Vykdant importuojamo iš trečiųjų šalių maisto valstybinę kontrolę, Malkų įlankos pasienio veterinarijos poste paimti sulčių mėginiai buvo ištirti Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute. Nustatyta, jog vynuogių sultyse ochratoksino A kiekis beveik 10 kartų viršijo didžiausią leistiną normą.
Vynuogių sultis (2 292 l, supilstytas į 1 l talpos tetrapakus, pagamintas Turkijoje, prekiniu ženklu „Dimes“) į Lietuvą norėjo įvežti UAB „Marių prekyba“ (Nemuno g. 151, Klaipėda).
Turkiškas sultis uždrausta realizuoti mūsų šalies rinkoje, importuotojui nurodyta nesaugią šių produktų siuntą sunaikinti.
Apie nesaugius produktus Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informavo Europos Komisiją Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF).
Ochratoksinas A yra mikotoksinas, kurį gamina kai kurių rūšių pelėsiai. Dažniausiai jo randama grūdų produktuose, kavoje, džiovintuose vaisiuose, raudoname vyne, taip pat gali kauptis ir gyvulių mėsoje, sultyse. Ochratoksinas A yra toksinė medžiaga, galinti sukelti vėžinius susirgimus.