Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Goldman Sachs“ sumokės 3,9 mlrd. JAV dolerių Malaizijos valstybinio fondo 1MDB byloje

JAV bankas „Goldman Sachs“ susitarė su Malaizijos institucijomis dėl 3,9 mlrd. JAV dolerių kompensacijos, kurią bankas sumokės dėl savo vaidmens skandale, susijusiame su Malaizijos valstybiniu investiciniu fondu „1Malaysia Development Berhad“ (1MDB), penktadienį pranešė šalys.
Ekonomika
Ekonomika / 123RF.com nuotr.

Pagal taikos sutartį, „Goldman Sachs“ sumokės 2,5 mlrd. JAV dolerių grynaisiais, taip pat garantuos mažiausiai 1,4 mlrd. JAV dolerių vertės fondo turto grąžinimą, teigiama Malaizijos finansų ministerijos pranešime.

„Džiaugiamės, kad pasiekėme susitarimą su Malaizijos vyriausybe ir išsprendėme visus kaltinimus ir reikalavimus“, - sakoma „Goldman Sachs“ pranešime.

Tuo pat metu bankas mano, kad atidės „reikšmingą rezervą“ bylinėjimosi ir reguliavimo procedūroms, atsižvelgiant į kitų šalių vyriausybių ir reguliavimo institucijų vykdomus tyrimus 1MDB byloje.

Praėjusiais metais Malaizijos institucijos iškėlė baudžiamąją bylą 17 buvusių ir dabartinių banko direktorių dėl tyrimo, susijusio su vagyste iš fondo 1MDB. Visi šie asmenys dirbo arba tebedirba trijų banko padalinių direktoriais, kuriuos Malaizija apkaltino investuotojų klaidinimu, organizuojant 6,5 mlrd. JAV dolerių vertės obligacijų pardavimą 1MDB, kaip įtariama, žinant, kad pinigai bus netinkamai valdomi.

Fondas 1MDB atsidūrė skandalo centre, kai 2009–2014 metais iš jo buvo pasisavinti keli milijardai dolerių. Dėl skandalo buvo pradėta daugybė vyriausybės tyrimų.

JAV teisingumo departamentas apskaičiavo, kad iš fondo buvo pavogta mažiausiai 4,5 mlrd. JAV dolerių, kurie buvo panaudoti mokėti kyšius vyriausybės pareigūnams, papildyti šiam tikslui sukurtą fondą, kurį kontroliavo buvęs šalies ministras pirmininkas, ir pirkti papuošalų, meno kūrinių ir nekilnojamojo turto.

Ketvirtadienį „Goldman Sachs“ akcijos prekiaujant padidėjo apie 0,1 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas