Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Google“ apskundė Prancūzijos institucijų skirtą 500 mln. eurų baudą

„Google“ trečiadienį pareiškė apskundusi Prancūzijos konkurencijos priežiūros tarnybos sprendimą skirti jai 500 mln. eurų baudą ginče su žiniasklaidos priemonėmis dėl jų kuriamo turinio, saugomo ES galiojančių autorių teisių, naudojimo.
„Google“
„Google“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes nesutinkame su kai kuriais teisiniais elementais ir manome, kad baudos dydis yra neproporcingas, palyginti su pastangomis, kurias mes padarėme, kad pasiektume susitarimą ir gerbtume naująjį įstatymą“, – pareiškė „Google France“ vadovas Sebastienas Missoffe‘as.

Liepos mėnesį Prancūzijos konkurencijos tarnybos paskirta bauda yra didžiausia agentūros istorijoje už vieno iš jos sprendimų nevykdymą.

Reguliuotojos teigimu, „Google“ nepajėgė „geranoriškai“ derėtis su žiniasklaidos bendrovėmis ilgai trunkančioje teisinėje kovoje dėl to, kad interneto milžinės paieškos rezultatuose naudojami žiniasklaidos priemonių parengtų straipsnių, nuotraukų ir vaizdo įrašų fragmentai.

Ginče daugiausia dėmesio skiriama teiginiams, kad „Google“ naudojo šį turinį savo paieškos rezultatuose nesumokėdama kompensacijos, nepaisant to, kad pastaruosius du dešimtmečius susižerdavo pasaulines reklamos pajamas.

Praėjusių metų balandį Prancūzijos konkurencijos priežiūros prievaizdė nurodė „Google“ geranoriškai derėtis su žiniasklaidos grupėmis, kai bendrovė atsisakė laikytis 2019 metais priimto Europos Sąjungos reglamento, reglamentuojančios skaitmenines autorių teises.

Vadinamosiomis „gretutinėmis teisėmis“ siekiama užtikrinti, kad naujienų leidėjams būtų atlyginama, kai jų parengtas turinys yra rodomas svetainėse, paieškos sistemose ir socialinės žiniasklaidos platformose.

Praėjusį rugsėjį Prancūzijos naujienų leidėjai, įskaitant naujienų agentūrą „Agence France-Presse“ (AFP), pateikė skundą reguliavimo institucijoms, pareikšdamos, jog „Google“ atsisako mokėti už turinio rodymą žiniatinklio paieškos rezultatuose.

Nors „Google“ tvirtina, jog ji padarė pažangą šiuo klausimu, Prancūzijos reguliuotoja teigė, kad bendrovės elgesys „rodo sąmoningą, išplėtotą ir sistemingą pagarbos stoką“ jos nurodymui pradėti geranoriškas derybas.

Konkurencijos priežiūros tarnyba papriekaištavo „Google“ už tai, kad per derybas dėl naujienų paslaugos „Google Showcase“, kuri buvo pradėta teikti praėjusių metų pabaigoje, milžinė nepakvietė žiniasklaidos bendrovių „konkrečiai diskusijai“ apie gretutines teises.

S.Missoffe‘as trečiadienį pareiškė, kad „Google“ pripažįsta gretutines teises bei neatsisako įsipareigojimo „pasirašyti susitarimus Prancūzijoje“.

„Išplėtėme savo pasiūlymus beveik 1,2 tūkst. leidėjų ir pakeitėme savo sutarčių aspektus“, – pažymėjo jis ir pridūrė, kad bendrovė „pasidalino duomenimis, kurių iš jos reikalauta, kad įvykdytų Konkurencijos tarnybos sprendimą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas