Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iniciatyvos, keičiančios Lietuvą: nuo kritinio mąstymo, žalingo poveikio aplinkai mažinimo iki darbuotojams kuriamų naudų

Socialiai atsakingų įmonių darbuotojai, kuriems svarbūs socialinės atsakomybės principai, mažinant aplinkos taršą, puoselėjant bendrystę darbe ar stiprinant ryšius su bendruomenėmis, įmonės teigiamus pavyzdžius „išsineša“ į savo asmeninį gyvenimą.
nacionaliniai-atsakingo-verslo-apdovanojimai-2021-2-89316497
Kasmet rengiamu Nacionalinių atsakingo verslo apdovanojimų konkursu siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į socialiai atsakingo verslo svarbą ir naudą visuomenėje. / NAVA nuotr.

Tad ilgainiui pokytis iš vienos socialiai atsakingos bedrovės netrunka pasklisti plačiau ir daro įtaką ne tik joms, bet ir visai Lietuvai.

Aplinkinių įtraukimas į teigiamus pokyčius, kritiškas mąstymas ir paslaugų atranka remiantis ne vien tik aplinkosauginiais, bet ir socialiais (ar įmonės veikla skaidri, ar tinkamos darbuotojų sąlygos ir pan.) kriterijais yra visuomenės raktas į kokybiškesnį gyvenimą per pokytį.

Žinoma, šioje vietoje nenuginčijama lyderystė ir jų pasiekimų proveržis atitenka socialiai atsakingų įmonių vadovams bei darbuotojams, kurie už savo socialiai atsakingą veiklą kasmet įvertinami Nacionalinių atsakingo verslo apdovanojimų (NAVA) konkurse.

Miestiečiams kuria sveikesnę aplinką

Šiame konkurse dalyvaujančios tiek mažos, tiek didelės įmonės pateikia daug gerųjų pavyzdžių, kaip kurti gerovę darbuotojams, stiprinti bendruomenes, mažinti aplinkos taršą.

Pernai Nacionalinių atsakingo verslo apdovanojimų konkurse vidutinių įmonių kategorijoje nominaciją „Aplinkai draugiškiausia įmonė 2021“ pelniusi bendrovė „Vėjo projektai“ buvo įvertinta už aplinką tausojančią gamybą ir visuomenės švietimo iniciatyvas. Tai nėra tik deklaruojamos vertybės, o realūs darbai.

„Žinodami tai, kad transporto sektorius išskiria 25 proc. visų Europos šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų ir yra pagrindinė oro taršos priežastis miestuose, savo veikloje vadovaujamės misija transformuoti miestų viešąjį transportą taip, kad jis būtų visiškai netaršus ir miestiečiai galėtų gyventi sveikesnėje aplinkoje“, – sako UAB „Vėjo projektai“ generalinis direktorius Alvydas Naujėkas.

Įmonės filosofija ir veikla paremta aplinkosaugos principais, o gaminamos ekologiškos elektrinės transporto priemonės sumažina oro taršą, todėl miestai, kuriuose transportas naudoja atsinaujinančius kuro išteklius, tampa žalesni ir sveikesni.

UAB „Vėjo projektai“ nuotr./„Dancer“ autobusas žiemą.
UAB „Vėjo projektai“ nuotr./„Dancer“ autobusas žiemą.

UAB „Vėjo projektai“ kuriamas ir gaminamas elektrinis autobusas „Dancer“ yra viena iš transporto priemonių, padedanti užtikrinti aplinkos apsaugą nuo kietųjų dalelių taršos mieste.

„Savo veiklą pradėjome Klaipėdoje, čia kartu su Klaipėdos universiteto mokslininkais kūrėme inovatyvų produktą – pirmuosius elektrinius autobusus. Pagaminę išbandėme juos uostamiesčio gatvėse, o du iš jų reguliariais maršrutais mieste kursuoja nuo 2020 metų balandžio.

Per šį laikotarpį (iki 2022 m. gruodžio) du „Dancer“ autobusai jau nuvažiavo daugiau nei 335 tūkst. kilometrų ir Klaipėdos mieste sutaupė: 380 tonų anglies dvideginio, 0,35 tonų azoto oksidų, 0,32 tonų anglies monoksido“, – rezultatu džiaugėsi įmonės vadovas.

Aplinkos apsaugos agentūros specialistai Lietuvos transportą vadina vienu iš didžiausių tiek šiltnamio efektą sukeliančių dujų (30 proc. visų išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio), tiek oro teršalų šaltinių (55,4 proc. viso azoto oksidų kiekio, 13 proc. kietųjų dalelių, 5 proc. ir 11,8 proc. anglies monoksido kiekio), todėl iškastiniu kuro varomų transporto priemonių keitimas mažiau taršiomis, alternatyvius degalus ar energiją naudojančiomis transporto priemonėmis, turi teigiamą poveikį tiek aplinkos kokybei, tiek žmonių sveikatai.

UAB „Vėjo projektai“, kurianti ir gaminanti visiškai elektrinius miesto autobusus „Dancer“, yra vienintelė Lietuvos įmonė, prisijungusi prie Europos Komisijos inicijuoto „Žaliojo vartojimo“ įsipareigojimo ir aiškiai deklaruojanti savo nuostatą siekti neutralumo klimatui ne tik gaminant produktą, bet ir skatinant viešojo transporto operatorius pereiti prie ekologiškų transporto priemonių, taip pat diegti naujus, žalesnius vadybos modelius.

A.Naujėkas svarsto, kad visos įmonės turėtų vadovautis aplinkosaugos principais ir galvoti, ką gali padaryti kitaip, kad būtų kuo mažesnis taršos poveikis gamtai.

„Dažnai girdime tik skambius šūkius, bet nematome realių darbų. Todėl kiekvienas pradėkime bent nuo mažos iniciatyvos – elektros iš atsinaujinančių šaltinių naudojimo, energijos taupymo, gaminamų produktų komponentų parinkimo, atsižvelgiant į jų poveikį aplinkai, – tik tada visi galėsime džiaugtis pasiektu rezultatu“, – ragino bendrovės vadovas.

Poveikis aplinkai ir per skaitmeninius sprendimus

Už tvarius veiklos sprendimus ir atsakingą tiekimo grandinės formavimą didelių įmonių kategorijoje praėjusių metų NAVA konkurse nominacija „Aplinkai draugiškiausia įmonė“ įvertintos AB „Telia Lietuva“ tvarumo projektų vadovė Indrė Bimbirytė-Yun sako, kad sumažinti neigiamą poveikį aplinkai galima tik per asmeninį pokytį.

Būdami technologijų industrijos atstovais, esame skaitmenizacijos pokyčio priešakyje. Būtent skaitmeniniai sprendimai, naujų technologijų pritaikymas ir su tuo susiję pokyčiai įgalina ir kitus industrijų atstovus daryti ženklų pokytį savo veikloje mažinant poveikį aplinkai“, – sako įmonės atstovė.

AB „Telia Lietuva“ verslo strategijoje tvarumas užima svarbią vietą ir yra integruotas kaip neatskiriama strategijos dalis: „Vykdydami savo veiklą, vystydami produktus ir IT sprendimus, siekiame padėti savo klientams, kad ir jie veikdami darytų teigiamą pokytį aplinkai.

Kaip sektiną pavyzdį galima paminėti tai, kad įdiegdami nuotolinių susitikimų – video konferencijų sprendimus – AB „Telia Lietuva“ klientai sumažina poreikį vykti į kitas vietas, kai tai nėra būtina.

Tokie sprendimai, kuriuos taikant renkama informacija apie sunaudojamą transporto priemonių kurą, atsižvelgiant į tai ieškoma, kaip efektyviau vairuoti arba sudėlioti maršrutus, padeda logistikos įmonėms arba viešojo transporto bendrovėms naudingiau valdyti savo transporto priemones bei taip sumažinti sunaudojamo kuro bei išskiriamo anglies dvideginio kiekius.

Savo veikloje bendrovė išsikėlusi ambicingą tikslą – iki 2030 m. pasiekti nulinį išmetamo anglies dioksido kiekį. „Telia“ įmonių grupė šį siekį grindžia ir matuoja mokslo inciatyva (angl. SBTi, The Science Based Targets initiative).

Savo veikloje bendrovė išsikėlusi ambicingą tikslą – iki 2030 m. pasiekti nulį CO2, nulį atliekų ir 100 proc. įsitraukimo, yra patvirtinti Mokslu paremtų tikslų iniciatyvos (angl. SBTi, The Science Based Targets initiative) ekspertų.

„Taip pat visuomet informuojame savo klientus apie tai, kaip jie, naudodamiesi mūsų paslaugomis, gali daryti teigiamą poveikį aplinkai, siūlydami jiems tvarius pasirinkimus: naudotus telefonus, kuriuos galima įsigyti su garantija. Taigi, kasmet klientai vėl gali panaudoti daugiau nei 40 tūkst. priedėlių ir maršrutizatorių.

Šiais metais tapome generaliniu „Klimato muziejaus“ rėmėju – šis kilnojamas muziejus, kuriame interaktyvios instaliacijos ir profesionalūs gidai supažindina su klimato kaita ir žmonijos daromu poveikiu aplinkai, šiemet apkeliavo virš 15 Lietuvos miestų ir miestelių. Labai svarbu, kad tokios iniciatyvos pasiektų ir mažesnius Lietuvos regionus ir kuo daugiau žmonių“, – tikino I. Bimbirytė-Yun.

Energijos panaudojimą užtikrina ir stogų spalva

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apsnigti stogai.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apsnigti stogai.

Būdama technologijų industrijos priešakyje „Telia Lietuva“ užtikrina efektyvų energijos panaudojimą ir vis ieško sprendimų, kaip tai padaryti dar veiksmingiau.

Iš pirmo žvilgsnio, atrodytų, toks paprastas sprendimas, kaip nudažyti stogus baltai, yra nepaprastai efektyvus vasaromis, siekiant sumažinti patalpų oro temperatūrą. Taigi, tokiu būdu sutaupoma elektros energija patalpoms aušinti.

Kitas žingsnis – įmonės „Telia Lietuva“ tiekėjų elgesio kodeksas, leidžiantis daugiau sužinoti apie kiekvieno tiekėjo tvarumo brandą ir pažangą, mažinant išmetamojo anglies dvideginio kiekį savo veikloje.

„Tiekėjų elgesio kodeksas yra tam tikra šių gairių santrauka, o vertinimo metu stebime, ar tiekėjai tų gairių laikosi. Ypatingą dėmesį skiriame dideliems strateginiams tiekėjams, kurių kuriamos anglies dvideginio emisijos daro didelę įtaką mūsų pačių emisijų pėdsako skaičiavimui. Todėl mums labai svarbu įvertinti, kiek iš jų yra iškėlę ir pasitvirtinę mokslu pagrįstus tikslus“, – pasakojo I.Bimbirytė-Yun.

Taigi tvarumas ir poveikis klimatui yra svarbi sprendimų dedamoji įmonei renkantis tiekėjus. Keisdama savo veiklos pobūdį į tvaresnį, ji įtraukia ir šviečia darbuotojus, skatina juos elgtis ir dirbti tvariau. Darbuotojai šias vertybes išsineša ir į asmeninį gyvenimą, tad pokytis iš vienos bendrovės persilieja ir daro dar platesnį pokytį visuomenėje.

Šios įmonės vadovai jau seniai suprato, kad siekiant bet kokių teigiamų pokyčių itin svarbu visų aplinkinių įtraukimas. Visuomenė turi labai didelę galią savo rankose pasukti Lietuvą tvaresnių pokyčių link.

Jei tik žmonės ims kritiškai vertinti prekes ir paslaugas – kaip jos pagamintos, teikiamos, vertinant ne tik aplinkosauginę, bet ir socialines puses (ar įmonė veikia skaidriai, ar jos darbuotojai turi tinkamas darbo sąlygas, ar užtikrinama lygybė ir pan.) – nebus geresnio postūmio tiek įmonėms, tiek institucijoms į tvarumą žvelgti dar atsakingiau ir keistis.

Aplinkai draugiškiausią įmonę“ rinks ir 15min skaitytojai

Lukas Balandis / BNS nuotr./15min logo
Lukas Balandis / BNS nuotr./15min logo

Šiemet jau 14-ą kartą organizuojamo NAVA konkurso apdovanojimuose bus pagerbtos įmonės, labiausiai prisidėjusios prie savo darbuotojų ir visuomenės socialinės gerovės kūrimo, sveikos aplinkos saugojimo bei įmonių socialinės atsakomybės iniciatyvų plėtros Lietuvoje. Šių apdovanojimų tikslas – atkreipti platesnės visuomenės dėmesį į socialiai atsakingo verslo svarbą ir naudą.

Priminsime, kad šiais metais NAVA konkurse varžomasi dėl šešių nominacijų – „Metų darbovietė“, „Metų bendruomeniškiausia įmonė“, „Aplinkai draugiškiausia įmonė“, „Palankiausią emocinę aplinką kurianti įmonė“, „Šeimai palankiausia darbovietė“, „Negalią turintiems žmonėms draugiškiausia įmonė“.

Išskirtinį dėmesį visuomenei, darbuotojams ir aplinkai pademonstravusi įmonė, 2022 m. prisidėjusi prie socialinės atsakomybės principų taikymo savo veikloje, bus pagerbta prestižine nominacija „Metų socialiai atsakinga įmonė“.

Iki lapkričio vidurio iš viso NAVA konkursui 65 Lietuvos įmonės pateikė 110 paraiškų. Jas jau vertina komisija, sudaryta iš SADM, Aplinkos bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijų, Lietuvos pramonininkų konfederacijos, asociacijos „Investor“s Forum“, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos ir Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ narių. Jie iki gruodžio vidurio balsuodami rinks kiekvienos nominacijos laimėtojus.

Nuo 2019 metų konkursų pretendentų veiklas socialinės atsakomybės srityse vertina ne tik NAVA komisija, bet ir visuomenė. Naujienų portalo 15min skaitytojai 2023 m. metų sausį bus kviečiami skirti savo balsus įmonėms, kurios vertos nominacijos „Aplinkai draugiškiausia įmonė“.

Lietuvos įmonėms, nuveikusioms daugiausiai darbų socialinės atsakomybės srityje ir labiausiai prisidėjusioms prie socialinės atsakomybės vertybių puoselėjimo verslo sektoriuje 2022 metais, iškilmingai apdovanojimai bus įteikti 2023 metų sausio 19 d. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose. Apdovanojimų įteikimo ceremoniją bus galima stebėti ir naujienų portale 15min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas