Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Gym Plius“ trenerių darbo sąlygas pavadino „vergų vagonu“: tirti situaciją ėmėsi ir Darbo inspekcija

Asmeninis treneris Tadas Gudžiauskas praėjusią savaitę viešai pasipiktino sporto klubus valdančia bendrove „Gym Plius“ ir jos elgesiu su treneriais. „Vergų vagonas, naudojimasis nelegalia darbo jėga“, – taip situaciją įvertino jis. Tuo metu „Gym Plius“ direktorius Mantas Badikonis 15min tvirtino, kad situacija nėra tokia kaip bando parodyti T.Gudžiauskas.
Gym Plius
Gym Plius / Partnerių nuotr.

T.Gudžiauskas socialiniame tinkle pasidalino įrašu, kuriuo leido pasidalinti ir 15min.

Jame jis rašo, kad įmonė esą naudojasi nelegalia darbo jėga, priskirdami darbo funkcijas ir sukurdama pavaldumą, kurio nėra galimybės atsisakyti, nors veiklą vykdantys asmenys dirba pagal individualios veiklos pažymą, ko pasekoje yra sukuriamas darbo santykis, už kurį nėra mokama.

„Situacijos konkretumas: „Gym Plius“ sporto klubuose dirba asmeniniai treneriai (~240 asmenų), kurie moka sporto klubui už nuomą pagal sutartį, patys dirbdami ir mokėdami mokesčius pagal individualią veiklos pažymą. Tačiau sporto klubas („Gym Plius“) nepaisydamas to fakto yra priskyręs jiems funkcijas, kurias kiekvienas asmeninis treneris turi būtinai vykdyti. Yra sukurtas pavaldumas, treneriai negali nepaklusti, kitu atveju, jiems yra nutraukiamos sutartys ir jie veiklos tame klube vykdyti nebegali. (Treneriui tai yra didelis nuostolis, nes jis praranda klientus, su kuriais dirba).

Funkcijos, kurias privalo vykdyti asmeniniai treneriai: sporto klubų tvarkos priežiūra ir tvarkymas, įrangos ar patalpų gedimų registravimas, įvadinių treniruočių nemokamas vedimas, dalyvavimas susirinkimuose, budėjimai, kurių metu priskirti treneriai rotaciniu principu atitinkamomis dienomis turi būti pasiekiami gyvai arba telefonu išspręsti tuo metu iškilusias problemas. Už visą tai nėra mokamas atlygis. Įmonė veikia pagal mechanizmą, kuris leidžia jiems įdarbinti specialistus jiems nemokant atlyginimo, taip nemokant mokesčių ir naudojantis jų darbo jėga nesilaikant sąžiningų darbo santykių“, – nurodė T.Gudžiauskas.

„Gym Plius“: sutartyse nėra funkcijų, kurios galėtų būti asocijuojamos su darbo santykiais

„Gym Plius“ direktorius Mantas Badikonis 15min sakė, kad klubo santykiai su treneriais įgyvendinami laikantis visų teisės aktų reikalavimų.

„Kiekvienas treneris, kuris „Gym Plius“ patalpose teikia paslaugas savo klientams, yra sudaręs patalpų nuomos sutartį su „Gym Plius“ ir veikia pagal individualios veiklos pažymą. Tai yra įprasta praktika visuose sporto klubų tinkluose. Pagal minėtą sutartį asmeninis treneris nuomojasi veiklos vykdymo vietą. Ta pačia sutartimi treneris, kaip nuomininkas, prisiima tam tikrus įsipareigojimus, kurie skirti palaikyti adekvačią nuomotojo patalpų būklę (beje, tokia pareiga yra nustatyta ir teisės aktuose). Lygiai toks pat principas taikomas ir, tarkime, nuomojantis patalpas iš prekybos ar verslo centrų – nuomininkai privalo laikytis nuomotojo nustatytų taisyklių, pavyzdžiui, suderinti iškabas, tam tikromis dienomis taikyti akcijas ar neleisti savo darbuotojams rūkyti tam neskirtose vietose“, – palygino M.Badikonis.

Gymplius nuotr./Gym plius
Gymplius nuotr./Gym plius

Pasak jos, „Gym Plius“ taikomose nuomos sutartyse nėra jokių funkcijų, kurios galėtų būti asocijuojamos su darbo santykiais.

„Gym Plius“ siekia klientams suteikti aukščiausius standartus atitinkančias paslaugas, todėl nuolat investuoja į patalpas ir įrangą, neseniai atidarė tris naujus sporto klubus. Kad galėtų lankytojams pasiūlyti modernius, naujausias sporto tendencijas įprasminančius sporto klubus, keliami reikalavimai ir nuomininkams.

Sutartis su nuomininku gali būti nutraukiama, tačiau tik laikantis teisės normų ir pačioje sutartyje numatytais nutraukimo pagrindais“, – nurodė jis.

Ėmėsi tyrimo

Valstybinė darbo inspekcijos (VDI) komunikacijos specialistė Raimonda Keburė 15min teigė, kad inspekcija yra sulaukusi skundų dėl šios įmonės ir ėmėsi tyrimo, todėl kol kas negali plačiau komentuoti tyrimo aplinkybių.

„O Darbo ginčų komisija 2023 m. buvo gavusi vieną ginčą su šia įmone dėl darbo užmokesčio. Ginčas išspręstas taikos sutartimi“, – informavo R.Keburė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento