Europarlamentarai aiškina, jog tai yra būtina, ir konkrečiai mini sveikatos problemas bei tyrimus, kuriuos atliekant fosfatų naudojimas buvo susietas su širdies ir kraujagyslių ligomis.
Tuo tarpu maisto išsinešimui restoranų savininkai ir pramonės grupės tvirtina, kad šie priedai yra būtini, kad mėsa išliktų sultinga.
Europos Parlamentas savo svetainėse paskelbė priežastis, kodėl siekiama uždrausti fosfatus.
Jų pasipiktinimą dar didina tai, kad Europos Sąjungoje (ES) leidžiama prekiauti tam tikromis dešromis, kurių sudėtyje yra fosfatų, ir naujoji iniciatyva, susijusi su kebabų mėsa, joms nebus taikoma.
Dėl to kai kurie prekiautojai teigia įtariantys, kad „kebabų diskriminacija“ buvo sugalvota sąmoningai siekiant pakenkti verslui, kuris daugeliu atvejų priklauso turkams.
Sako, kad kebabų uždrausti nesiekia
„Fosfatus naudoti šviežioje mėsoje (įskaitant kebabus) jau dabar ES yra draudžiama.. Šio draudimo daug kas nesilaiko, nes fosfatai leidžia mėsai ilgiau išbūti sultingai (nors ir kenkia sveikatai). Europos Komisija pasiūlė šį draudimą sušvelninti. EP Aplinkos, sveikatos ir maisto saugos komitetas tam nepritaria“, -aiškina EP atstovybė Lietuvoje.
Jame priduriama, kad EP galutinio sprendimo dar nepriėmė – dėl jo balsuos gruodžio 11-14 d. plenarinėje sesijoje.
„Tam, kad fosfatų draudimas nebūtų sušvelnintas, už tai turi balsuoti daugiau kaip pusė visų EP narių – bent 376. Taigi kebabų niekas neuždraus, tik dalis europarlamentarų siekia, kad jie nebūtų nesveikesni nei dabar“, – rašo atstovybė.
Lietuva siūlė nieko nekeisti
Rimtą susirūpinimą dėl kaip maisto priedų naudojamų fosfatų poveikio sveikatai antradienį išsakė Europos Parlamento Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komitetas. Komitetas nepritaria Komisijos siūlymui leisti kebabų mėsoje – avienoje, ėrienoje, veršienoje, jautienoje ar paukštienoje – naudoti fosforo rūgties, difosfatų, trifosfatų ir polifosfatų (E 338-452).
Jeigu Parlamentas pritars komiteto pozicijai absoliučia dauguma (376 balsais), Komisijos pasiūlymas bus blokuojamas ir ji turės jį koreguoti.
Pagal šiuo metu galiojančias ES taisykles, fosfatų priedų mėsoje naudoti negalima, tačiau dėl įvairiausių išimčių jie yra naudojami, kad pagerintų skonį ir išlaikytų mėsos drėgnumą, rašoma Europos Parlamento pranešime spaudai.
Lietuvos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Pušinaitė BNS penktadienį sakė, kad Lietuvos institucijos palaikė idėją fosfatus naudoti kebabuose.
„Buvo svarstoma leisti fosfatus kebabų iešmuose. Šių iešmų gaminimo technologija yra tokia, kad suformuotas iešmas yra užšaldomas, o prieš naudojimą atitirpinamas, tai fosfatai šiame procese būtų naudingi tuo, kad pagerintų mėsos kokybę, kuri po šitų etapų suprastėja“, – aiškino V. Pušinaitė.
Anot jos, žalingi yra tik dideli fosfatų kiekiai.
„Tai būtų labai siaura produktų grupė ir tikrai neigiamos žalos sveikatai neturėtų (...). Mes nematėme problemos, taip pat bendradarbiavome su Sveikatos apsaugos ministerija šiuo klausimu, ir visur Lietuva laikėsi pozicijos neprieštarauti, nes nėra rizikos žmonių sveikatai. Suvartojimai tikrai nėra tokie dideli, kad būtų aiškus tikėtinas poveikis sveikatai“, – sakė V. Pušinaitė.
Iniciatyvai nepritariantys europarlamentarai remiasi 2012 metais atliktu mokslinių duomenų analize, kuri atskleidžia potencialų ryšį tarp fosfatų ir didesnės širdies ir kraujagyslių ligų rizikos. Tuo tarpu Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) teigia, kad apskritai neįmanoma šios rizikos susieti su fosforo ar fosfatų vartojimu.
Visgi kitas, 2013 metais atliktas mokslinis tyrimas leidžia kalbėti apie ryšį tarp didesnio fosforo suvartojimo mityboje ir didesnio mirtingumo Jungtinėse Valstijose.
Naujienų agentūra „Associated Press“ penktadienį išplatino žinią, esą daugelyje Europos miestų paplitę kebabai atsidūrė pavojuje.
Šioje žinioje skelbta, kad kai kurie prekiautojai teigė įtariantys, jog „kebabų diskriminacija“ buvo sugalvota sąmoningai siekiant pakenkti verslui, kuris daugeliu atvejų priklauso turkams.