Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Inter RAO Lietuva“ teigia peržiūrinti savo mokumą

Teismui pernai panaikinus rusiško kapitalo buvusios elektros tiekėjos „Inter RAO Lietuvos“ kreditorių inicijuotą neteisminį bankrotą, į sankcionuojamų įmonių sąrašą įtraukta įmonė teigia šiuo metu peržiūrinti savo mokumą.
AB „INTER RAO Lietuva“
AB „INTER RAO Lietuva“ / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Bendrovė peržiūri savo mokumą ir jei aplinkybės keisis, priims atitinkamus sprendimus“, – komentare BNS nurodė bendrovė, atsakydama į klausimą apie tolesnius veiksmus bei galimybes sušaukus naują kreditorių susirinkimą dar kartą inicijuoti neteisminį bankrotą.

„Įmonė šiuo metu gina savo teises teismuose ir arbitraže. Kai institucijos priims sprendimus, bus galima suvokti, kokios veiklos galimybės atveriamos įmonei“, – pridūrė bendrovė.

Lietuvos apeliacinis teismas pernai rugsėjį panaikino 2022 metų birželio pabaigoje „Inter RAO Lietuvos“ kreditorių inicijuotą neteisminį bankrotą. Teismas paskelbė, kad dalis kreditorių, apie pradėtą neteisminę bankroto procedūrą neinformavę visų kreditorių, pasielgė neteisėtai.

Bendrovė pranešė iki gruodžio 21-osios neapskundusi šio sprendimo Aukščiausiajam Teismui, nes vykstant bankroto procesui gavo teisės ekspertų išvadas, kad ji nėra atsakinga pagal buvusių klientų pareikštas turtines pretenzijas dėl imperatyvų, nustatytų Tarptautinių sankcijų įstatyme ir kituose teisės aktuose.

„Šios išvados suponuoja, kad buvusių klientų reikalavimai dėl nuostolių mokėjimo neturi pagrindo, todėl bendrovė priėmė sprendimą Lietuvos apeliacinio teismo nutarties neskųsti“, – komentare BNS teigė „Inter RAO Lietuva“.

Pretenzijas dėl įmonės kreditorių sprendimo skelbti bankrotą reiškė bendrovės „Philips Morris Lietuva“, „Orlen Lietuva“ bei Lietuvos paštas. Jos teismams teigė, jog apie susirinkimą informuotų kreditorių reikalavimų suma siekia 13,9 mln. eurų, tuo metu bendra jų suma viršija 43,2 mln. eurų.

„Philips Morris Lietuva“ nurodė, kad „Inter RAO Lietuva“ jai skolinga 0,42 mln. eurų, „Orlen Lietuva“ dėl to patyrė 10,3 mln. eurų nuostolį, o Lietuvos paštas – beveik 0,9 mln. eurų.

Iš karto po teismo sprendimo laikinasis įmonės administratorius perleido vadovavimą buvusiam vadovui Giedriui Balčiūnui bei valdybos nariams.

Spalį bendrovė Stokholmo arbitraže inicijavo ginčą su Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros perdavimo bendrovėmis „Litgrid“, AST bei „Elering“ dėl maždaug 13 mln. eurų skolos už sistemos balansavimo paslaugas, teiktas iki 2022 metų birželio. BNS žiniomis, „Inter RAO Lietuva“ yra tik inicijavusi bylą, tačiau paties ieškinio arbitražui dar nėra pateikusi.

Bendrovė motyvuodama konfidencialumu šio proceso plačiau nekomentuoja.

„Dėl nustatytų arbitražo proceso konfidencialumo pareigų neturime galimybės pakomentuoti plačiau nei buvo skelbta viešojoje erdvėje“, – teigia įmonė.

Įmonės buvo bankrotas inicijuotas po to, kai FNTT 2022-ųjų kovo viduryje apribojo „Inter RAO Lietuvos“ galimybes atlikti bankų operacijas, o gegužę dėl sąsajų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu buvo įšaldytos ne tik įmonės lėšos, bet ir akcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas