Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Galimybių paso pokyčiai: parduotuvėse – didesnis dėmesys vaikams

Nuo antradienio įsigaliojus naujai galimybių paso tvarkai, prekybininkai sako, kad ima didesnį dėmesį skirti vaikų tikrinimui ir informacijos pateikimui vyresniems žmonėms. 15min kalbinti pirkėjai reagavo įvairiai – daugumai problemų nekilo, tačiau būta ir svarsčiusių palikti vaikus laukti prie durų.

Antradienį įsigaliojo nauji galimybių paso pasikeitimai. Gyventojams, gavusiems du skiepus, galimybių pasas galios ne neribotą laiką, kaip skelbta anksčiau, bet tik 7 mėnesius nuo paskutinio skiepo dienos. Trečios skiepų dozės negavusiems gyventojams, kuriems suėjo šis terminas, nuo antradienio galimybių pasas nebegalioja.

Neribotą laiką galimybių pasas galios tik gavus trečią, stiprinančią vakcinos dozę. Taip pat numatytos dar kelios išimtys – persirgusiems COVID-19 liga (patvirtinta teigiamu PGR tyrimo rezultatu) ir pasiskiepijusiems pagal pilną schemą bei 16–18 metų amžiaus jaunuoliams, gavusiems du skiepus.

Galimybių pasus privaloma rodyti daugelyje prekybos ir paslaugų teikimo vietų, įskaitant ir tuos objektus, kurių prekybos plotas viršija 1,5 tūkst. kvadratinių metrų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Maxima LT“ komunikacijos projektų vadovas Tomas Bašarovas
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Maxima LT“ komunikacijos projektų vadovas Tomas Bašarovas

„Maxima LT“ komunikacijos projektų vadovas Tomas Bašarovas 15min sakė, kad per per pusdienį didelių incidentų neįvyko. Galimybių pasus gyventojai turi pateikti 79 iš 252 „Maximos“ parduotuvių.

„Galimybių pasų patikros procesas vyksta sklandžiai, kaip ir iki šiol. Neturime žinių, kad būtų kilę kažkokių konfliktų ar nesusipratimų su klientais“, – pasakojo bendrovės atstovas.

Tiesa, būta pavienių atvejų, kai vyresni pirkėjai nežinojo apie tvarką, bet buvo pasiskiepiję. Tokie nesklandumai buvo išspręsti nukreipiant vyresnio amžiaus klientus į tame pačiame pastate esančią vaistinę – čia galimybių pasus išmaniųjų telefonų neturintiems gyventojams gali atspausdinti darbuotojai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Galimybių pasų tikrinimas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Galimybių pasų tikrinimas

Bene didžiausias nuo antradienio įvestas pasikeitimas – galimybių pasus turės rodyti ir vyresni nei 12 metų ir dviejų mėnesių amžiaus vaikai.

„Ne visada vizualiai yra lengva atskirti, kiek vaikui yra metų, todėl apsaugos darbuotojai gali dažniau iš jaunųjų mūsų klientų paprašyti, kad jie parodytų ar tapatybės dokumentą, ar mokinio pažymėjimą, kad įsitikintų, koks yra jų amžius“, – sakė T.Bašarovas.

Įprastai mokyklinio amžiaus vaikų srautas tiek į šią, tiek į kitas parduotuves suintensyvėja apie pietus, kai per ilgąsias pertraukas čia suguža mokiniai. Tačiau jiems šiuo metu yra atostogos, todėl didelių problemų dėl galimybių paso neiškilo.

Pašnekovo teigimu, jei vaikai šiuo metu ir eina apsipirkti, dažniau lankosi ne maisto prekių parduotuvėse, o daugiau pramogų turinčiuose prekybos centruose.

Dainiaus Labučio nuotr./CUP direktorė Ona Nevinskienė
Dainiaus Labučio nuotr./CUP direktorė Ona Nevinskienė

Vilniaus centre įsikūrusio prekybos centro CUP valdytojos „Prosperitas Baltica“ generalinė direktorė Ona Nevinskienė sakė, kad prieš šio antradienio pakeitimus didelio pasiruošimo nebūta.

„Pagrindinį krūvį atlaikėme rugsėjo mėnesį, kada tai buvo visiška naujovė. Dabar tai buvo vienas iš eilinių pakeitimų. Drąsiai už visus prekybos centrus galiu pasakyti, kad mes tikrai esame pasiruošę“, – sakė vadovė.

Ji pridūrė, kad pagrindiniai sunkumai buvo išaiškinti naują tvarką, įvertinti riziką su tais asmenimis, kurie gali provokuoti, sąmoningai tikrinti tvarką – tokių piktybiškai nusiteikusių klientų per pastaruosius keletą mėnesių CUP prekybos centre vis pasitaikydavo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Galimybių pasų tikrinimas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Galimybių pasų tikrinimas

„Ruošiamės daugiausia prevenciškai tiems atvejams, kurie bus provokaciniai. Per pusdienį dėl to problemų nebuvo. Nesklandumų kyla nebent su kai kuriais senyvo amžiaus žmonėmis, kuriems reikia daugiau paaiškinti. Bet esame pasiruošę spausdintinės medžiagos, kad jie galėtų su pokyčiais susipažinti. Nukreipiame juos į vaistinę, kur galimybių pasą jie gali atsispausdinti“, – pasakojo O.Nevinskienė.

Pašnekovė pridūrė, kad dėl naujojo reikalavimo rodyti galimybių pasus vaikams problemų kol kas nekilo.

Pirkėjų reakcija: didžiuma pasiruošę, bet buvo ir trikdžių, ir skepsio

Dauguma 15min kalbintų pirkėjų buvo girdėję apie nuo antradienio įsigaliojusius pakeitimus. Tiesa, ne visiems patekti į parduotuvę sekėsi vienodai sklandžiai.

Su trylikamečiu sūnumi į „Maximą“ apsipirkti atėjusi moteris vis mėgino telefone aktyvuoti galimybių pasą, tačiau negalėjo prisijungti prie stringančios sistemos.

„Neišeina atsisiųsti galimybių paso. Visa sistema, tiek per e.sveikatą, tiek per gpasas.lt, visiškai nieko“, – kalbėjo moteris. Nepaisant to, sprendimą dėl galimybių paso vyresniems nei 12 metų vaikams ji vertino daugiau teigimai, nes tai turėtų padėti greičiau užbaigti pandemiją.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Galimybių pasų tikrinimas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Galimybių pasų tikrinimas

Pašnekovės šeimos nariai trečiąja vakcinos doze nepasiskiepijo, tačiau atliko greituosius testus. Jų rezultatai ir nulems, ar bus skiepijamasi trečiąja doze.

„Mes taip gyvename, kad dažnai į prekybos centrus ir kitas pramogas nevaikštome. Tik šiandien taip sutapo. Jei kažkur važiuojame apsipirkti, dažniausiai važiuojame su vyru“, – sakė pašnekovė.

Kita prie parduotuvės sutikta vyresnio amžiaus pirkėja teigė, kad yra susipažinusi su naująja tvarka.

„Girdėjau ir skaičiau apie naująją tvarką. Dėl to pokyčių nebuvo – aš persirgau ir pasidariau antikūnų testą. Antikūnų turiu, galimybių pasas prasitęsė dviems mėnesiams, o toliau nežinau, kaip bus“, – kalbėjo pašnekovė.

Tiesa, ji pripažino, kad naujieji pokyčiai buvo netikėti. „Pirma tiems, kas gavo du skiepus, [galimybių paso] galiojimo laikas buvo neribotas. O dabar viską atkeitė. Nežinia ko toliau tikėtis“, – sakė moteris.

Tuo tarpu prie CUP prekybos centro sutiktas vyriškis sakė apie naująją tvarką dėl vaikų nuo 12 metų pirmąkart išgirdęs šiandien per radiją. Žurnalistui priminus, kad galimybių paso tvarka keičiasi ir kai kuriems suaugusiems, jis pridūrė, kad apie tai irgi girdėjo.

„Mano kolega šiandien gavo pranešimą, kad būtinai turi registruotis ir skiepytis. Mano galimybių pasas galioja iki sausio 6 d., man problemos dar nėra“, – sakė pašnekovas.

Paklaustas apie naująjį reikalavimą vaikams, vyras sakė esąs skeptiškas. „Vertinu prastokai. Dabar yra toks metas, prieš naujus metus, tėvai su vaikai eis kažkokių žaisliukų, dovanėlių – kaip bus, kai tėvai galės įeiti, o vaikai ne“, – kalbėjo jis.

Būta ir dar skeptiškesnio požiūrio. Į Naugarduko g. parduotuvę ėjęs 15min kalbintas vyriškis teigė apie naująją tvarką nieko negirdėjęs, tačiau kartu neslėpė pasipiktinimo bendra situacija.

„Nesąmonė. Aš prieš šventes neturėjau laiko domėtis. Nežino turbūt, kaip sugadinti šventes, tai dar kažką sugalvoja. Aš esu kategoriškai prieš visas tas nesąmones. Aš netikiu tais pasais ir skiepais. Vaistų nuo AIDS 40 metų negalėjo sugalvoti, o čia per pusę metų atrado krūvą skiepų“, – piktinosi pašnekovas.

Jis prieštaravo ir sprendimui galimybių pasą įvesti vaikams nuo 12 metų.

„Žmonės yra pririšti prie smartfonų – jei nusėdo baterija, tu niekur negali įeiti. Kažkokia segregacija“, – reziumavo pirkėjas.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pripažįsta teigiamą sertifikuotų vakcinų poveikį asmens imunitetui bei bendram pandemijos suvaldymui.

PSO taip pat rekomenduoja asmenims, kurių imunitetas nusilpęs, gauti papildomą (trečiąją) vakcinos nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 dozę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito