Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas išreiškė paramą „Amazon“ darbuotojų ketinimams burtis į profsąjungas

JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienį palaikė „Amazon“ darbuotojų teisę jungtis į profsąjungas, tačiau nesiėmė raginti jų įkurti susivienijimų.
„Amazon“
„Amazon“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Amazon“ sandėlio Alabamos valstijos Besemerio mieste darbuotojai vasarį pradėjo balsavimą, kad nuspręstų, ar įkurti pirmąją milžinės darbuotojų profsąjungą JAV, kuri galėtų atverti kelią tolesniam profsąjungų kūrimui Jungtinėse Valstijose vienoje iš didžiausių pasaulio bendrovių.

„Darbuotojai Alabamoje ir visose JAV balsuoja, ar organizuoti profsąjungas savo darbo vietose, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame vaizdo įraše kalbėjo J.Bidenas. – Tai yra gyvybiškai svarbu – tai gyvybiškai svarbus pasirinkimas.“

„Neturi būti jokios bauginimo, jokios prievartos, grasinimų, jokios prieš profsąjungos įkūrimą nukreiptos propagandos, – pridūrė jis. – Kiekvienas darbuotojas turi turėti laisvą ir savanorišką pasirinkimą įstoti į profesinę sąjungą“.

„Amazon“ oficialiai neprieštarauja profsąjungoms, tačiau ji ėmėsi agitacijos prieš Besemerio sandėlio darbuotojų pastangas susivienyti.

Be reklaminių skrajučių tualeto kambariuose, bendrovė surengė susitikimus, siekdama atkalbėti darbuotojus nuo profsąjungų kūrimo ir netgi atidarė svetainę, kurioje teigiama, kad profsąjunga yra nereikalinga.

Jungtines Valstijas įvyko virtinė protestų dėl saugos ir darbo sąlygų „Amazon“ sandėliuose, o pandemija didina spaudimą jos platinimo tinklui, nepaisant to, kad pelnas auga.

Turtingiausio pasaulio žmogaus Jeffo Bezoso vadovaujama įmonė teigia, kad į darbuotojų saugą investavo milijardus, net padidindama darbuotojų skaičių.

Nežinoma, kiek Besemerio sandėlio darbuotojų palaiko profsąjungą, o skaičiavimai turėtų prasidėti kovo 30 dieną.

Jei dauguma pritars profsąjungos įkūrimui, jiems automatiškai atstovaus Mažmeninės prekybos, didmeninės prekybos ir universalinių parduotuvių profsąjunga (RWDSU), tačiau tikraisiais nariais jie taps tik patvirtinę naują įmonės sutartį, dėl kurios derėsis profsąjunga ir „Amazon“.

„Kaip pabrėžia prezidentas J.Bidenas, geriausias būdas dirbantiems žmonėms apsaugoti save ir savo šeimas yra organizuotis į profsąjungas“, – sakoma RWDSU vadovo Stuarto Appelbaumo pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas