Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Įsteigta „PropTechLT“ grupė: skatins skaitmeninių inovacijų NT sektoriuje plėtrą

Lietuvos informacinių ir ryšių technologijų asociacija „Infobalt“ kartu su viena didžiausių pastatų priežiūros ir inžinerinių sprendimų grupių Baltijos šalyse „Civinity“ imasi iniciatyvos išjudinti nekilnojamojo turto (NT) plėtros ir pastatų valdymo skaitmeninimą, siekdami padidinti tvarumą šiame sektoriuje. Asociacijoje buvo įkurta nauja „PropTechLT“ grupė, subūrusi nekilnojamo turto (NT) plėtros ir valdymo, IT įmones ir mokslo įstaigas, sieks tapti NT skaitmeninių inovacijų, kompetencijų centru ir bendradarbiavimo platforma, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

„PropTech“ (angl. property technology) terminu yra vadinama skaitmeninių technologijų bei platformų taikymai nekilnojamojo turto sektoriuose. „PropTech“ sprendimai matomi kaip vieni pagrindinių, galinčių padėti įgyvendinti Europos žaliojo kurso tikslus.

„Tvari, aplinką tausojanti ir efektyvi nekilnojamojo turto plėtra ir pastatų valdymas nebeįsivaizduojamas be skaitmeninių sprendimų. Ir nors jie NT rinkoje nėra naujiena, tačiau matome, kad glaudesnis bendradarbiavimas tarp šio sektoriaus dalyvių, IT ekspertų bei mokslo bendruomenės gali padėti sukurti daugiau naujų idėjų, daugiau efektyvių sprendimų, o taip pat auginti šalies verslo tarptautinį konkurencingumą“, – sako „Infobalt“ asociacijos direktorius Mindaugas Ubartas.

„Pagrindinis „PropTech“ kuriamų technologijų dėmesys yra skiriamas žmonėms. Jomis siekiama pagerinti kasdienį žmonių gyvenimą, leisti atsikvėpti, o nekilnojamo turto klausimus palikti – profesionalams. Kiekvienas naujas technologinis sprendimas, ilgainiui turi įtakos mus supančiam pasauliui, o mes esame pasiryžę darbus pradėti jau dabar, siekdami geriausio rezultato“, – teigia „Civinity“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Deividas Jacka.

„PropTechLT“ grupė savo veikloje numato dėmesį skirti vieningos informacinės sistemos kūrimo inicijavimui, pastatų valdymo ir stebėsenos procesų skaitmeninimui, gerosios pastatų valdymo praktikos savivaldybėse kūrimui bei kitose susijusiose kryptyse.

„Aplinkos ministerija sveikina iniciatyvą įkurti „PropTechLT“ grupę, įtraukiant kuo platesnį suinteresuotų šalių ratą. Suprantame, kad reikalingi ne tik pokyčius įgalinantys technologiniai sprendimai, bet ir teisinio reguliavimo pokyčiai. Kartu pažymime, kad sėkmingas pastarųjų programavimas įmanomas vertinant visą NT gyvavimo ciklą. NT naudojimui, priežiūrai ir valdymui reikalingos struktūros ir turinio duomenys kuriami projektavimo, statybos, jo užbaigimo procesuose, tačiau neretai pagrindiniu iššūkiu tampa jų panaudojimas ir tinkamumas būtent NT naudojimui, priežiūrai ir valdymui.

Siekiant šių uždavinių sprendimo Aplinkos ministerija kartu su partneriais įgyvendina BIM-LT projektą, kurio vienas tikslų – nacionalinio statybos informacijos klasifikatoriaus sukūrimas ir vienodų statinio informacinio modeliavimo taikymo taisyklių sukūrimas. Aplinkos ministerija daro reikiamus teisinio reguliavimo pokyčius, pvz., skatinančius elektroninio statybos darbų žurnalo, elektroninio statinio techninio paso naudojimą“, – sako Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerijos Statybos ir teritorijų planavimo politikos grupės vadovas Dainius Čergelis.

„Infobalt“ „PropTechLT“ grupė šiuo metu jungia „Civinity“, „Infoera“, „In Re“, „Hnit Baltic“, „Citify“, „Pingin“, „Microsoft“, Kauno technologijos universiteto Statybos ir architektūros fakultetą, Vilniaus Gedimino technikos universitetą. Tarp grupės partnerių – LR Aplinkos ministerija, Vilniaus miesto savivaldybė, Registrų centras, Lietuvos savivaldybių asociacija, VšĮ „Atnaujinkime miestą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas