Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Interneto higiena“: 15min projektas Politologų dienų diskusijoje sulaukė ir palaikymo, ir skepticizmo

Pirmadienį 15min inicijuotas projektas „Interneto higiena“ sulaukė dėmesio ir VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (TSPMI) Politologų dienų diskusijoje „Komentarai apie politiką ir naujosios medijos“. Anoniminius komentarus kai kurie renginio klausytojai prilygino viešajame transporte girdimiems riebiems keiksmažodžiams, tačiau buvo skeptiškai vertinama galimybė susekti sukurtas netikras vartotojų paskyras.
Andrius Tapinas
Paulius Gritėnas (antras iš dešinės) ir Andrius Tapinas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Kas jus verčia skaityti komentarus? Tai – savanoriškas dalykas, jeigu įdomu maltis po drumzles. Aš į komentarus žiūriu kaip į tam tikrą terapijos formą“, – anoniminius komentarus gynė žurnalistas Andrius Tapinas.

Vienas iš diskusijos dalyvių 15min žurnalistas Paulius Gritėnas pabrėžė, jog „Interneto higienos“ idėją padiktavo susiklosčiusi nevaldoma padėtis anoniminių komentarų erdvėje, ir prisipažino pats sulaukęs grasinimų savo ir šeimos narių adresu.

„Nei aš, nei portalo 15min vadovai nemąstome apie komercinį šio projekto atsiperkamumą – tai etinis klausimas, kurį kas nors turėjo iškelti. Į ką tai pavirs, yra labai sudėtinga sakyti. Jau dabar sumažėjo komentarų srautas, jie pasidarė kokybiškesni. Užsienio pavyzdžiai rodo, kad atsisakius anoniminių komentarų tai nepaveikia arba labai nežymiai paveikia skaitomumą“, – sakė P.Gritėnas.

A.Tapinas, rašantis komentarus portalui delfi, teigė šį projektą vertinantis kiek skeptiškai.

„Norėčiau akcentuoti keletą dalykų. 15min užbraukė brūkšnį, už kurio negalima grįžti. Tai sveikintina. Bet turiu abejonių dėl paties modelio. Jūs pateikiate „Facebook“ kaip modelį – tačiau ten, jeigu vyksta aršesnė diskusija, apie 30 proc. pasisakymų būna iš asmenų su abejotinais profiliais“, – teigė A.Tapinas, pažymėjęs, jog tam, kad būtų susektos netikros susikurtos paskyros, reikalingi didžiuliai ištekliai.

„Tiesa, rašau konkuruojančiam portalui, kuris sako, kad skaitomumas labai koreliuoja su komentarais. Kiek tame tiesos – bus puiki proga dabar pamatyti“, – pridūrė A.Tapinas.

VIDEO: Interneto higiena: pirmoji produktų linija interneto vartotojams

Tai, kad anoniminiai komentarai dažnai tampa savotiška kloaka, kurioje dalis žmonių išreiškia žemiausius instinktus, iliustravo ir diskusiją moderavęs VU TSPMI dėstytojas dr. Nerijus Maliukevičius.

Anot jo, prieš kelerius metus viename internetiniame portale įdėtas interviu su afganistaniečių kilmės Ukrainos parlamentaru Mustafa Najemu sulaukė aibės neapykantą kurstančių komentarų, apie du iš jų net teko pranešti policijai.

„Paaiškėjo, kad vieno iš komentarų autorius yra Didžiojoje Britanijoje, todėl yra nepasiekiamas, o kita buvo moteris iš Telšių ar Mažeikių rajono. Pasirodo, ji komentarą parašė iš darbinio kompiuterio“, – pasakojo N.Maliukevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito