Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jaunos Kauno informacinių technologijų įmonės randa kelią į Nyderlandų rinką

Ketvirtadienį Kaune KTU regioniniame mokslo parke (RMP) surengta tradicinė – jau devintoji – Verslo diena. Renginio metu buvo pristatytos sparčiausiai, veržliausiai besivystančios jaunos įmonės.
Pranas Milius ir Domantas Jovaišas
Pranas Milius ir Domantas Jovaišas / Miglės Žemaitienės nuotr.

„Jaunos mažos įmonės neturi nei savo atstovų spaudai, nei laiko pačios pranešti apie save. Jaunų įmonių beveik niekas nepastebi, todėl norisi jas pristatyti ir įvertinti. Prieš 9 metus pradėta rengti Verslo diena ir skirta išgirsti apie jas“, – Verslo dieną pradėjo KTU RMP direktorius Pranas Bernardas Milius.

Verslą išvystė per metus

Pirmoji nominacija „Už sparčiausią augimą“ įteikta tik metus veikiančiai, tačiau savo nišą jau radusiai informacinių technologijų įmonei „Present Connection“, kuri yra dukterinė Nyderlanduose veikiančios bendrovės įmonė.

„Present Connection“ kuria individualiai pritaikytus sprendimus programinės įrangos „Exact System“ vartotojams Nyderlanduose. Ateities planai – darbuotojų skaičių padidinti nuo 6 iki 10, padvigubinti pajamas ir sukurti savo produktą.

vigubai didesni atlyginimai

Įmonės direktorius Domantas Jovaišas pasakojo, kad sunkiausia naujai mažai bendrovei yra rasti darbuotojų. Tai – kol kas didžiausia problema, su kuria susiduria „Present Connection“.

„Įmonė nauja, todėl patyrę specialistai ja nepasitiki, palyginti su didelėmis įmonėmis, nes nežino, ar bus išmokėti atlyginimai. Juk finansinė istorija dar labai trumpa – tik metai. Tačiau mažos įmonės privalumas – laisvė veikti, nebūti įspraustam į rėmus, kaip didelėje bendrovėje“, – svarstė D.Jovaišas, prisipažinęs, kad daugiausia darbuotojų perviliojo iš kitų firmų.

Jis taip pat pateikė įdomios statistikos apie IT specialistų darbo užmokesčio skirtumus Lietuvoje ir Nyderlanduose. 1-4 metus patirties turintis darbuotojas už valandą Lietuvoje gauna 7-12 eurų, Nuderlanduose – 7-20 eurų. Atitinkamai, 5-10 metų patirties turintis darbuotojas – 12-17 ir 15-30 eurų. 

Vidutinis IT specialisto atlyginimas Lietuvoje ir Nyderlanduose skiriasi dvigubai, todėl Nyderlandų verslininkams verta investuoti Lietuvoje.

D.Jovaišos skaičiavimu, vidutinis atlyginimas šiose šalyse skiriasi dvigubai, todėl Nyderlandų verslininkams verta investuoti Lietuvoje.

Verslą pradėjo dviese

Antroji nominacija „Už sparčiausią augimą“ buvo įteikta firminio stiliaus kurėjams „GOmake“. 2010 m. įmonės veiklą pradėjo du žmonės. Direktorius Nerijus Laurinaitis dirbo dizaineriu, o jo žmona rūpinosi vadybine verslo puse.

Per keletą metų įmonės darbuotojų skaičius išaugo iki 9, klientais tapo tokios didelės ir žinomos bendrovės, kaip „Kauno grūdai“, „Vilniaus pergalė“, „Žemaitijos pienas“.

N.Laurinaitis pasakojo, kad šiuo metu įmonė plečia savo veiklą, nauja sritis – pakuotės, įpakavimai.

Atsakymas studentui – praktika

Nominacija „Už studentų įtraukimą į verslą“ įteikta IT sprendimų bendrovei „Itesta“. 2007 m. įkurta įmonėje darbuotojų skaičius išaugo nuo 4 iki 8, šiuo metu reikėtų dar dviejų. Bendrovė daug pagyrimų sulaukė už nebijojimą priimti tik ką universitetus baigusių jaunų žmonių, taip pat priimti praktikantus.

Miglės Žemaitienės nuotr./Pranas Milius ir Darius Lebedzinskas
Miglės Žemaitienės nuotr./Pranas Milius ir Darius Lebedzinskas

„Bendradarbiaujame su KTU ir Vilniaus kolegija. Esame priėmę penkis praktikantus. Praktika yra vienintelis būdas studentui sužinoti, ar jis teisingai pasirinko sritį“, – teigė „Itesta“ direktorius Rytis Gedvilas.

Verslo dienos paminėjimo metu buvo atsisveikinta su didžiausia KTU RMP įmone, per dešimt metų išaugusią į tarptautinę IT kompaniją NFQ. Frankfurte savo atstovybę atidarinėjanti bendrovė dairosi ir į Silicio slėnį.

Oficiali renginio dalis baigta dviem pranešimais: mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) direktoriaus Arūno Karlono „Ką verslui žada 2014 metai“ ir lektoriaus, derybų konsultanto ir buriuotojo Pauliaus Kovo „Meilė ir maistas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas