Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Ignitis grupė“ ketina įsigyti stabilizavimo metu supirktas savo akcijas

Valstybės kontroliuojama energetikos bendrovė „Ignitis grupė“ ketina įsigyti dalį savo akcijų, kurias pirminio viešojo akcijų siūlymo (Initial Public Offering, IPO) kainos stabilizavimo laikotarpiu supirko „Swedbank“, teigia bendrovės finansų ir investicijų vadovas Jonas Rimavičius.
„Ignitis grupė"
„Ignitis grupė" / Arno Strumilos / 15min nuotr.
Temos: 1 „Ignitis“

„Turėjome dvi alternatyvas – arba įsigyti stabilizuotas akcijas, arba paleisti jas į rinką. Kadangi šiuo metu kaina rinkoje yra mažesnė nei IPO kaina ir mažesnė nei tikroji jų vertė, kurią mato „Ignitis grupės“ vadovybė, geresnis kelias yra šias akcijas atpirkti. Tai leis įmonei apskaityti pelną, o iš investuotojų pusės nauda bus per vienai akcijai tenkančio pelno ir dividendų augimą“, – BNS ketvirtadienį sakė J.Rimavičius.

Pasak jo, Lietuvos teisės aktai nenumato galimybės bendrovei tiesiogiai iš stabilizatoriaus išpirkti jo supirktas akcijas, todėl tai bus daroma viešo aukciono būdu.

„Tas aukcionas yra artimiausias būdas šiam tikslui pasiekti. Atitikdami teisės aktų reikalavimus aukcione suteiksime galimybę dalyvauti visiems „Ignitis grupės“ akcininkams, tačiau kaip matosi iš indikuoto kainos rėžio, kuris yra žemiau IPO kainos, o dalis rėžio ir žemiau dabartinės rinkos kainos, tikimės, kad pagrindinis dalyvis bus „Swedbank“, – aiškino J.Rimavičius.

„Ignitis grupės“ akcininkų susirinkime liepos 29 dieną bus siūloma priimti sprendimą supirkti iki 1,7 proc. savų akcijų. Vėliau šias akcijas anuliavus būtų sumažintas bendrovės įstatinis kapitalas. Minimali savų akcijų įsigijimo kaina – 18,50 euro, maksimali – 22,50 euro.

„Maksimali suma, kurią šiuo metu galime skirti savo akcijoms supirkti, yra 23 mln. eurų, nes tai atitinka akcijų išpirkimui sukaupto rezervo dydį“, – teigė įmonės atstovas.

„Swedbank“ stabilizavimo metu įsigijo apie 2,7 proc. „Ignitis grupės“ akcijų, todėl įgyvendinus bendrovės akcininkų sprendimą dėl savų akcijų supirkimo, bankui dar liktų maždaug 1 proc. akcijų.

Pasak J.Rimavičiaus, sprendimas dėl šių akcijų įsigijimo galėtų būti priimtas kitąmet vyksiančiame „Ignitis grupės“ visuotiniame akcininkų susirinkime, suformavus naują rezervą akcijoms įsigyti, arba jos galėtų būti parduotos rinkoje, jei tam bus palankios sąlygos.

„Ignitis grupė“ liepos 7 dieną su „Swedbank“ taip pat pasirašė susitarimą, pagal kurį teisė laisvai disponuoti stabilizavimo metu supirktomis akcijos pakeista į 2022 metų liepos 1 dieną (iki šiol buvo 2021-ųjų gegužės 7 diena).

„Sutartis su „Swedbank“ pratęsta metams, kad sprendimas dėl likusių akcijų būti priimtas kartu“, – teigė J.Rimavičius.

„Ignitis grupė“ pernai rudenį įgyvendino IPO ir debiutavo „Nasdaq“ Vilniaus ir Londono vertybinių popierių biržose.

Sutartis su „Swedbank“ pratęsta metams, kad sprendimas dėl likusių akcijų būti priimtas kartu.

Bendrovės vertybiniai popieriai – 6,319 mln. akcijų ir 13,681 mln. GDR – IPO metu buvo išplatinti 22,5 euro kaina. Stabilizavimas vyko siekiant, kad jų kaina biržose nusistovėtų ties aukštesniu lygiu.

Stabilizavimo vykdytojas „Swedbank“ iki pernai lapkričio 5 dienos supirko po 10 proc. IPO metu išplatintų akcijų ir GDR – maksimalų galimą jų skaičių.

73,08 proc. „Ignitis grupės“ akcijų valdo Finansų ministerija, o 26,92 proc. – smulkieji investuotojai.

„Ignitis grupės“ akcijos kotiruojamos biržos Oficialiajame prekybos sąraše, trečiadienį akcijų uždarymo kaina buvo 21,65 euro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas