Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

FT: „Alibaba“ įkūrėjas Jackas Ma atsisakys savo įkurtos verslo mokyklos prezidento pareigų

Elektroninės prekybos milžinės „Alibaba“ įkūrėjas, Kinijos milijardierius Jackas Ma, pastaruoju metu susidūręs su dideliu valdžios institucijų spaudimu, ketina atsistatydinti savo įkurtos elitinės verslo mokyklos prezidento pareigų, pirmadienį pranešė „The Financial Times“ (FT).
Jackas Ma
Jackas Ma / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 „Alibaba“

Jackas Ma, anksčiau buvęs vienas ryškiausių Kinijos verslininkų, iš esmės pasitraukė iš viešojo gyvenimo, kai šalies reguliavimo institucijos pradėjo tyrimus „Alibaba“ grupės atžvilgiu ir skyrė baudas už tariamai monopolinę praktiką.

„The Financial Times“ pranešime cituojami šaltiniai, teigiantys, kad Hupano universitetas – elitinė Kinijos verslo vadovų akademija, įsteigta Jacko Ma gimtajame Hangdžou mieste 2015 metais – pakeitė pavadinimą ir pertvarkys mokymo programą.

Pats verslininkas nebeužims aukštų pareigų restruktūrizuotoje organizacijoje, sakoma pranešime, Pekinui siekiant apriboti jo įtaką.

„Hupanas yra tarsi elito bendruomenė, tai yra vienas iš [valdžios institucijų] pagrindinių taikinių“, – „The Financial Times“ pacitavo vieną su verslininku dirbusį asmenį.

Kinijos socialinėje žiniasklaidoje šio mėnesio pradžioje buvo dalijamasi vaizdo įrašais, kuriuose matyti, kaip statybininkai nuėminėjo Hupano universiteto užrašą nuo pastato.

Praėjusį mėnesį leidinys taip pat pranešė, kad Hupano universitetas buvo priverstas sustabdyti naujų studentų priėmimą, nes Pekinas nuolat spaudė išardyti Jacko Ma finansinių technologijų imperiją.

Praėjusį mėnesį antimonopolinės institucijos „Alibaba“ grupei skyrė rekordinę 18,2 mlrd. juanių (2,8 mlrd. JAV dolerių) baudą, tuo tarpu finansinių technologijų grupei „Ant Financial“ buvo nurodyta pertvarkyti savo verslą.

Manoma, kad institucijų kampaniją prieš „Alibaba“ paskatino spalio mėnesį Jacką Ma pasakyta kalba, kurioje jis sukritikavo valstybės finansų įstaigas dėl pasenusių darbo metodų.

Nuo to laiko valdžios institucijos ėmėsi priemonių griežtai kontroliuoti ir daugelio kitų finansinių technologijų įmonių veiklą, sunerimusios, kad išaugusi jų įtaka vartotojams gali nusverti Kinijos valstybinių bankų įtaką.

Kai 2019 metais pasitraukė iš „Alibaba“ pirmininko pareigų, Jackas Ma, praeityje paprastas mokyklos mokytojas, savo jėgas skyrė filantropijai ir įvairiems švietimo projektams.

Hupano universitetas ir „Alibaba“ neatsakė į prašymus pateikti komentarų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas