Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iš Londono atgal į Vilnių: Jovita Vilniuje rado ir svajonių komandą, ir perspektyvią specialybę

Iš Jungtinės Karalystės į Lietuvą grįžusi Jovita nebuvo tikra, ar čia pavyktų rasti darbdavį, kuris prilygtų svetur pamatytiems įvairovės, gero santykio su darbuotojais ir globalaus požiūrio pavyzdžiams. Tačiau vienas pasiūlymas Vilniuje ją nustebino – ne tik atitiko iškeltus kriterijus, bet ir leido tobulinti ir ugdyti perspektyvią, kol kas gana retą profesiją – kurti įtraukiančius skaitmeninius mokymus darbuotojams.
Jovita Ivoškaitė
Jovita Ivoškaitė / „Western Union Lietuva“ nuotr.

„Personalo mokymai reikalingi ne vien tam, kad specialistai įgytų žinių ir galėtų atlikti savo darbą. Svarbu, kad per juos darbuotojai gautų naujų įgūdžių ir vėliau kiltų karjeros laiptais. Žmonių tobulėjimas, mokymasis, įtrauktis ir įvairovė yra mano aistra. Man tikrai pasisekė, nes savo darbu prie to tiesiogiai prisidedu“, – sako Jovita Ivoškaitė, metus dirbanti tarptautinių ir tarpvaliutinių pinigų perlaidų bei mokėjimų bendrovės „Western Union“ skaitmeninio mokymų turinio personalui kūrėja.

Prieš grįždama į Lietuvą, Jovita 6 metus gyveno ir dirbo Jungtinėje Karalystėje. Darbas personalo srityje svetur ją sužavėjo didele įvairove ir rūpinimusi darbuotojais. Teko dirbti kolektyve, kuriame būrėsi ne tik skirtingų kultūrų, bet ir įvairių negalių turintys kolegos. Tokia patirtis, anot J.Ivoškaitės, labai praturtina ir leidžia suprasti, kiek daug galima išmokti iš kitų.

„Western Union Lietuva“ nuotr./Jovita Ivoškaitė
„Western Union Lietuva“ nuotr./Jovita Ivoškaitė

„Grįžusi į Lietuvą atostogauti, susidariau sąrašą dalykų, kurių noriu iš savo darbo. Jame buvo galimybė išlikti kūrybiškai, laisvai, kuo mažiau varžomai biurokratijos, išreikšti save. Įmonė, kurioje dirbau Londone, buvo viena draugiškiausių darboviečių įvairioms bendruomenėms. Galima sakyti, ji mane šiek tiek išlepino. Todėl mano kriterijai ieškant naujų karjeros galimybių buvo globalumas, įvairovė ir tai, kad įmonei svarbiausias veiksnys būtų žmonės. Gerai pamenu, kad dvejojau, ar Lietuvoje galėsiu ką nors panašaus rasti“, – sako J.Ivoškaitė.

Darbas su perspektyva

Galimybę prisijungti prie „Western Union“ personalo komandos Vilniuje Jovita vadina savo sėkmės istorija. Ši bendrovė ne tik atitiko jos darbdavio kriterijus, bet ir pasiūlė pareigas, kurios, nors labai perspektyvios, dar retos. Jovita kuria įtraukiančius skaitmeninius mokymus darbuotojams – tokius, anot jos, kol kas kuria tik tarptautinės bendrovės.

„Mano užduotis yra pereiti nuo tradicinio, kiek pabodusio požiūrio į darbuotojų mokymą, kad tai tėra formalumas. Su komanda dirbame, kad e. mokymai įtrauktų, būtų įdomūs, turėtų žaidybinių elementų, iš tiesų padėtų darbuotojui gauti reikiamų įgūdžių. Turiu mokėti dirbti su įvairiomis kompiuterinėmis programomis, prireikia ir grafikos dizaino, komunikacijos, rinkodaros žinių“, – pasakoja J.Ivoškaitė ir pabrėžia, kad jos profesija ateityje neabejotinai bus vis paklausesnė ne vien dėl augančio nuotolinių mokymų poreikio, bet ir dėl būtinybės kūrybiškai ir veiksmingai darbuotojams suteikti žinių.

„Western Union“ su specialistų mokymais dirba kelios komandos. Jovitos komandoje – 6 specialistai, kuriantys turinį tūkstančiams darbuotojų visame pasaulyje.

„Mes – maža komanda, bet darome labai didelį darbą didelei auditorijai“, – šypteli pašnekovė.

Kad žinių gautų kiekvienas

Kuriami mokymai, pasak Jovitos, dažnai yra tarsi simuliacijos, papildytos žaidybiniais elementais. Mokymų sritys – pačios įvairiausios: nuo skirtų klientus aptarnaujantiems ir įvairius jų iššūkius sprendžiantiems specialistams iki supažindinančių su naujomis sistemomis ar programomis. Prie Jovitos kurtų mokymų darbuotojai prisijungia per specialią sistemą, kurioje medžiagą peržiūrėti gali sau patogiu metu.

„Western Union Lietuva“ nuotr./Jovita Ivoškaitė
„Western Union Lietuva“ nuotr./Jovita Ivoškaitė

„Aš darbe susitelkiu į darbuotojų potencialo atskleidimą ir jų įtraukimą. Kurdama turinį galvoju apie tai, kad visi esame skirtingi, todėl tas pačias žinias taip pat įsisaviname skirtingais būdais. Lietuvoje dar per mažai kalbame apie žmones, kuriems galbūt reikia daugiau laiko informacijai suvokti. O Londone daug kalbėdavome ir stengėmės dėl kolegų, kurie turi, pavyzdžiui, autizmo spektro raidos sutrikimą arba kitą ypatybę, dėl kurios mokymuisi gali prireikti daugiau laiko. E. mokymai tam labai praverčia. Žmonėms nereikia garsiai prašyti pakartoti, jaustis nejaukiai, kai visi kiti jau atliko užduotį, o tau dar trūksta laiko“, – teigia Jovita ir pasidžiaugia, kad „Western Union“ deda pastangas didinti darbuotojų įvairovę ne tik pagal lytį, geografiją ar kultūrą, bet ir turimą regimą ar nematomą negalią.

J.Ivoškaitė yra ir „Western Union“ Įvairovės ir įtraukties komiteto narė. Bendrovėje veikia daug tokių komitetų, kuriuose darbuotojai savanoriškai rūpinasi su darbu tiesiogiai nesusijusiais, tačiau komandai svarbiais klausimais. Įvairovės ir įtraukties komiteto nariai skiria laiko ir dėmesio komandos įvairovei stiprinti, renginiams ar kitoms veikloms organizuoti, kad visi kolegos būtų išgirsti, turėtų galimybes būti savimi. Jovita pasakoja kartais sukurianti ir su įvairove susijusių trumpų žaidybinių mokymų kolegoms. Pavyzdžiui, pasauliui minint kasmetį LGBTQ mėnesį (LGBTQ Pride Month), ji pristatė mokymus apie šią bendruomenę.

Jaučia komandą ir per nuotolį

Tai, kad įtraukiantys e. mokymai veikia, rodo ne tik darbuotojų rezultatai, bet ir iš kolegų gaunamas teigiamas grįžtamasis ryšis. Jis, pasak Jovitos, labai motyvuoja. Svarbiu darbo pranašumu ji vadina ir globalią aplinką.

„Atlyginimas nėra vienintelė nauda, kurią gali gauti iš darbovietės. Darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyra, papildomos veiklos, globalus kolektyvas, vadovų palaikymas, kai nori asmeniškai ko nors siekti ir tobulėti – tai labai svarbu. Prie „Western Union“ prisijungiau keistu metu, kai visi privalėjome dirbti iš namų, pereiti į virtualųjį pasaulį, bet nuo pirmųjų mėnesių pasijutau tapusi įmonės dalimi“, – teigia J.Ivoškaitė.

Ji nebesistebi, kad kai kurie kolegos „Western Union“ Vilnius biure dirba 10 ar daugiau metų. Kai yra suteikiama galimybių augti ir keisti pareigas – toks laikas, pasak jos, jau neatrodo ilgas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas