Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
05 17 /14:28

Įspėja Lietuvos prekybininkus dėl galimų sabotažų: padidėjusi provokacijų, tyčinių gaisrų tikimybė

Nacionalinis krizių valdymo centras (NKVC) penktadienį įspėjo, kad įžvelgia padidėjusią įvairių incidentų ir provokacijų riziką, galimas piktybines veiklas sukeliant gaisrus Lietuvos prekybos centruose ir kitose įmonėse. Prevenciniais tikslais Lietuvos įmonėms buvo išsiųstas pranešimas, raginantis imtis papildomų saugumo veiksmų.
Ugniagesiai, prekybos centras
Ugniagesiai, prekybos centras / Shutterstock, Teodoro Biliūno nuotr.

NKVC vadovas Vilmantas Vitkauskas žurnalistams penktadienį sakė, kad Lietuvoje grėsmės lygis šiuo metu yra pakankamai aukštas ir kvietė visuomenę išlaikyti budrumą.

Jis nurodė, kad didžiausia rizika tenka prekybos įmonėms, bendrovėms, turinčioms ryšius su parama Ukrainai, sandėliavimo objektams, kuriuose laikomos degiosios medžiagos.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilmantas Vitkauskas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilmantas Vitkauskas

„Padegimo grėsmė, ką matome iš kaimyninių valstybių, egzistuoja ir Lietuvoje“, – kalbėjo jis, pridurdamas, kad viešųjų saugumo tarnybų parengties lygis pakeltas jau kelias savaites.

V.Vitkauskas nurodė, kad įspėtos įmonės, o visuomenę ragino išlaikyti budrumą ir ramybę.

„Budrumas, atidumas ir žiūrėjimas aplinkui kas vyksta – tai pirminė rekomendacija. Visuomenei šiuo metu nereikėtų nerimauti“, – kalbėjo NKVC vadovas.

Praėjusią savaitę Vilniuje įvykęs gaisras „Ikea“ prekybos centre atitiktų šį braižą, tačiau policija kol kas vykdo tyrimą.

Kaip rašoma šalies verslams išplatintame pranešime, atkreiptinas dėmesys, kad viešuose informacijos šaltiniuose ne kartą skelbta apie „Telegram“ programėlėje susirašinėjimuose Lietuvoje siūlomą „lengvą darbą“, už kurį būtų mokama kriptovaliuta. Darbai gali būti susiję su informacinio, kibernetinio ar kinetinio tipo veiklų vykdymu, siekiant kelti įtampą Lietuvos visuomenėje.  

Įprastai tokie kvietimai būna rusų arba anglų kalba. NKVC lietuviškų žinučių kol kas nefiksavo, tačiau ragina visuomenę pamačius tokias žinutes nedelsiant pranešti policijai. V.Vitkauskas teigė, kad šie išpuoliai gali būti siejami su Rusijos specialiosiomis tarnybomis.

Pastaruoju metu tokių incidentų pastebima Europos šalyse, pavyzdžiui, 2024 m. gegužės 12 d. didelio masto gaisras kilo Varšuvos prekybos centre.

V.Vitkauskas nurodė, kad kol nėra indikacijų, kad su tiesiogine grėsme galėtų susidruti viešieji asmenys, renkantys paramą Ukrainai.

„Reikėtų iš karto pranešti policijai, jeigu pamatys kažkas kvietimus. Reikėtų skambinti 112 – policija užfiksuos, išsiaiškins užsakovus ir tokius socialinės medijos kanalus mes eliminuosime iš rinkos, kad jie negalėtų tokių daryti veiksmų, kurie kelia grėsmę mūsų visuomenės saugumui.

V.Vitkauskas nurodo, kad tokių išpuolių motyvas yra pinigai, ideologinių atvejų kol kas nefiksuota.

Žygimantas Gedvila/BNS nuotr. 112
Žygimantas Gedvila/BNS nuotr. 112

„Bet aišku, stengiamės žiūrėti ir ieškoti galimų „aukų“, kurios galėtų įvykdyti tokius nusikaltimus, tokiose platformose, kurios kvestionuoja tam tikrus valstybės politinius judesius, yra anarchizmo apraiškų, nepasitenkinimo ir panašiai. Oponentas veikia pakankamai sofistikuotai ir ieško tų aukų profiliuodamas socialinius segmentus socialinėje erdvėje“, – NVSC vadovas.

V.Vitkauskas nurodė, kad visais Europoje fiksuotais atvejais nusikaltėlių braižas būna panašus – stengiamasi patekti į vidų, ieškoti vietų, kurios greičiausiai padegamos, lengviausiai dega, į kurias galima greičiausiai patektų.

„Taip pat žiūrėti ir kur yra apsaugos sistemos, kad jas eliminuotų ir išjungti. Sistemos panašios bent šiame etape – kaip jos kis ateityje, sunku pasakyti. Bet noriu patikinti, kad pastebėję kažkokias naujas apraiškas, informuosime atitinkamas tarnybas, kurios rūpinasi tų įmonių ar objektų apsauga, kad jos būtų įspėtos kuo anksčiau iš anksto“, – nurodė V.Vitkauskas.

Tokio išpuolio vykdytojams, jeigu nustatomas ryšys su specialiosiomis tarnybomis ar įvykdytas aktas gali būti priskiriamas terorizmui, lauktų sunkūs kaltinimai bei ilga įkalinimo bausmė.

NKVC neatmeta, kad taikiniais įvairioms provokacijoms gali būti pasirinktos Lietuvoje veiklą vykdančias prekybos įmonės.

„Pažymėtina, kad asmenys gali veikti ne tik prieš prekybos įmones, bet ir prieš tiekimo, logistikos ar kitas paslaugas teikiančias organizacijas. Kibernetinio ir fizinio pobūdžio  priešiška veikla gali būti nukreipta tiek prieš pačias įmones ir jose vykdomus procesus, tiek ir prieš atskirus darbuotojus“, – nurodoma pranešime.

 Po įvykusių susitikimų su apsaugos bendrovėmis, prekybos centrų ir prekybos įmonių atstovais ir įspėjimų apie identifikuotas rizikas, NKVC pasidalino patarimais, kaip sumažinti tokių grėsmių riziką.

Visų pirma tam reikalingas sustiprintas fizinis bei kibernetinis įmonių saugumas.

„Siūlytume atidžiau stebėti situaciją saugomuose objektuose ir jų prieigose. Pastebėjus galimo pavojaus šaltinį (pašaliniai asmenys, automobiliai, neįprasta veikla prie objektų ar kiti įtarimą keliantys veiksmai), nedelsiant skambinti 112, informuoti situacijų valdymo centrą ir už objekto apsaugą atsakingus asmenis“, – rašoma laiške.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gaisras prekybos centre Varšuvoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gaisras prekybos centre Varšuvoje

 Be to, prekybos ir pramogų centruose ypač svarbu imtis prevencinių priemonių gaisrų rizikai išvengti arba jų padariniams sumažinti.

„Todėl raginame objektuose pasitikrinti gaisrinės saugos sistemas, vykdyti jų techninę priežiūrą ir užtikrinti padidintą apsaugą, organizuoti darbuotojų instruktavimą ir mokymą, organizuoti pratybas bei pasirūpinti, kad objektuose pakaktų gaisro gesinimo priemonių, o darbuotojai mokėtų jomis naudotis. Taip pat siūlome objektuose pasitikrinti evakuacijos kelius bei atidžiai vertinti buvusių darbuotojų galimybę patekti į objektus (įsitikinti, ar įmonėse jau nebedirbantys darbuotojai atidavė leidimus patekti į patalpas)“, – nurodoma rašte. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi