Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iššūkis didiesiems rajonams – verslo sėkmės istorijos ir gamta, kurios pavydi ne vienas

Gamtos apsuptyje įsikūrusį Molėtų rajoną verslūs žmonės pamažu atranda kaip naujų galimybių vietą. Verslai Molėtuose ir Molėtams – vienas iš rajono savivaldybės prioritetų, kurį įgyvendinti padeda sukurta ir realizuojama paskatų verslui sistema.
Molėtai
Molėtai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Molėtų rajono savivaldybė suaktyvino verslo bei gyventojų komunikaciją, kurios pagrindinė idėja – viskas prasideda nuo M – Mūsų arba Meilės Molėtams. Tai, kad Molėtai gali tapti pradžios, išeities tašku sėkmingam verslui, patvirtina ne viena verslo sėkmės istorija ir tokių pavyzdžių gausa.

Viskas prasideda nuo idėjos – svajonės ar potencialios investicijos

Naujasis Molėtų turgus, įsikūręs prie vadinamųjų vartų į miestą – kelio Vilnius-Utena, vietinių žmonių ir aplinkinių miestų gyventojų vis labiau atpažįstamas traukos taškas Molėtų rajone. Pasak turgaus vadovo Sauliaus Dirmos, savivaldybei skyrus sklypą turgavietei ir aukciono būdu ieškojus tikslinio investuotojo, kuris galėtų įrengti turgavietę, būtent jis su žmona nusprendė dalyvauti konkurse.

„Nors ir vadinasi Naujasis Molėtų turgus, šiandien mes panašesni į smulkių versliukų, nišinių parduotuvėlių, originalių butikiukų ir paslaugų inkubatorių. Nematome nieko prieš, kad pas mus atsidarytų šunų kirpykla ar būtų teikiamos kitos reikalingos paslaugos. Esame atviri visiems“, – sakė S. Dirma.

Kaip pastebi Naujojo Molėtų turgaus vadovas, nors vietiniai žmonės jau įprato apsipirkinėti Naujajame turguje, tačiau šiltuoju metų laiku pagrindiniai pirkėjai – važiuojantieji magistraliniu keliu Vilnius-Utena. Prekybininkai turgavietėje stengiasi pateisinti klientų lūkesčius ir prekiauja tuo, ko nėra prie pat esančiame prekybos centre. „Turguje galima rasti ypatingesnių sūrių, mėsos gaminių rūšių. Netgi čia veikia vyno parduotuvėlė, kurioje parduodamų vynų nerasi prekybos centruose. Manau, mes ne konkuruojame vieni su kitais, o vienas kitą papildom, pirkėjams pasiūlydami galimybę rinktis. Štai, prie pat Naujojo turgaus Molėtų turizmo ir verslo informacijos centras atidarė padalinį, kurio neaplenkia keliautojai“, – komentavo S.Dirma.

Kiek toliau, Molėtų mieste, veiklą vykdo „Saldus duetas“. Molėtiškiai Oksana ir Andrius Rinkevičiai pasirinko verslą plėtoti greta savo namų. Išskirtinių formų ir skonių konditeriją gaminanti pora jau planuoja atidaryti naujai įrengtą cechą, kuriame būtų patogu tiek gaminti plūste plūstančius užsakymus, tiek pasitikti klientus.

Kaip 15min sakė drauge su vyru verslą kurianti Oksana, jiems labai padėjo Molėtų rajono savivaldybės parama, skirta įrangai pirkti. „Mums kompensavo pusę įrangos kainos, nusipirkome konvekcinę krosnelę. Tai buvo didelė paskata. Anksčiau šiek tiek kepdavome buitinėmis sąlygomis, bet kai turi gerą įrangą – malonumas dirbti. Jei keptum vieną tortą per savaitę, užtektų ir paprastos įrangos, bet kai užsakymų daug, gera įranga labai palengvina darbą“, – sakė Molėtuose jau 15 metų gyvenanti O.Rinkevičienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Saldus duetas“ prekinį ženklą sukūrę Oksana ir Andrius Rinkevičiai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Saldus duetas“ prekinį ženklą sukūrę Oksana ir Andrius Rinkevičiai

„Saldaus dueto“ konditerijos gaminiai ruošiami tik pagal užsakymus, todėl šiuo metu pora jau priima užsakymus Šv. Kalėdoms. „Pirmoji pandemijos banga ir karantinas parodė, kad labai tiksliai planuoti sunku – per karantiną daug žmonių atšaukė savo šventes, tačiau nuo birželio vidurio iki spalio mėnesio dirbome įtemptai, iki 3, 4 valandos ryto, o kartais ir be miego,“ – pripažino O. Rinkevičienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Saldus duetas“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Saldus duetas“

Nežinia dėl pandemijos neišgąsdino ir dar vieno rajono verslininko. Molėtiškis Mindaugas Agurkis – vienas iš pavyzdžių, kaip turint verslo idėją pasinaudoti krašto privalumais. Prasidėjus vasaros sezonui, Molėtuose rankinio klubą treniruojantis sportininkas ėmėsi papildomos individualios veiklos – įrengė vandens turizmo inventoriaus nuomos punktą šalia Molėtų miesto paplūdimio. Pirmi metai buvo puiki galimybė išbandyti jėgas, išsiaiškinti klientų poreikius. Netgi pavyko įdarbinti dar vieną žmogų.

Pasak M. Agurkio, Molėtus atranda vis daugiau aktyvaus laisvalaikio mylėtojų. Jaunasis verslininkas pastebi, kad Molėtus šiemet aplankė kaip niekada daug turistų – nepaisant karantino, ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Ukrainos, Baltarusijos, anglakalbių, su kuriais teko bendrauti. Savaitgaliais, esant geram orui, „plaukė visi“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Agurkis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Agurkis

„Tikiuosi, verslas įsivažiuos, bet iš pradžių svarbi ir savivaldybės, europinė parama. O užmojai mano dideli. Pavyzdžiui, virš Pastovio ežero noriu įrengti lynus, kad prisisegus būtų galima nusileisti į kitą ežero pusę. Turiu ir daugiau idėjų, o kaip pavyks jas įgyvendinti, priklausys nuo finansų ir galimybių gauti reikalingus leidimus“, – sakė M. Agurkis.

Savivaldybės dialogas su verslo atstovais – svarbiausia misija

Molėtų rajono savivaldybės mero Sauliaus Jauneikos idėją suburti Molėtuose gyvenančius ir čia vasarojančius verslininkus susitikti pasikalbėti apie bendrus projektus, pristatyti savivaldybės viziją, pakoregavo karantino situacija. Visgi, tokios minties neatsisakoma ir ją tikimasi įgyvendinti kiek vėliau.

„Vystant verslus, kuriant darbo vietas, labai svarbi ir socialinė aplinka. Be to, kad ieškome investuotojų verslams, stengiamės gerinti socialinę aplinką ir Molėtų miesto bei rajono patrauklumą žmonėms. Renovavome visus darželius, pagal galimybes pertvarkome švietimo įstaigas. Stengiamės kaimuose išlaikyti priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo grupes, kad tėvai galėtų ramiai važiuoti į darbus. Pirmieji, o gal net vieninteliai šalyje, esame įsteigę nemokamą atokvėpio grupę tėvams. Esame įsteigę paramos jaunoms šeimoms fondą, iš kurio pirmam būstui Molėtų rajone įsigyti ar statytis skiriame iki 10 tūkst. eurų“, – vardijo meras.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Molėtų rajono meras Saulius Jauneika
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Molėtų rajono meras Saulius Jauneika

Rajono vadovams skatinant vis aktyvesnį ir garsesnį savivaldybės administracijos ir verslo atstovų dialogą įgyvendinama paskatų verslui sistema – taikomos mokesčių lengvatos veiklą pradedantiems verslininkams, o pagal paramos smulkiajam ir vidutiniam verslui programą šiais metais savivaldybė išdalijo per 24 tūkst. eurų paramos įrangos įsigijimui, kofinansavimui, nekilnojamojo turto nuomai, el. parduotuvėms ir palūkanų kompensavimui. Naujiena – pagalba nukentėjusiems nuo COVID-19, kuomet fiziniai ar juridiniai asmenys atleidžiami nuo mokesčių arba jiems suteikiamos mokesčių lengvatos už Molėtų rajone esantį privačios nuosavybės teise valdomą nekilnojamąjį turtą, žemės sklypus bei nuomojamos valstybinės žemės sklypus.

Verslumas darnoje su gamta

Šiuo metu Molėtų rajono savivaldybė visuomenei pristato naująjį verslo aplinkos vaizdo klipą, kuriame akcentuojama tvirta verslo ir gamtos sąsaja. Kamerų užfiksuoti verslai – savo vietą atradę būtent Molėtuose, o tvarumas – bendras šių verslų ir savivaldybės siekis.

VIDEO: Harmonijoje su gamta. Molėtų verslas

Molėtų rajono paveikslą kurti padėjo nestandartinius baldus ir modulinius namus kurianti jauna įmonė „Molėtų baldai“, kurią įkūrė nauji Molėtų rajono gyventojai, sūnus su tėčiu, ekologišką avininkystės „Bimbirių ūkį“ senelių žemėje įkūrusi jauna ūkininkų šeima, žuvies gaminių parduotuvėlė „Linksmoji undinėlė“ – Molėtuose apsigyvenusios šeimos sėkmingas verslas naujai įsikūrusiame Molėtų miesto turguje, „Šironija“ – ekologinis pluoštinių kanapių ūkis, kurį puoselėja namo su šeima grįžęs molėtiškis, medžio dirbinių dirbtuvės „Labanoris Crafts“, „Įlankos sodyba“, įkūrusi žvejų mėgėjų rojų savo sodyboje, ekologinės žuvininkystės ūkis „Eko žuvys“ ir saulės modulių sukauptą energiją savo darbe naudojanti įmonė „Hoda“.

Patraukli geografinė padėtis ir aplinka

Pasak Molėtų rajono savivaldybės mero, Molėtų rajono geografinė padėtis labai palanki kurtis verslams. Netoli Vilnius ir Kaunas. „Molėtai – vartai į Rytų Aukštaitijos regioną. Esame išskirtiniai puikiais gamtiniais ištekliais, miškais, ežerais, todėl mūsų verslo plėtojimo bei investicijų pritraukimo strategija ir aktyvi, ir atsargi tuo pat metu. Norime, kad Molėtuose būtų vystomi draugiški aplinkai verslai, dominuotų netarši gamyba, todėl užduotis pritraukti investuotojus ir sudominti juos Molėtais – dar sudėtingesnė“, – sakė meras.

Molėtų rajone visų pirma orientuojamasi į poilsio, pramogų ir turizmo verslus. Jau dabar šiame krašte sėkmingai veikia per 60 kaimo turizmo sodybų, yra per 4 tūkst. apgyvendinimo vietų, rajonas lyderiauja pagal turizmo srautus vasaros sezono metu Rytų Aukštaitijoje. „Viena iš užduočių – pritraukti investuotojus ir rasti išteklių pailginti sezoną“, – pabrėžė meras.

Tikimasi, kad ne tik vasarą, bet ir kitais metų laikais turizmą šiame krašte pagyvins Molėtuose statomas baseinas su poilsio zonomis ir vandens pramogomis. „Molėtų mieste esame išvystę aktyvaus turizmo ir poilsio bazę – tiek atvirus teniso kortus, tiek riedlenčių parką, vieną moderniausių šalyje, kurį jau atradę ekstremalaus sporto mėgėjai ir profesionalai. Pernai Molėtuose vyko Lietuvos riedutininkų čempionatas. Taip pat įsigijome įrangą atvirai čiuožyklai. Tikimės, kad aplink ją taip pat bursis siūlantys pačiūžų nuomą, šiltų gėrimų ir užkandžių“, – vardijo meras.

S.Jauneika nenorėjo atskleisti visų ateities planų ir idėjų, tačiau užsiminė, kad Molėtai ruošia staigmeną – pramogų parką visai šeimai po stogu „su tam tikrom molėtiškom idėjom“.

Žalia šviesa tvariam aukštų technologijų verslui

„Norime pritraukti ir kalbamės su potencialiais investuotojais į naujų technologijų, išmanaus verslo plėtrą Molėtų krašte. Akcentuodami siekį išsaugoti gamtą, orientuojamės į aukštų ir vidutiniškai aukštų technologijų veiklą, kuri būtų netarši. Turime pasitvirtinę komercinio koridoriaus palei kelią Vilnius-Utena detalųjį planą, tad verslas galės plėtotis ne tik Molėtuose, bet ir teritorijose, esančiose magistralinio kelio atkarpose nuo Vilniaus rajono iki pat Utenos rajono ribų. Jame numatytos teritorijos komercinei arba gamybinei veiklai, kuri draugiška aplinkai“, – sakė meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas