Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Išaugusios degalų kainos „Novaturo“ grupei atnešė nuostolių

Vienas didžiausių kelionių organizatorių Baltijos šalyse „Novaturas“ pirmąjį šių metų pusmetį patyrė 1,16 mln. eurų nuostolį, kai pernai tuo pačiu metu ji buvo uždirbusi 929 tūkst. grynojo pelno.
Novaturas
Novaturas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 „Novaturas“

Išaugusios degalų kainos paveikė įmonės pelningumą, ketvirtadienį per „Nasdaq“ Vilniaus biržą pranešė „Novaturas“.

„Siekdami suvaldyti išaugusios aviacinių degalų kainos įtaką, antrąjį šių metų ketvirtį pritaikėme degalų draudimo strategiją, kuri buvo veiksminga – naudodami išvestines finansines priemones sugeneravome 103 tūkst. eurų pelno. Tačiau apdraudėme ne visą suplanuotą skrydžių programą, o rinkoje ir toliau aviacinių degalų kainos reikšmingai kilo“, – pranešime sakė grupės vadovas Vitalijus Rakovskis.

Vadovybės vertinimu, dėl šios priežasties įmonių grupė patyrė apie 2,2 mln. eurų nuostolio, vidutiniškai – 24 eurus keliautojui.

Pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą bei amortizaciją EBITDA buvo neigiamas ir siekė -750 tūkst. eurų, kai prieš metus jis buvo 1,2 mln. eurų.

Per šešis mėnesius grupės pajamos siekė 91,6 mln. eurų ir buvo 3,1 karto didesnės nei pernai tuo pačiu metu.

Įvertinusi šiuos degalų kainos svyravimo padarinius ir didelį rinkos nepastovumą, įmonė planuoja didinti išvestinėmis priemonėmis apdraudžiamų degalų proporciją ir diversifikuoti apsidraudimo instrumentus.

„Sutrumpėjęs kelionių užsakymo laikotarpis ir į kelionės paketo kainą įskaičiuotas degalų svyravimo mokestis leidžia daryti prielaidą, kad aviacinių degalų kainos įtaka pelningumui yra trumpalaikė“, – teigiama pranešime.

Grupė šiemet aptarnavo 128 tūkst. keliautojų – pasak V. Rakovskio, vos prasidėjus antrajam pusmečiui, įmonių grupės mastu jau aptarnauta daugiau keliautojų nei per visus praėjusius metus.

Grupė tikisi, kad per likusius šių metų mėnesius pavyks pasiekti pradinius užsibrėžtus veiklos ir pelningumo tikslus, darant prielaidą, kad antrąjį metų pusmetį nebus reikšmingų ekonominės aplinkos pokyčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas