Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iš Rusijos nesitraukiančioms korporacijoms – spaudimas iš Lietuvos ir kitų šalių darbuotojų

„Oreo“ gamintoja „Mondelez“, bendrovės „Nestle“ ir „PepsiCo“ susiduria su darbuotojų Ukrainoje pasitraukimu ir kolegų Rytų Europoje pasipiktinimu, kurį sukėlė šių korporacijų sprendimai toliau vykdyti dalį veiklos Rusijoje, rodo agentūros „Reuters“ peržiūrėti bendrovių vidiniai susirašinėjimai ir pokalbiai su šešiais šių įmonių darbuotojais.
„Mondelez“
„Mondelez“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ukraina nuolat ragina Vakarų bendroves nepaisyti galiojančių sankcijų ir nutraukti visus komercinius ryšius su Rusija, o Kyjivo meras tokius mokėjimus Maskvai vadina „kruvinais pinigais“.

Kaip rašo „Reuters“, darbuotojai, išreiškiantys savo pasipiktinimą arba atsistatydinantys dėl tarptautinių korporacijų atsako į Rusijos pradėtą karą, daugiausia dirba Ukrainoje, Lenkijoje, kitose Rytų Europos šalyse ir sudaro nedidelę dalį iš šimtų tūkstančių darbuotojų, kuriuos įdarbinusios šios maisto produktų gamintojos.

„Reuters“ matė vidines įmonių atmintines, iš kurių matyti, kad iš „Nestle“ pasitraukė nenurodytas darbuotojų skaičius Ukrainoje, o iš kitų buvo tyčiojamasi socialiniuose tinkluose dėl to, kad jie liko dirbti bendrovėje, tęsiančioje verslą su Rusija.

123RF.com nuotr./„KitKat“
123RF.com nuotr./„KitKat“

Maždaug 130 „Mondelez“ darbuotojų Baltijos regione, apimančiame Lietuvą, Latviją ir Estiją, kovo mėnesį išsiuntė peticiją generaliniam direktoriui Dirkui Van de Putui, kad šis nutrauktų visą verslą Rusijoje.

Vienas „Mondelez“ darbuotojas iš Ukrainos, su kuriuo kalbėjosi „Reuters“, teigė esantis šokiruotas ir pasibaisėjęs, kad jo bendrovė Rusijoje vis dar reklamuoja „Oreo“ sausainius „The Batman“ ir interneto svetainėje oreo.ru siūlo galimybę laimėti iki 500 000 rublių (6 tūkst. JAV dolerių).

Svetainėje buvo rodoma, kad dar šį trečiadienį laimėtojams, kurių telefono numeriai prasideda Rusijos šalies kodu, buvo įteikiami bilietai į kiną ir kepurės.

Kitoje svetainėje Promo.milka.ru, kurioje reklamuojami šokoladai „Milka“, Rusijos gyventojams buvo siūloma iki 20 proc. grynųjų pinigų grąžinimo už pirkinius ir prizus per akciją, kuri prasidėjo kovo 15 d., praėjus trims savaitėms po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą.

wikimedia.org/„Milka“ logotipas
wikimedia.org/„Milka“ logotipas

Filmas „Betmenas“ iš Rusijos rinkos buvo atšauktas likus savaitei iki jo pasirodymo kino teatruose. Kompanija „Warner Bros Discovery Inc“, kuriai priklauso kino studija, sukūrusi filmą „Betmenas“, pranešė apie šį žingsnį savo partneriams, tokiems kaip „Mondelez“, tačiau neturėjo įtakos tam, ar iš lentynų bus išimti „Betmeno“ prekės ženklo produktai, sakė su šiuo klausimu susipažinęs asmuo.

Bendrovė „Mondelez“ tiesiogiai neatsakė į „Reuters“ klausimus apie „The Batman“ „Oreos“ ar „Milka“ akcijas, tačiau teigė, kad Rusijoje reklamos nevykdo. Bendrovė teigė, kad kovo 9 d. sustabdys reklamos išlaidas žiniasklaidoje.

Vartojimo prekių bendrovės, įskaitant „Unilever“ ir „P&G“, teigė tęsiančios veiklą Rusijoje, nes kai kurios jų prekės, kaip sauskelnės ar pienas, yra rusams reikalingos kasdieninės prekės. Jos taip pat teigė remiančios humanitarinės pagalbos teikimą Ukrainoje.

„Nestle“, „PepsiCo“ ir „Mondelez“ – trys didžiausi pasaulyje fasuotų maisto produktų gamintojai – neatskleidė, kokie prekių ženklai vis dar parduodami Rusijoje ir ką jie laiko būtiniausiais.

Remiantis vidinio socialinio tinklo įrašo ekrano kopijomis, kuriomis su „Reuters“ pasidalijo vienas darbuotojas, „Mondelez“ vadovybei skirtoje peticijoje teigiama, kad darbuotojai „griežtai prieštarauja“ bendrovės sprendimui likti Rusijoje.

„Kiekvienas Rusijos rublis, sumokėtas į valstybės biudžetą mokesčių ir atlyginimų forma, (padeda) agresoriui aprūpinti savo kariuomenę ir nužudyti dar daugiau Ukrainos žmonių, tarp kurių yra vaikų, moterų, pagyvenusių žmonių“, – teigiama peticijoje.

Bendrovės „Mondelez“ prezidentas Europoje Vinzenzas Gruberis atsakė į minėtą peticiją sakydamas, kad „mūsų kultūra bendrovėje „Mondelez“ apima visus, kurie pritaria mūsų vertybėms ir ragina siekti taikos“, teigiama ekrano kopijoje.

„Mes palaikome savo kolegas, o ne jų vyriausybių / šalių sprendimus“, – rašė V.Gruberis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas