Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Inovacijos – neatskiriama tvarumo dalis: pavyzdį rodo įkvepiantys projektai

Verslo tvarumas nėra dar viena trumpalaikė mada. Tiek Europos žaliojo kurso, tiek visuomenės nuostata yra akivaizdi – žmonės tikisi įmonių aktyvaus dalyvavimo tvarumo vystyme: nuo poveikio aplinkai iki socialinių ir valdymo sričių.
Anna Marija Kiesnere -  „Helve” Verslo plėtros vadovė, „Baltic Sustainability Awards” vadovė
Anna Marija Kiesnere - „Helve” Verslo plėtros vadovė, „Baltic Sustainability Awards” vadovė / Helve nuotr.

Tvarumas tapo tam tikru judėjimu – jeigu jis yra ignoruojamas arba juo piktnaudžiaujama – verslas gali susidurti su neigiama klientų ir visuomenės reakcija. Tokiu atveju žmonės dažniausiai savo poziciją išreiškia pirkdami tam tikrų įmonių prekes ar paslaugas arba, atvirkščiai, jas boikotuodami. Taip pat elgiasi ir investuotojai – darnaus vystymosi startuoliai Europoje pritraukė beveik 11 milijonų eurų investicijų 2021 m., dvigubai negu 2020 m. Manoma, jog ši tendencija išliks ir šiemet.

Inovacijos ir tvarumas žengia koja kojon

„Pastaraisiais metais dirbdami su skirtingų įmonių inovacijų valdymo procesais pastebėjome, kad niekas nebeabejoja tvarumo idėjomis ir vis geriau suvokia, jog tvarumas ir inovacijos eina išvien. Vienas iš tokių pavyzdžių yra Helve” organizuojama inovacijų akceleravimo programa Future Hub”, kurioje įmonės sprendžia joms kylančius tvarumo iššūkius“, – sako Helve” Verslo plėtros ir Baltic Sustainability Awards” vadovė Anna Marija Kiesnere.

Latvių įmonė „Latvenergo” čia dirbo su žaliųjų technologijų startuoliais, siekdama pagerinti saulės elektrinių įrengimo darbus. Tuo pačiu metu Rygos miesto savivaldybė ir Rygos būstų administracija pristatė naują sprendimą šilumos tiekimui gerinti. Šie pavyzdžiai parodo, kaip inovacijos gali būti pritaikytos viešajame sektoriuje tokiuose pokyčių siekiančiuose miestuose kaip Ryga.

„Rimi Baltic”, bendradarbiaudama su vienu iš startuolių, pristatė edukacinę priemonę „Ištuštink savo šaldytuvą“, kuria norima paskatinti klientus sumažinti išmetamo maisto kiekį. Šie sėkmingi pavyzdžiai demonstruoja, kaip naudodamos inovacijas įmonės kartu kurie tvarius projektus.

„Stebėdami savo klientų patirtis matome, jog iš pradžių naujovės gali pasirodyti bauginančios. Net didžiausi rinkos lyderiai, norintys įdiegti paprasčiausias inovacijas, turi pradėti nuo mažiausių žingsnelių. Jeigu dar nebuvote susidūrę su naujovių diegimo procesu, turėsite susipažinti su juo nuo pat pradžių: nuo startuolių taisyklių iki galimų bendradarbiavimo modelių su jais“, – teigia „Helve” Verslo plėtros Anna Marija Kiesnere.

Įmonėms, siekiančioms vystyti ilgalaikes tvarumo inovacijas, ypatingai svarbu išanalizuoti rinką, išsiaiškinti galimus sprendimus ir bendradarbiavimo modelius. Būtent tam ir yra skirtos akceleravimo ir bandomosios programos, tokios kaip anksčiau minėta „Future Hub”. Tačiau net ir šis kelias nėra lengvas, kadangi inovacijų metodai ir žaliosios technologijos vis dar nėra plačiai priimamos ir naudojamos rinkoje.

Įkvepiančios pergalės

„Mes labai norėtumėme pamatyti visus verslus, pasiruošusius įšokti į šį inovacijų ir tvarumo traukinį. Deja, kol kas tai nėra įmanoma tiek dėl realių pavyzdžių trūkumo, tiek dėl žinių stokos. Tvarumui ir inovacijoms yra itin svarbus bendradarbiavimas, kadangi šios abi sritys glaudžiai susijusios su aplinka bei papildo viena kitą. Tvarių inovacijų potencialas apima ne tik šiandienos vartotojų poreikius, tačiau ir rytdienos pirkėjų lūkesčius. Šis požiūris peržengia tradicinį mąstymą apie tvarumą, kurį dar daug žmonių asocijuoja išskirtinai tik su aplinkos apsauga“, – sako Anna Marija Kiesnere.

Pasak „Helve” Verslo plėtros vadovės, spartus žaliųjų technologijų startuolių augimas pastaraisiais metais bei rekordinės investicijos į šią sritį parodo, jog visi gali rasti sau tinkamus partnerius, kurie padėtų aptikti ir pritaikyti naujas tvarias inovacijas įmonėje. Nepaisant to, daugelis verslų dar vis nėra užmezgę norimų bendradarbiavimo ryšių. Būtent todėl jau antrus metus iš eilės inovacijų valdymo įmonė Helve” organizuoja Baltic Sustainability Innovation Awards”. Šis renginys siekia pasidžiaugti tvarumo inovacijų pasiekimais ir paskatinti dalintis gerąją patirtimi, kuri įkvėptų ieškoti naujų bendradarbiavimo būdų ir realių partnerių.

Šiais metais apdovanojimų ceremonija vyko lapkričio 30 d. Latvijos sostinėje Rygoje ir subūrė tvarumo inovacijų specialistus bei entuziastus visos dienos diskusijoms bei finalininkų pristatymams. Šio renginio tikslas yra paskatinti pokalbį apie darnų vystymąsi ir tvarias inovacijas Baltijos šalių regione. Ar ši sritis vienodai pasireiškia skirtingose pramonės šakose? Ko mes galime pasimokyti iš tų, kurie jau pradėjo savo kelią tvarumo link? Kiekvienais metais, matant šių apdovanojimų finalininkų sąrašą, tampa aišku, jog XXI a. nebeįmanoma kalbėti apie tvarumą, nepaminint inovacijų ir jų reikšmės darniam verslo vystymuisi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas