Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Japonijos „Takeda“ perka Airijos „Shire“ už rekordinius 62,5 mlrd. JAV dolerių

Japonijos farmacijos milžinė „Takeda“ perka Airijos konkurentę „Shire“ už 46 mlrd. svarų (62,5 mlrd. JAV dolerių).
„Takeda“
„Takeda“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis užsienio įmonės perėmimas bus didžiausias Japonijos verslo istorijoje, o įgyvendinus sandorį, bus sukurta viena iš dešimties didžiausių pasaulyje farmacijos įmonių.

Praėjusį mėnesį „Shire“ pareiškė, kad jos valdyba akcininkams rekomenduos priimti 46 mlrd. svarų vertės pasiūlymą, „jeigu bus susitarta dėl kitų galimo pasiūlymo sąlygų“.

Antradienį „Takeda“ paskelbė, kad dviejų įmonių valdybos „pasiekė susitarimą dėl rekomenduojamo pasiūlymo sąlygų, pagal kurias“ Japonijos įmonė įsigis „Shire“.

Pagal sutartas sąlygas „Takeda“ sumokės po 49,01 svaro už kiekvieną „Shire“ akciją.

„Shire“ akcininkai už kiekvieną turimą akciją galės gauti po 30,33 JAV dolerio grynaisiais ir 0,839 naujosios „Takeda“ akcijos arba 1,678 „Tadeda“ Amerikos depozitoriumo pakvitavimo.

Įgyvendinus sandorį, „Takeda“ akcininkai valdys apie 50 proc. susijungusiosios įmonės akcijų.

Dabar dėl sandorio balsuos „Takeda“ ir „Shire“ akcininkai. Jam taip pat reikalingas reguliavimo institucijų leidimas.

„Takeda“ tikisi sandorį užbaigti 2019 metų pirmąjį pusmetį.

Sandoriui finansuoti Japonijos įmonė pasitelks tarpinę 30,85 mlrd. JAV dolerių paskolą.

Susijungus „Takeda“ ir „Shire“, bus suformuota farmacijos įmonė, kurios metiniai pardavimai sudarys apie 30 mlrd. JAV dolerių ir pagal šį rodiklį ji užims aštuntą vietą pasaulyje, rašo agentūra „Dow Jones“.

„Įgyvendinus sandorį, bus sujungtas vienas kitą papildantis dviejų įmonių turtas gastroenterologijos ir neurologijos srityse. Naujoji įmonė užims pirmaujančias pozicijas retų ligų gydymo preparatų ir plazmoterapijos segmentuose ir tai sustiprins jos pozicijas onkologijos srityje“, – pareiškė „Takeda“.

„Dealogic“ duomenimis, sandoris bus vienas didžiausių farmacijos sektoriuje, nes jo vertė, įskaitant „Shire“ skolą, viršys 80 mlrd. JAV dolerių.

1781 metais įkurta „Takeda“ yra didžiausia Azijos farmacijos įmonė ir viena iš penkiolikos didžiausių pasaulio farmacijos rinkos dalyvių.

Tačiau, kaip pažymi britų verslo dienraštis „The Financial Times“, pastaraisiais metais stebimas „Takeda“ aktyvumas susijungimų ir įsigijimų rinkoje ir ypač kova dėl „Shire“ įsigijimo rodo, kad Japonijos koncernas pretenduoja į aukštesnę vietą didžiausiųjų reitinge.

Japonijos farmacijos įmonę ypač domina konkurentai, kuriantys vaistus nuo įvairių formų vėžio, taip pat nuo virškinamojo trakto ir centrinės nervų sistemos ligų.

Pernai „Takeda“ už 5,2 mlrd. JAV dolerių įsigijo JAV vaistų nuo vėžio gamintoją „Ariad Pharmaceutricals“. Po to ji bandė už 10 mlrd. JAV dolerių įsigyti sunkumų slegiamą Kanados įmonę „Valeant“, tačiau sandoris nebuvo įgyvendintas, nes šalims nepavyko susitarti dėl kainos.

O 2011 metais „Takeda“ už 13,7 mlrd. JAV dolerių įsigijo Norvegijos „Nycomed“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas