Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 06 /11:13

Gyventojų pasipriešinimo sulaukusi naujoji gamykla Alytuje – tebeplanuojama

Į naują pramoninėje teritorijoje atsirasiančią mineralinių uolienų perdirbimo gamyklą „MS LT01“ ketinama investuoti daugiau nei 30 mln. Eur. Planuojama, kad gamykloje darbus pradės 70 žmonių, kurių, veiklai įsibėgėjus, skaičius gali didėti net iki 400, rašoma pranešime žiniasklaidai. Tiesa, šios gamyklos saugumu buvo suabejoję ne tik gyventojai, bet ir visuomenės sveikatos specialistai.
Į „MS LT01“ ketinama investuoti daugiau nei 30 mln. eurų
Į „MS LT01“ ketinama investuoti daugiau nei 30 mln. eurų / Asmeninio archyvo nuotr.

15min jau rašė, kad Alytuje planuojama lietuviškos mineralinės uolienos perdirbimo gamykla „MS LT01“ sulaukė didžiulio pasipriešinimo. Jos saugumu suabejojo kaimynystėje įsikūrę verslininkai, dalis alytiškių, visuomenės sveikatos specialistai.

Tiek Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, tiek Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis viešai pareiškė nepritariantys tokiai gamyklai mieste.

Kiek vėliau penkatdienį Alytaus meras BNS pakartojo, kad miesto valdžia kol kas nepritarė bendrovės „MS LT01“ planams statyti naują mineralinių uolienų perdirbimo gamyklą, o klausimų yra daugiau nei atsakymų.

Nerijus Cesiulis teigia, kad dėl projekto perspektyvų veikiausiai nebus išsiversta ir be tarptautinių ekspertų pagalbos. Anot jo, dėl gamyklos vyko susitikimai ir su regiono verslininkais, kalbėtasi su institucijomis, tarp jų ir Aplinkos apsaugos agentūra.

„Savivaldybė nėra pritarusi, Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba yra parašiusi, kad neturi kompetencijų įvertinti, reikėtų samdytis ekspertus. O mums yra klausimų daugiau nei atsakymų. Tai kol kas pritarimo iš savivaldybės nėra, jai (gamyklai) nepritarė gyventojai ir bendruomenės nariai“, – BNS penktadienį sakė N.Cesiulis.

O mums yra klausimų daugiau nei atsakymų.

„O verslas, kuris yra šalia, irgi kelia daugybę klausimų. Buvome ir su aplinkos ministru nuvykę į vietą, verslas grasina, kad jeigu ateis tokia gamykla, verslas atsitrauks“, – pažymėjo meras.

Jis atkreipė dėmesį, kad poveikio aplinkai vertinimą (PAV) atlieka ne savivaldybė, o pati įmonė. Meras teigia, kad anksčiau, dėl karantino ribojimų gyventojai neturėjo galimybių dalyvauti diskusijoje, bet dabar siekiama didesnio jų įtraukimo.

„Kadangi ataskaita kito kelis kartus, atsirado vienos medžiagos ar kitos medžiagos dingo, atsirado kiti kiekiai ir taip toliau, tai mes irgi neturėjome galutinės ataskaitos varianto ir gavome tai, ką gavome. Tai man atrodo, kad reikės iš naujo svarstyti ataskaitą ir vėl ją vertinti. Ir būtų labai gerai, kad galėtume tai pristatyti gyventojams ir parodyti, kas gi yra statoma“, – sako N.Cesiulis.

„Manau, kad reikės pasitelkti ne Lietuvos, o pasaulinio lygio ekspertus, kad jie vertintų, nes tai eksperimentinė gamykla“, – aiškino meras.

PLAČIAU SKAITYKITE: Planuojama chemijos gamykla Alytuje sprogdina aistras: miestiečiai ir verslas sunerimę, statytojas žada saugumą

Visgi statytojai gamyklos statybas tebeplanuoja. Jie teigia, kad mineralinių uolienų perdirbimo gamykla „MS LT01“ bus viena iš pirmųjų įmonių Europoje, kuri dirbs pagal atliekų nepaliekančią technologiją. Įmonė teigia, kad tarptautinių mokslininkų komandos sukurta technologija užtikrins saugų uolienų perdirbimą, o proceso metu bus išgaunamas magnio sulfatas, kuris medicinoje dar žinomas kaip karčioji druska.

„Tai plačiai žinomas ir nekenksmingas cheminis junginys, kuris dėl pagrindinių makroelementų – magnio ir sieros – itin vertinamas. Šios medžiagos naudojamos tiek maisto ir vaistų pramonėje, tiek ir dirvą gerinančių žemės ūkio priedų gamyboje“, – rašoma pranešime spaudai.

„Anksčiau įmonės veikla klaidingai buvo siejama su chemijos pramone ir čia naudojamomis pavojingomis žaliavomis bei medžiagomis. Bet tai nėra tikslu ‒ įmonė perdirbs nei aplinkai, nei žmonėms nepavojingas mineralines uolienas. Taip, cheminės medžiagos bus naudojamos gamybos procese, kaip tai daroma ir daugelyje kitų pramonės sričių, tačiau jos būtinos užtikrinant tinkamą medžiagų perdirbimą ir saugią gamybą“, ‒ pranešime spaudai cituojamas „MS LT01“ vadovas prof. dr. Andrius Stasiukynas.

Lukrecijaus Tubio / 15min nuotr./Andrius Stasiukynas
Lukrecijaus Tubio / 15min nuotr./Andrius Stasiukynas

Jis tvirtina, kad įmonė viena pirmųjų Lietuvoje ir Baltijos šalyse naudos beatliekį gamybos procesą.

„Kurdami „MS LT01“ technologinį procesą, siekėme kuo tvariau naudoti išteklius. Mūsų sukurtoje technologijoje bus pakartotinai naudojamos visos žaliavos, jos vėl ir vėl bus įtraukiamos į technologinį ciklą, kurio galutinis rezultatas – medžiagos, skirtos maisto ir medicinos pramonei“, – sako vadovas.

Investicijos į mokslą ir žinias

„Bendradarbiaudami su mokslininkais ir kartu kurdami saugią mineralinės uolienos perdirbimo technologiją, įsitikinome kokią naudą gali atnešti mokslas. Todėl norime padėti švietimo sistemai, prisidėdami prie jaunųjų alytiškių ugdymo.

Fizika, chemija ir matematika gali tapti smagiu bei suprantamu mokslu, todėl Alytaus ugdymo įstaigose bus atnaujinti kabinetai, aprūpintos klases modernia įranga“, ‒ apie norą padėti švietimo sistemai, nukentėjusiai nuo pandemijos, pasakoja „MS LT01“ vadovas prof. dr. A.Stasiukynas.

Visgi jų argumentai neįtikino nei verslininkų, visai nesidžiaugiančių naująja kaimyne, nei savivaldos vadovų, nei visuomenės sveikatos specialistų. Visos šios pusės anksčiau teigė, kad „MS LT01“ poveikio aplinkai vertinimo (PAV) ataskaita jiems sukėlė daugybę klausimų dėl gamyklos saugumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas