Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Geriau nei kalėdinis vakarėlis: tokios dovanos norėtų kiekvienas darbuotojas

„Kaip motyvuoti darbuotojus, artėjant žiemos šventėms?“ – klausimas, neduodantis ramybės personalo skyriaus vadovams, siekiantiems išlaikyti ir pritraukti geriausius savo srities profesionalus.
Baltneta
„Baltnetos“ kolektyvo dalis darbo atostogose / „Baltnetos“ nuotr.
Temos: 2 Verslas Kelionės

Profesiniai seminarai, sveikatos draudimai ar apmokami abonementai į sporto klubus, regis, jau nieko nestebina.

Tačiau išradingi vadovai rado būdą, kaip nudžiuginti savo darbuotojus, tuo pačiu sustiprinant komandą.

„Du zuikiai vienu šūviu“ – tai darbo kelionės, kuriose dalis laiko skiriama darbui, o dalis – poilsiui bei komandos formavimui.

Pasak kelionių agentūros Hi Mountains” vadovo Karolio Mažulio, pailsėję ir su geromis emocijomis savo įmonę siejantys darbuotojai kur kas nuoširdžiau kuria pridėtinę vertę įmonei, pasirūpinusiai jo atostogomis ir įsimintinu poilsiu.

Kelionių organizatoriaus „Hi Mountains” nuotr./
Kelionių organizatoriaus „Hi Mountains” nuotr./

Dovanų motyvacinė kelionė

Didžiojoje Europos dalyje, o ypač, Prancūzijoje, įprasta kalėdines dovanas rinkti ir pakuoti dar rudenį. Atsakingas darbdavys įprastai apie jas pagalvoja dar prieš metus. Taigi, ką šiemet kompanijų lyderiai savo kolektyvams žada žiemos švenčių laikotarpiui?

Laiko planavimas, „K.Mažulio vertinimu, kompanijų vadovams tiek prieš save, tiek ir prieš darbuotojus – didelė vertybė, todėl darbo atostogas sausiui daugelis įmonių užsako dar rugsėjį.

Kodėl išvykstamos kelionės efektyviau nei kalėdinis vakarėlis įmonei?

„Visų pirma todėl, kad neapsiribojama vien dalykiniais pokalbiais, kolektyvas parsiveža bendrų potyrių, atokvėpio, nelieka užmiršti darbai, o bendros patirtys išlieka atmintyje ne vienerius metus“, – sakė K.Mažulis.

Iš naujų darbuotojų karantinas šią galimybę tarsi atėmė, taigi keliaujant, o tuo pačiu ir dalį laiko dirbant, galima vieniems kitus geriau pažinti.

Šiemet sausio mėnesį darbdavių dovanas kalnuose pakuosiantiems darbuotojams pašnekovas žada nepamirštamų emocijų ant slidžių ir švytinčių veidų: „Tiems, kas savo komandas vežis darbo atostogų į kalnus, galime pažadėti, jog grįšite sportiškesni ir pajutę, ką reiškia visiškai „atsijungti“, – būtent taip „Hi Mountains” vadovas apibūdina leidimąsi nuo snieguotų viršūnių.

Ne vieną slidinėtojų kartą tokiu būdu išugdęs pašnekovas sako, kad joks kitas poilsis biuro darbuotojų taip gerai „neatjungia“ nuo darbų ir nemotyvuoja, kaip sniego sportas.

Kelionių organizatoriaus „Hi Mountains” nuotr./kalnai
Kelionių organizatoriaus „Hi Mountains” nuotr./kalnai

Snieguotos viršūnės patraukliau už Kalėdų vakarėlį

Pagrindinė žiemos darbo atostogų „užduotis“ – sustiprinti kartu keliaujančio kolektyvo tarpusavio ryšius.

„Paskutinį kartą į darbo atostogas skrido net 110 kolegų. Patikėkite, kai toks kiekis žmonių pasipila ant kalno su slidėmis ir snieglentėmis, be nuotykių neišsiversi.

Teko ir ieškoti pasiklydusių ant kalno, ir juokiantis lopyti suplėšytas kelnes, ir spręsti ne tokias smagias smulkių traumų situacijas.

Bet kokiu atveju, toli nuo namų kartu praleistas laikas suvienija kolektyvą“, – teigia jau keletą metų į kalnus keliaujančios IT bendrovės „Baltnetos komunikacijos“ personalo vadovas Marijus Štilinis.

Tiesa, pašnekovas darbo atostogų nevadina motyvacine kelione, „Baltnetoje“ tai – pačių įmonės darbuotojų užsidirbta pramoga.

„Baltnetos“ nuotr./Darbo atostogos kalnuose
„Baltnetos“ nuotr./Darbo atostogos kalnuose

„Viršiję nustatytus metinius pelno planus, įmonėje pasidaliname dalį viršpelnio. Įprastai tą darydavome metinių premijų pavidalu, bet jos kolegoms džiaugsmo suteikdavo tik gerai savaitei, todėl nusprendėme paieškoti papildomos padėkos formos už gerus rezultatus. Taip gimė mūsų darbo kelionių į kalnus idėja“, – sako pašnekovas.

Anot M. Štilinio, jau pirmoji išvyka atskleidė, jog tai – viena geriausių investicijų į žmogiškuosius išteklius, ji kaip niekas kitas „suklijavo“ kolegas iš skirtingų skyrių.

„Pirmą kartą visi drauge į kelionę leidomės prieš šešerius metus, važiavome į Slovėnijos Alpes autobusu.

Nors didelio komforto nebuvo, o ir taip ilgą kelią dar labiau ištęsė autobusų gedimai, įspūdžių buvo tiek, kad kolektyvas kelionę minėjo ir geram pusmečiui prabėgus“, – juokiasi „Baltnetos“ personalo vadovas.

Kelionių organizatoriaus „Hi Mountains” nuotr./kalnai
Kelionių organizatoriaus „Hi Mountains” nuotr./kalnai

Žiemos išvykos ryšiui su kolegomis sustiprinti

Ne vienerius metus darbo atostogomis kolektyvą motyvuojantis komunikacijos agentūros „Paperplanes” vadovas Vytautas Petrašiūnas sako, kad jų kompanijoje motyvacinės išvykos prasidėjo nuo išvykos į Nidą, na, o vėliau persikėlė ir į tolimesnes geografines platumas.

Pašnekovas dalijasi patirtimi, kad pirmąsias darbo atostogas su kolektyvu ant slidžių organizavo dar prieš pandemiją, tačiau prisiminimai, emocijos ir patirtys dar iki šiol išlikę visų slidinėjusių kalnuose atmintyje.

„Man, kaip įmonės vadovui, išvykstamoji dovana kolektyvui atrodo daug vertingesnė nei kalėdinis vakarėlis. Net, jei komandos narys neišdirbęs metų, kalbame apie motyvavimo dalykus, todėl nė nesvarstę ir jį į tokią kelionę kviečiamės“, – apie karantino metu vadovams iškilusį išties nelengvą iššūkį – darbuotojų motyvavimą per atstumą – užsimena V.Petrašiūnas.

„Paperplanes” vadovas neabejoja, kad jokio kitos karantino metu darbuotojams įteiktos Kalėdų dovanos nebuvo vertesnės už patirtį keliaujant ir atostogaujant drauge su komanda.

„Vertinantys gyvą bendravimą ir žmogišką ryšį su žmonėmis, su kuriais praleidžiame didžiąją dalį dienos laiko, sutiks, kad sunku surasti ką nors prasmingesnio nei bendras laikas.

Tuo pačiu tai ir įmonės dovana, ir paskatinimas. Verta leistis į tokio tipo keliones su kolektyvu“, – apibendrina „Paperplanes” vadovas.

Kelionių organizatoriaus „Hi Mountains” nuotr./kalnai
Kelionių organizatoriaus „Hi Mountains” nuotr./kalnai

Sausio atostogos veda Italijon

Paklaustas, kaip seniai Lietuvoje populiaru vykti su kolektyvu darbo atostogų, K.Mažulis sako, kad įmonės jau kuris laikas nebekalba apie atostogas, kaip tokias: jų formatas yra gerokai pakitęs. Dabar keliaujančios ir savo kolektyvus atostogų vežančios kompanijos yra pasiruošusios derinti tai su darbu.

Slidinėjimas, pašnekovo teigimu, populiarus tampa tik nuo Naujųjų metų savaitės. Įprastai įmonės linkusios galvoti apie penkių dienų kelionę, tačiau ją rezervuojasi anksti, nes pavėlavęs galimybės rinktis nebeturi.

„Italiją lietuviai pamėgę dėl trumpesnių pervežimų (į Prancūzijos Alpes ar Kaukazą vežame kone dvigubai ilgiau). Tai komfortiškiausias pasirinkimas šiuo metu. Kitas dalykas – geriausias kainos ir kokybės santykis.

Drauge su kompanija, pirmą kartą vykstančia darbo ir slidinėjimo atostogų, išleidžiame ir licencijuotus slidinėjimo instruktorius. Turime ir tokių, kurie ant slidžių atsistoja pirmą kartą, bet turime ir čiuožiančių savarankiškai ne vienerius metus“, – sako pats antrą dešimtį slidinėjimui ištikimas K.Mažulis.

Kelionių organizatoriaus nuotr./Kelionių organizatoriaus „Hi Mountains” vadovas K.Mažulis
Kelionių organizatoriaus nuotr./Kelionių organizatoriaus „Hi Mountains” vadovas K.Mažulis

„Kaskart darbuotojams, kurių vadovai rezervavo jiems darbo atostogas kalnuose, prieš skrydį akcentuoju, kad jie yra labai mylimi ir vertinami savo vadovų, o po šių žodžių pasigirsta smagūs plojimai už rezervuotas Kalėdų dovanas sausiui“, – pagautas emocijų šypsojosi pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas