15 diena važiuoja! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Infliacijos grimasos: pirmos ispaniškos trešnės – po 40 eurų už kilogramą

Ispaniškos trešnės – po 40 eurų už kilogramą: tokios kainos pasitinka vilniečius, norinčius paskanauti šių uogų. Pardavėjai patys sutinka, kad kainos iš tiesų yra didžiulės, tačiau tvirtina, kad tai pačios pirmos uogos ir jau kitą savaitę jos turėtų pigti. Tuo metu Lietuvos uogų augintojų asociacijos vadovas Tautvydas Gurskas sako, kad stebėtis tuo nereikėtų, nes tai pačios pirmos šviežios trešnės, o jų kainai darė įtaką smarkiai išaugę transportavimo kaštai bei trąšų kainos.
Uogos Vilniaus prekyvietėse
Uogos Vilniaus prekyvietėse / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vaisių ir daržovių kioske, esančiame šalia Mindaugo g. „Maxima“ parduotuvės, kilogramas trešnių kainuoja 40 eurų. Pasak pardavėjos, dar pernai pirmųjų trešnių kaina siekė 28 eurus, tačiau šiemet kainą užkėlė bendra situacija dėl karo ir infliacijos.

„Kitą savaitę kaina jau turėtų šiek tiek sumažėti, o įsibėgėjus sezonui nukris“, – sakė pardavėja.

Prekybos centre „Panorama“ esančioje vaisių ir daržovių parduotuvėje „Burokėlis“ trešnių kainos taip pat aukštos – siekia 38 eurus už kilogramą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Uogos Vilniaus prekyvietėse
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Uogos Vilniaus prekyvietėse

„Taip, uogos brangios, bet jas turime dar tik pirmą savaitę. Kitą savaitę jau turėtų atpigti“, – nurodė pardavėja.

Parduotuvės vadovė Irena Amilevičė 15min teigė, kad pačios pirmosios uogos visada būna brangios. Ji tvirtino, kad kaina tokia, nes tiekėjas uogas parduoda brangiai, o parduotuvės pritaikytas antkainis yra minimalus.

„Mes jas turime tik dėl asortimento, nes klientai perka jas ir už 38 eurus. Nors ir paburba, bet perka, nes pavasarį norisi tokių dalykų“, – sakė I.Amilevičė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Uogos Vilniaus prekyvietėse
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Uogos Vilniaus prekyvietėse

Dažniau pirkėjai jų perka po kelis šimtus gramų, po pusę kilogramo.

„Viskas susideda – pabrango kuras, darbuotojų atlyginimai, įmonių sąnaudos ir visa kita“, – vardijo ji.

Tuo metu Karoliniškėse, Sausio 13-osios gatvėje stovinčiame uogų ir vaisių stende, trešnių kainos kiek mažesnės, tačiau vis tiek aukštos – siekia 32 eurus už kilogramą.

Kalbinti pardavėjai vardijo panašias priežastis, kodėl kaina tokia aukšta – tai pačios pirmos sezono trešnės, atvežtos iš Ispanijos.

Taip, uogos brangios, bet jas turime dar tik pirmą savaitę. Kitą savaitę jau turėtų atpigti.

„Pirmadienį bus pigiau, skirtingų rūšių trešnės kainuos ir po 24, ir po 28 eurus už kilogramą“, – žadėjo pardavėjas.

Jo teigimu, prieš metus trešnės kainavo 18 eurų. Visgi žmonės ir tokių brangių uogų neaplenkia, tačiau įsigyja po kelis šimtus gramų.

Tuo metu Šeškinės ir Kalvarijų turgavietėse trešnių kol kas nematyti, čia dominuoja šilauogės ir braškės. Šilauogių, atvežtų iš Maroko, kaina Šeškinės turguje siekia apie 7 eurus, Kalvarijų – euru daugiau. Tiesa, kai kurie prekeiviai pardavinėja jas po 10 eurų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Uogos Vilniaus prekyvietėse
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Uogos Vilniaus prekyvietėse

Kioskuose kainos panašios – prie „Iki“ parduotuvės Fabijoniškėse už kilogramą šilauogių prašoma 8 eurų.

„Man atrodo, kad jos dar turėtų atpigti – iki šešių eurų turėtų kaina nukristi. Nes buvo po 15, po 10, po 9 eurus – dabar jau 8 eurai”, – pasakojo pardavėja.

Tuo metu kilogramas graikiškų braškių turgavietėse kainuoja 4-4,50 euro.

Uogų augintojų atstovas: viskas labai normalu

Uogų augintojų asociacijos vadovas T.Gurskas pasakojo, kad tokiomis trešnių kainomis stebėtis nereikėtų.

„Tai pirmos šviežios trešnės, kurios, aišku, yra nelietuviškos. Jas reikia transportuoti, atvežti ir patiekti klientui. Užtat kaina gali būti tokia didžiulė. Nežinau, ar jos transportuotos lėktuvu ar vilkiku, bet visa tai reikia įvertinti. Kaip ir viskas brangsta, taip ir trešnės“, – pasakojo T.Gurskas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tautvydas Gurskas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tautvydas Gurskas

Pasak pašnekovo, kaina priklauso ir nuo to, kaip jos užaugintos. Be to, ispaniškos trešnės pasirodo vienos pirmųjų.

„Jei ekologiškesnės, švaresnės, taip ir nutinka. Be to, Europoje labai didelis darbo jėgos trūkumas, tad uogų, atvežtų iš čia, brangimas yra didesnis. O Marokas, Čilė – tai regionai, kurie yra ne tokie brangūs“, – nurodė uogų augintojų asociacijos vadovas.

Dėl pabrangusio kuro išaugo transportavimo kaštai, taip pat brango trąšos bei darbo jėga.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Uogos Vilniaus prekyvietėse
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Uogos Vilniaus prekyvietėse

„Kai uogų atsiras Lenkijoje, automatiškai bus pigiau. Pas juos ir pridėtinės vertės mokestis maistui panaikintas, tai bus gerokai pigiau, nes ir vežti taip toli nereikia. O tas, kas veža iš Ispanijos ir panašiai, aš įsivaizduoju, nepigiai nuperka, Lietuvoje moka aukštus mokesčius. Taip ir išeina, kad visi turi uždirbti“, – pasakojo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais