip vienas turtingiausių žmonių Lietuvoje, įtraukiamas į milijonierių sąrašus, o paaiškėjo, kad nieko vertingo neturi, išskyrus šautuvą ir menkavertį turtą, ir kad jis gali neatsiskaityti su kreditoriais, kuriems įsiskolinimai siekia 60 mln. eurų.

Tokia situacija kelia klausimų ir verslo sistemai, pasitikėjimui vieni kitais ir ar yra tokia galimybė nesąžiningai neatsiskaityti ir nurašyti į bankrotą, ar visgi yra mechanizmų, kurie saugo kreditorius nuo tokių veiksmų“, – komentavo teisininkas.

Žmogus neseniai buvo vertinamas kaip vienas turtingiausių žmonių Lietuvoje, įtraukiamas į milijonierių sąrašus, o paaiškėjo, kad nieko vertingo neturi, išskyrus šautuvą ir menkavertį turtą.

Beje, V.Kučinskas 2015 metais sudaręs ikivedybinę sutartį, kuria sutuoktinių turtai atskirti.

Ši detalė taip pat neprasprūdo pro L.Lukošiūno akis – advokatas pabrėžia, kad tokios sutartys teisinėje praktikoje kartais naudojamos, kad nebūtų galima nukreipti išieškojimo į bendrą sutuoktinių turtą.

„Turime visą seką veiksmų – perleistas nekilnojamasis turtas, tada santuokos susitarimai, tada bandymai perleisti akcijas, tada bankrotai juridinių asmenų, dabar fizinio asmens. Visa veiksmų grandinė, kurią turės įvertinti teismas“, – apibendrino advokatas.

Turime visą seką veiksmų – perleistas nekilnojamasis turtas, tada santuokos susitarimai, tada bandymai perleisti akcijas, tada bankrotai juridinių asmenų, dabar fizinio asmens. Visa veiksmų grandinė, kurią turės įvertinti teismas, – apibendrino advokatas.

Buvo sulaikytas Slovėnijoje

Beje, vasarą vykdamas atostogauti, V.Kučinskas buvo sulaikytas Slovėnijoje Rusijos prašymu. Rusijoje vietinio banko „Alfa Bank“ iniciatyva V.Kučinskui pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimų sukčiavimo požymių ir įtariamų finansinių machinacijų.

Vėliau paaiškėjo, kad Lietuvoje prieš ketverius metus taip pat pradėtas ikiteisminis tyrimas V.Kučinsko atžvilgiu – pagal kreditoriaus, įmonės „Belor“ prašymą, tyrimas vykdytas dėl galimo sukčiavimo, svetimo turto iššvaistymo, turtinės žalos padarymo apgaule ir nusikalstamo bankroto.

Šios baudžiamosios bylos pagrindu ir buvo išduotas Europos arešto orderis, kuris nulėmė, kad Rusijos prašymu Slovėnijoje vasarą sulaikytas V.Kučinskas po keturių areštinėje praleistų mėnesių buvo perduotas ne Rusijai, o Lietuvai.

Tiesa, V.Kučinskas prieš Kalėdas sulaukė pirmosios geros žinios – Kauno apygardos prokuratūra nutraukė šį ikiteisminį tyrimą. Netrukus Generalinė prokuratūra paskelbė, kad šį sprendimą tikrins.

„Arvi“ nuotr./„Arvi“ komplekso atidarymas Baltarusijoje
„Arvi“ nuotr./„Arvi“ komplekso atidarymas Baltarusijoje

Iškėlus fizinį asmens bankrotą, po trejų metų skolos būtų nurašytos ir į verslininko pajamas dabartiniai kreditoriai pretenduoti nebegalėtų. Yra tik kelios išimtys – pavyzdžiui, nenusirašo mokesčių administratoriaus išieškomos administracinės baudos, priteista žala, kilusi iš baudžiamojo kodekso pažeidimų, ir kitos.

Asmeninis bankrotas iškeltas ir buvusiam statybų magnatui

Tai ne pirmas atvejis, kai turtingiausių Lietuvos verslininkų sąraše atsidūręs ir į milijonines skolas įklimpęs šalies verslininkas siekia fizinio asmens bankroto.

2020 metų gegužės pabaigoje Alytaus apylinkės teismas iškėlė fizinį bankrotą buvusiam statybų magnatui Laimučiui Pinkevičiui, kuris nurodė esantis skolingas beveik 41 mln. eurų. Teismas taip pat patvirtino jo mokumo atkūrimo planą trejiems metams – verslininkas, nurodęs, kad gauna 414 eurų atlyginimą per mėnesį, oficialiai šiuo metu gyvena tik iš 300 eurų, o 114 eurų skiriama kreditoriams.

15min ir Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr. /Laimutis Pinkevičius
15min ir Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr. /Laimutis Pinkevičius

Visgi 15min tyrimas atskleidė L.Pinkevičiaus sąsajas su prabangiais NT projektais. Kadaise Perkūnkiemio ir „Vilniaus vartai“ projektus įgyvendinęs L.Pinkevičius per susijusius asmenis galimai vystė ne vieną išskirtinį nekilnojamojo turto projektą sostinėje. Vienas iš tokių – „Oskierkų rūmų“ projektas Klaipėdos gatvėje.

Be to, net ir oficialiai gyvendamas iš kelių šimtų eurų per mėnesį pajamų L.Pinkevičius sugeba mėgautis prabangiu gyvenimu.

15min fotografai visiškai atsitiktinai pernai net du kartus Vilniuje, netoli Katedros, užfiksavo L.Pinkevičių prie prabangaus „Bentley Continental GTC“ automobilio vairo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas