Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įmonių ir asmenų veiklą tikrinanti JAV firma praneša apie darbuotojų Pekine sulaikymą

Įmonių ir asmenų veiklą tikrinanti JAV firma „Mintz Group“ penktadienį pranešė, kad Kinijos pareigūnai sulaikė penkis kompanijos vietos darbuotojus ir uždarė jos Pekino biurą.
Kinijos vėliava
Kinijos vėliava / ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.

„Mintz Group“ specializuojasi sukčiavimo, korupcijos, nederamo elgesio darbo vietoje tyrimų ir bendro ankstesnės veiklos tikrinimo srityse.

„Kinų pareigūnai sulaikė penkis „Mintz Group“ Pekino biuro darbuotojus, kurie visi yra Kinijos piliečiai, ir uždarė ten vykdomą mūsų veiklą“, – sakoma kompanijos pareiškime, elektroniniu paštu atsiųstame naujienų agentūrai AFP.

Firma pasamdė teisininką, bendrausiantį su pareigūnais ir padėsiantį darbuotojams bei jų šeimoms, sakoma pareiškime.

„Mintz Group“ nurodė negavusi „jokio oficialaus teisinio pranešimo dėl bylos kompanijai“ ir paprašiusi „paleisti jos darbuotojus“.

„Mintz Group“ turi licenciją vykdyti teisėtą verslą Kinijoje, kur visuomet veikdavome skaidriai, etiškai ir laikydamiesi atitinkamų įstatymų bei taisyklių“, – pabrėžė kompanija ir nurodė sieksianti išsiaiškinti su pareigūnais visus „nesusipratimus, galėjusius nulemti šiuos įvykius“.

AFP žurnalistai penktadienį firmos Pekino biure nepastebėjo jokios veiklos, stiklinės paradinės durys buvo tvirtai užblokuotos grandine.

Rajono policijos nuovados atmetė prašymus pakomentuoti, o Kinijos užsienio reikalų ministerija nurodė nežinanti apie tokius pranešimus.

„Mintz Group“ turi biurus 18 vietų, įskaitant Vašingtoną. Firmos interneto svetainėje sakoma, kad ji „nuodugniai aiškinasi faktinius klausimus, rūpimus mūsų klientams – nuo prezidentūros iki naftos gavybos platformos“.

Kompanijos padalinio Azijoje vadovas Randalas Phillipsas 2017 metais sakė, kad Jungtinės Valstijos turėtų spręsti struktūrinį prekybos disbalansą susidariusį dėl Kinijos vykdomos politikos.

Kompanijos interneto svetainės puslapis pavadinimu „Kinija privalo patirti tam tikras pasekmes“, kur buvo ši R.Phillipso citata, regis, buvo ištrintas.

2018 metais R.Phillipsas liudijo JAV ir Kinijos ekonominių ryšių poveikį saugumui vertinančiam Kongreso komitetui. Jis kalbėjo apie Kinijos pastangas daryti tarptautinę įtaką, rodo internete prieinami JAV vyriausybės dokumentai.

„Mintz“ interneto svetainėje rašoma, kad R.Phillipsas 28 metus dirbo CŽA slaptojoje tarnyboje ir kad šio periodo pabaigoje jis buvo „vyriausiasis CŽA atstovas Kinijoje“.

Kompanijos darbuotojai buvo sulaikyti tarp JAV ir Kinijos tvyrant didžiausiai pastaraisiais dešimtmečiais įtampai. Abi šalys ginčijasi įvairiausiais klausimais, nuo prekybos iki žmogaus teisių.

Vasario mėnesį įtampą dar labiau padidino incidentas, kai JAV prie savo rytinės pakrantės numušė įtariamą kinų šnipinėjimo balioną. Pekinas tvirtino, kad tai buvo nuklydęs meteorologinių stebėjimų balionas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas