Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

I.Šimonytė konkrečių datų neįvardija: dėl verslų atidarymo bus sprendžiama pirmadienį

Premjerė Ingrida Šimonytė penktadienį teigė, kad pirmadienį Vyriausybė susitars dėl schemos, kokiais etapais ir kurios veiklos galėtų atsiverti. Tiesa, konkrečios datos, kada galėtų pradėti veikti uždaryti verslai, kol kas neįvardijamos, bet dėl jų turėtų būti tariamasi jau po savaitgalio. Šią savaitę žadėto Vyriausybės sušvelninimo laukę ir atnaujinti veiklą vylęsi smulkieji verslininkai ėmė grasinti teismu, o penktadienį skirtinguose miestuose prie valdžios institucijų rengė „laidotuvių akcijas“ – dėjo vainikus, degė žvakes.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Premjerė I.Šimonytė tvirtino, kad daugelis verslo atstovų mano, kad galima galvoti apie laisvesnį veržimą, bet, Vyriausybės vertinimu, situacija išlieka rimta.

„Tą matome iš susirgimų skaičiaus, teigiamų testų skaičiaus, situacijos ligoninėje, tiek iš sumažėjusio mirtingumo, kas yra svarbiausias šių kelių savaičių pasiekimas“, – sakė premjerė, penktadienį susitikusi su prekybininkų atstovais.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Smulkaus verslo atstovai uždegė žvakutes prie Vyriausybės
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Smulkaus verslo atstovai uždegė žvakutes prie Vyriausybės

Vyriausybė ketina artimiausią pirmadienį patvirtinti planą, kokiomis sąlygomis ir nuo kokių datų įvairios veiklos gali būti atnaujintos.

„Vyriausybė turėjo planą šią savaitę apsvarstyti, galimą tam tikrą grafiką, kaip pereinant iš vieno scenarijaus į kitą keistųsi konkrečių verslų ir veiklų padėtis, bet užtrukus diskusijoms su ekspertais, atsiradus poreikiui pasitikslinti kai kurias nuostatas ar dėl jų papildomai padiskutuoti, sprendimas nusikėlė į kitą savaitę“, – tvirtino I.Šimonytė.

„Aš visiškai esu įsitikinusi, kad tokį planą pirmadienį galėsime patvirtinti“, – pridūrė premjerė.

Tačiau paklausta, kada tiksliau galėtų pradėti veikti prekybininkai ir paslaugų teikėjai, ar yra tikimybė jiems atsiverti jau kitą savaitę, premjerė konkrečių datų nenurodė tvirtindama, kad tai spręs Vyriausybė.

„Dėl to nuo kokių datų ir kokios veiklos bus pradėtos atnaujinti spręs Vyriausybė jau keisdama karantino nutarimą, tačiau pirmiausia Vyriausybė turi susitarti dėl pačios schemos – kas kuriame scenarijuje ir kokiomis sąlygomis gali pradėti veikti. Dėl to tikiuosi, kad susitarsime pirmadienį“, – kalbėjo ministrų kabineto vadovė.

Vylėsi, kad verslininkams kreiptis į teismą nereikės

Vertindama smulkiųjų verslininkų grasinimus kreiptis į teismą, I.Šimonytė vylėsi, kad to neprireiks.

„Kiekvienas pilietis turi teisę kreiptis į teismą ginti savo teisėtą interesą, bet noriu tikėti, kad Vyriausybės sprendimai, kurie aiškiai nubrėš kryptį, kokiais etapais kokios veiklos galės prasidėti, bus priimti anksčiau negu kažkas sugebės parašyti ieškinį“, – kalbėjo premjerė.

O, jei atsitiktų taip, kad prireiktų ilgesnių apribojimų ar vėl sugrįžti prie griežtesnių apribojimų, jei epidemiologinė situacija labai pablogėtų, I.Šimonytė neatmetė galimybės teikti Seimui pasiūlymus dėl paramos verslui didinimo – ypač savarankiškai dirbantiems asmenims, gaunantiems po 260 eurų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Grožio salonų darbas karantino metu
Luko Balandžio / 15min nuotr./Grožio salonų darbas karantino metu

Premjerė užsiminė, kad Ekonomikos ir inovacijų ministerijos rengiamas papildomas paramos paketas verslui taip pat turėtų būti patvirtintas kitą savaitę. Šiame paramos pakete numatoma ir priemonė testavimui.

„Tokia priemonė, kuri finansiškai padėtų ir motyvuotų darbdavius, ypač smulkaus ir vidutinio verslo, savo darbuotojus testuoti, kad atsidarymas būtų, kaip įmanoma saugesnis“, – sakė I.Šimonytė.

Smulkiems verslininkams trūko kantrybė

Pirmadienį Vyriausybė leido veikti slidinėjimo centrams Lietuvoje, o keli ministrai kalbėjo apie būsimą prekybininkų ir grožio paslaugų atvėrimą. Tačiau trečiadienį Vyriausybei po ekspertų išsakyto nepritarimo nutarus nukelti šį klausimą, smulkiesiems verslininkams trūko kantrybė.

Pasipiktinę verslininkai prie Vyriausybės penktadienį dėjo laidotuvių vainikus, o uostamiestyje grožio studijos savininkai prie rotušės atnešė ir simbolinį kryžių, apjuostą juodu kaspinu ir gėlėmis.

Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė Dalia Matukienė pareiškė, kad verslas ruošia ieškinį teismui.

Penktadienį su smulkaus ir vidutinio verslo atstovais susitiko ir prezidentas Gitanas Nausėda, pažadėjęs uždarytų verslų likimą pirmadienį spręsti su premjere.

A.Armonaitė Vyriausybės sprendimui nepritaria

Trečiadienį po Vyriausybės sprendimo nukelti prekybininkų ir grožio salonų veiklos atnaujinimo klausimą, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė tvirtino esanti kitokios nuomonės ir mananti, kad šie verslai galėtų pradėti dirbti.

Kitą pirmadienį Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdyje turėtų būti patvirtintas visas karantino atlaisvinimo planas, pakoreguotas pagal ekspertų ir kitas įžvalgas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas