Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ir toliau remsimės imigrantais: nuolatos darbuotojų ieškantys sektoriai sako neturintys alternatyvų

Nepaisant pandemijos, pernai į Lietuvą imigravo 22,3 tūkst. užsieniečių – beveik tiek pat, kiek sugrįžo lietuvių, rodo Statistikos departamento duomenys. Tai 2,6 tūkst. arba 13,2 proc. daugiau negu 2019 metais. Ženklai rodo, kad imigracijos augimo mastai dar bent kurį laiką gali didėti – nors Vyriausybė tokiems darbuotojams yra įvedusi kvotas, verslas sako, kad užsieniečiai mūsų darbo rinkai yra būtini.
Statybos
Statybos / 15min nuotr.

Statistikos departamento paskelbti išankstiniai 2020 m. demografiniai rodikliai suteikia bent jau mažą pretekstą optimizmui. Skirtumas tarp emigravusių ir imigravusių antrus metus iš eilės išliko teigiamas, be to, pirmą kartą daugiau tautiečių grįžo nei emigravo.

Tačiau daugiau dėmesio sulaukia imigrantai iš trečiųjų šalių – ilguoju laikotarpiu darbo rinkos rodikliai neatrodo pozityviai, todėl, panašu, kad srautas iš trečiųjų šalių bus tik svarbesnis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darbininkai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darbininkai

Dar daugiau – Baltarusiją ir Ukrainą, iš kurių atvyksta daugiausiai darbuotojų, pastaruoju metu krečia politiniai ir ekonominiai neramumai. Tad šių šalių gyventojai Lietuvą galimai pasirenka ne tik dėl didesnio uždarbio, bet ir dėl geresnių perspektyvų bei saugumo. Visgi, jei šiose šalyse situacija stabilizuosis, galbūt imigracijos banga kiek sumažės. Tai keltų dar daugiau iššūkių Lietuvos darbo rinkai.

Iš kur atvyksta daugiausiai

Tačiau kol kas šiame fronte viskas atrodo stabilu. Daugiau nei 80 proc. imigravusių užsieniečių į Lietuvą atvyko iš buvusios SSRS šalių. Didžioji dalis – 9,3 tūkst. arba 41,8 proc. jų buvo Ukrainos piliečiai, taip pat atvyko 7,3 tūkst. (32,7 proc.) baltarusių, 1 tūkst. (4,4 proc.) žmonių imigravo iš Rusijos.

Imigravusių Baltarusijos piliečių skaičius, palyginti su 2019 metais, padidėjo 1,1 karto, Ukrainos – 5 proc., Rusijos piliečių sumažėjo – 3,2 proc. Tiesa, apie 350 baltarusių į šalį imigravo dėl humanitarinių priežasčių. Medianinis imigranto iš trečiųjų šalių amžius yra 33 metai – toks pats kaip 2019 m.

Visgi pandemija metų eigoje darė įtaką šiam sektoriui – didžiausi imigraciniai srautai fiksuoti liepos-rugsėjo mėnesį. „Sodros“ duomenimis, prieš antrąjį ribojimų sugriežtinimą, 2020 m. rugsėjį Lietuvoje liko dirbti 5 tūkst. užsieniečių iš trečiųjų šalių mažiau, lyginant su tų metų sausiu. Prie to galėjo prisidėti ir mažėjančios vidutinės darbo pajamos dėl karantino – „Sodros“ duomenimis, užsieniečius iš trečiųjų šalių Lietuvoje karantinas paveikė labiau nei vietinius darbuotojus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Sodra“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Sodra“

Tolesnė imigracijos raida priklausys nuo pandemijos ir jos įtakos sektoriams, tačiau apskritai situacija per daug keistis neturėtų – verslai nuolatos ieško darbuotojų, nes vietinių resursų tam nepakanka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas