Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV gamintojai metus pradeda toliau sukdami galvas dėl tiekimo grandinių problemų

JAV gamintojų padėtis pirmąjį 2022 metų mėnesį toliau gerėjo po COVID-19 pandemijos sukeltos krizės, tačiau juos kamuojančios tiekimo problemos nedaug tesusilpnėjo, rodo antradienį paskelbti tyrimo rezultatai.
Darbuotojas
Darbuotojas / 123rf.com nuotr.

Tiekimo valdymo institutas (ISM) pranešė, kad jo sudaromas gamybos indeksas sausį nukrito iki 57,6 proc. – šiek tiek daugiau nei vienu procentiniu punktu, palyginti su gruodžio mėnesiu, tačiau daugiau nei prognozavo analitikai.

Nors tyrimas parodė, kad užimtumas ir tiekėjų vykdomų pristatymų laikai pagerėjo, o neįvykdytų užsakymų likutis šiek tiek sumažėjo, kainos vėl didėjo, o gamybos ir naujų užsakymų apimtys sumažėjo.

„JAV gamybos sektorius išlieka paklausos varomoje ir tiekimo grandinių ribojamoje aplinkoje, tačiau sausis buvo trečias mėnuo iš eilės, kai gerėjo darbo jėgos ištekliai ir trumpėjo tiekėjų vykdomų pristatymų terminai“, – pabrėžė tyrimo vadovas Timothy Fiore.

„Vis dėlto dėl COVID-19 omikron varianto trūko kritinių tarpinių medžiagų, buvo sunku transportuoti produktus ir trūko tiesioginės darbo jėgos gamyklose“, – pridūrė jis.

Gamybos indeksas išliko aukščiau 50 proc. ribos, skiriančios augimą ir susitraukimą, o visos pramonės šakos praėjusį mėnesį pranešė apie augimą, išskyrus popieriaus gaminių sektorių.

„Turimų užsakymų skaičius ir toliau didėja, nes vis dar sprendžiame darbo jėgos trūkumo ir tiekimo grandinės problemas“, – apklausoje teigė baldų ir susijusių produktų įmonė, išreikšdama daugelio kitų įmonių nuomonę.

Naujų užsakymų sumažėjo daugiau nei 3 procentiniais punktais iki 57,9 proc., o gamyba sumažėjo daugiau nei pusantro punkto iki 57,8 procento.

Užimtumas šiek tiek pakilo iki 54,5 proc., o tiekėjų vykdomų pristatymų laikai šiek tiek pagerėjo. Susikaupusių neįvykdytų užsakymų kiekis sumažėjo daugiau nei šešiais punktais iki 56,4 procento.

„High Frequency Economics“ vyriausioji JAV ekonomistė Rubeela Farooqi teigė, kad ataskaitoje nurodoma, jog „praėjusį mėnesį sektoriuje buvo stebima teigiama, tačiau lėtėjanti plėtra“, ir pažymėjo, kad „užsakymų neįvykdymas ir mažos atsargos palaiko gamybos veiklą.

„Tačiau tiekimo kliūtys ir trūkumas, o ypač dėl omikron varianto padidėjęs sergančių darbuotojų skaičius greičiausiai stabdys plėtrą“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas