Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gyventojai šluoja greituosius COVID-19 testus: kai kur pardavimai augo 3–4 kartus

Atėjus rudeniui ir vaikams sugrįžus į mokyklas, gyventojai šluoja greituosius koronaviruso testus – kai kurios vaistinės teigia, kad šios prekės pardavimai pastarąjį mėnesį išaugo tris kartus. Vaistininkai tai sieja ne tik su naujais mokslo metais, bet ir augančiais koronaviruso atvejų skaičiais bei peršalimo ligomis.
Greitieji COVID-19 testai
Greitieji COVID-19 testai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Susidomėjimas greitaisiais testais išaugo rugpjūtį, kai kur – jau nuo liepos. Pasak „Gintarinės vaistinės“ rinkodaros vadovės Irenos Tėvelienės, rugpjūtį buvo parduota beveik 36 proc. daugiau greitųjų testų nei per birželio ir liepos mėnesius kartu sudėjus.

„Vien per pirmas rugsėjo savaites buvo parduota beveik tiek pat testų kiek per visą liepos mėnesį“, – 15min komentavo I.Tėvelienė.

Savo ruožtu „Camelia“ vaistinių tinklo komunikacijos vadovė Žiedūnė Juškytė tikino, kad pastarąjį mėnesį greitųjų antigeno testų pardavimai šio tinklo vaistinėse išaugo beveik tris kartus, lyginant su liepos ir birželio mėnesiais.

Žiedūnė Juškytė
Žiedūnė Juškytė

Pasak Ž.Juškytės, šiuo metu susidomėjimas koronaviruso testais yra šiek tiek didesnis nei balandį–gegužę, kai tik buvo pradėta jais prekiauti.

„Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Laura Bielskė nurodė, kad greitųjų testų populiarumas jų tinkle ėmė nuosekliai augti nuo liepos.

Vaistinėje
Vaistinėje

„Rugpjūtį įsigyjančių testus klientų skaičius jau buvo du kartus didesnis nei liepą. Negana to, pirmosiomis rugsėjo dienomis fiksuojame dar 50 proc. didesnį susidomėjimą nei rugpjūtį“, – 15min informavo L.Bielskė.

Panaši situacija matoma ir dar viename stambiame šalies vaistinių tinkle „BENU“. Šio tinklo rinkodaros ir komunikacijos vadovas Mindaugas Urbas 15min komentavo, kad testų paklausa tikrai išaugusi – lyginant su vasaros laikotarpiu, dabar vaistinių tinkle parduodama 4 kartus daugiau greitųjų COVID-19 antigeno testų.

Vaistinė
Vaistinė

Pašnekovas pastebi, kad vaistinių klientai dažnai perka ne po vieną greitąjį testą, o iškart po kelis.

„Tam gali būti įvairios priežastys, tačiau dažniausiai žmonės nori papildomai apsidrausti ir darosi kelis testus iškart. Kita priežastis – COVID-19 liga labai sparčiai plinta, todėl šeimoje nors vienam nariui turint įtarimų, kad galėjo užsikrėsti, greituosius testus atlieka visi šeimos nariai“, – pasakojo M.Urbas.

Testų trūkumo nėra

Gyventojai taip pat pastebi, jog greitųjų testų kartais gali būti sunku gauti. Skaitytojas iš Vilniaus pasakojo, kad, prireikus įsigyti greitąjį testą, jam teko apvažiuoti tris vaistines, kol vienoje iš jų pavyko norimą prekę nusipirkti.

Tačiau vaistinių atstovai, paklausti, ar nejaučia šios prekės trūkumo, tikina, kad tiekimas užtikrinamas, nors pasitaiko atvejų, kai yra vėluojama.

„Stebime situaciją ir užtikriname reikiamus testų kiekius vaistinėse ir mūsų sandėlyje. Kai kurių gamintojų testų tiekimas yra sklandus ir operatyvus, kai kurių gamintojų testų tiekimas vėluoja, tačiau šiuo metu situacija tokia, kad reikiamais kiekiais vienokių ar kitokių tipų testais pasirūpiname“, – patikino Ž.Juškytė.

„Eurovaistinės“ atstovė L.Bielskė nurodė, kad antigenų testų, atliekamų iš seilių, trūkumo vaistinėse nėra. Pasak jos, gautas ir antigenų testų, atliekamų iš nosiaryklės, papildymas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Bielskė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Bielskė

„Gintarinės vaistinės“ atstovė komentavo, kad tinklas „yra pasidaręs namų darbus, sudaręs ilgalaikes sutartis su patikimais tiekėjais ir šio prekės trūkumo nejaučiama“.

Jiems antrino ir „BENU“ atstovai – greitųjų testų trūkumo šiose vaistinėse nėra, nes atsargos pildomos nuolatos. Limitų, kiek greitųjų testų gali nusipirkti vienas klientas, vaistinių tinklas nėra įvedęs.

Susidomėjimą lemia peršalimo ligos, nauji mokslo metai ir grįžimas į biurus

Pašnekovai išaugusį gyventojų susidomėjimą greitaisiais testais siejo ne tik su naujais mokslo metais, bet ir su augančiu gyventojų sąmoningumu bei testavimosi reikalavimais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Gintarinė vaistinė“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Gintarinė vaistinė“

„Mūsų manymu, pagrindinės priežastys yra padidėjęs žmonių sąmoningumas ir atsakingumas, be abejo, ir vaikų grįžimas bei testavimosi reikalavimai“, – kalbėjo I.Tėvelienė.

Ž.Juškytė svarstė, kad poreikis galėjo padidėti tiek dėl sergamumo koronavirusu, tiek peršalimo ligomis didėjimo, taip pat naujų mokslo metų.

M.Urbo manymu, kadangi gripo, COVID-19 ir peršalimo ligų simptomai yra labai panašūs, žmonės nori apsidrausti ir žinoti, ar jie tikrai užsikrėtė COVID-19 virusu.

„Kiekvieną kartą suslogavus registruotis pas šeimos gydytoją žmonės neskuba, tačiau matome, kad sąmoningumo lygis visuomenėje tikrai didelis ir prieš eidami į viešumą – darbą, mokyklą ar kitus susibūrimus, žmonės nori būti tikri, kad neplatins koronaviruso. Ypač turint omenyje tai, kad delta atmainai uoslės praradimas nėra būdingas“, – sakė M.Urbas.

Pašnekovas pastebi, kad greituosius testus gausiau perka ir įmonės, kurios taip vykdo papildomą COVID-19 kontrolę.

„Eurovaistinės“ atstovė išaugusią greitųjų testų paklausą siejo ir su darbuotojų grįžimu į biurus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas