Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

To ir tikėjosi: pareikšti įtarimai G.Pangoniui „Grigeo“ akcijų vertės beveik nepaveikė

Investuotojai vangiai reagavo į žinią, kad grupės „Grigeo“ didžiausiam akcininkui ir vadovui Gintautui Pangoniui dėl Kuršių marių taršos nevalytomis nuotekomis bendrovėje „Grigeo Klaipėda“ pareikšti įtarimai. Trečiadienį „Grigeo“ akcijų kaina biržoje krito tik dviem centais – iki 1,15 euro. Finansų analitikai komentuoja, kad investuotojų paskelbta žinia nenustebino.
„Grigeo“ būstinė Vilniuje
„Grigeo“ būstinė Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trečiadienį per „Nasdaq“ Vilniaus biržą pranešta, kad Klaipėdos apygardos prokuratūra pareiškė įtarimus „Grigeo“ didžiausiam akcininkui ir vadovui G.Pangoniui dėl Kuršių marių taršos nevalytomis nuotekomis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – „Grigeo“ prezidentas Gintautas Pangonis
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – „Grigeo“ prezidentas Gintautas Pangonis

Per pirmąsias minutes po šio pranešimo „Grigeo“ akcijų kaina „Nasdaq“ Vilniaus biržoje krito nuo 1,17 iki 1,15 euro. Tiesa, vėliau fiksuoti tam tikri svyravimai, kai akcijų vertė trumpam ūgtelėjo vienu centu, o po to ir vėl nukrito iki 1,15 euro.

Iš viso per trečiadienį „Grigeo“ akcijų vertė biržoje sumažėjo 1,7 proc.

15min nuotr./Grigeo akcijų svyravimas vasario 12
15min nuotr./Grigeo akcijų svyravimas vasario 12

Tokių naujienų ir tikėjosi

Tai pirmasis kartas, kai investuotojai beveik nesureagavo į naujienas apie „Grigeo Klaipėda“ vykdytą taršą. Sausio pradžioje pirmą kartą paskelbus apie „Grigeo Klaipėda“ vykdytą taršą, „Grigeo“ akcijų vertė sumažėjo 9 proc. – nuo 1,59 euro iki 1,36 euro. Tuo metu prekybą „Grigeo“ akcijomis teko stabdyti.

Tas pats nutiko ir po kelių dienų biržoje atnaujinus prekybą šiomis akcijomis – per pusvalandį jos krito 40 proc.: nuo 1,36 euro iki 82 centų, tačiau ėmė kilti ir dienos pabaigoje akcijos kaina jau pakilo iki euro.

Tiesa, šį kartą situacija buvo visai kitokia. Finansų analitikai tvirtino, kad investuotojai tikėjosi, kad G.Pangoniui bus pareikšti įtarimai, tad į šią naujieną audringai nereagavo.

„Visi tikėjosi, kad bus pareikšti įtarimai, todėl niekas nenustebo, tai jau buvo įskaičiuota į akcijų kainą. Kai pirmą kartą paaiškėjo, kad „Grigeo Klaipėda“ leido nevalytas nuotekas, tai buvo netikėta ir kaina svyravo, kol pasiekė konsensusą“, – 15min tvirtino Investuotojų asociacijos direktorius Tomas Pilipavičius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Dubnikovas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Dubnikovas

Finansų analitikas Marius Dubnikovas 15min taip pat pritarė, kad rinkos dalyviai tikėjosi panašių naujienų.

„Kad akcijų kaina kristų žemiau, reikia stipresnių naujienų negu tų, kurių buvo galima tikėtis“, – pabrėžė M.Dubnikovas.

Jis pridūrė, kad galimą šoką į naujieną šiek tiek sumažino ir pastaruoju metu paviešinti kitų kompanijų gamtos teršimo atvejai.

„Tai tarsi praskiedžia, kad tai ne vienos įmonės problema, dėl to tas fokusas pranyko. Dar gali būti, kad atsirado kitų temų, kuriomis plačiai diskutuojama, kaip Kinijoje kilęs koronavirusas“, – mano M.Dubnikovas.

Kainą koreguos paskaičiuota žala gamtai

Finansų ekspertai prognozavo, kad ateityje „Grigeo“ akcijų kaina priklausys nuo paskaičiuotos žalos gamtai ir įmonei skirtų baudų dydžio. Jei šie skaičiai bus nedideli, akcijų kaina gali net pakilti.

„Dabar visi laukia, kokia bus skirta bauda, kiek nuostolių patirs įmonė, nes iš šios žinutės nieko neaišku. Dabartinė kaina rodo, kad pasiektas konsensusas – vieni mano, kad daugiau žalos padaryta, kiti mažiau. Kai bus pasakyta, kokie nuostoliai, tada bus aiškiau“, – tvirtino T.Pilipavičius.

„Kaina gali keistis į abi puses. Jei bauda bus maksimali, pavyzdžiui, 5 mln. eurų ir bus paskaičiuota ne tokia didelė žala gamtai, įmonės akcijų kaina gali net padidėti. Tuo tarpu, jei matytume, kad žala gamtai didelė, gali būti neigiamų svyravimų“, – pritarė ir M.Dubnikovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aplinkosaugininkų išvyka į „Grigeo“ Grigiškėse
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aplinkosaugininkų išvyka į „Grigeo“ Grigiškėse

T.Pilipavičius pritaria, kad jei viskas pasibaigs tik simbolinėmis baudomis, „Grigeo“ akcijų kaina gali net pakilti.

„Jei įgyvendins tai, kas buvo griežtai teigiama, akcijos dar kris“, – prognozuoja T.Pilipavičius.

Reikšminga įmonė biržoje

Kaip anksčiau 15min tvirtino Investuotojų asociacijos valdybos narė Sigita Pranckėnaitė, „Grigeo“ yra svarbi įmonė „Nasdaq“ Vilniaus biržos sąraše. „Grigeo“ kapitalizacija prieš šį įvykį sudarė arti 100 mln. eurų, o prieš pat skandalą įmonės akcijų vertė buvo priartėjusi prie didžiausios kainos per visą šios įmonės prekybos akcijomis laikotarpį.

Pasak jos, nuo žemiausio taško 2009 m. sausio–kovo mėnesiais, kai „Grigeo“ akcijų buvo galima įsigyti už 10 centų, akcijos kaina yra išaugusi daugiau kaip 14 kartų ir prieš pat šį įvykį siekė 1,5 Eur.

„Šios įmonės akcijos yra mėgstamos tarp investuotojų dėl skaidrios ir nuolatinės komunikacijos su investuotojais ir mokamų dividendų. Bendrovė reikšmingas sumas investuoja į veiklos modernizavimą ir plėtrą“, – kodėl šią įmonę mėgo investuotojai, aiškino S.Pranckėnaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas