Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV įveda naujus muitus ES ginče dėl subsidijų orlaivių gamintojoms „Airbus“ ir „Boeing“

Jungtinės Valstijos trečiadienį paskelbė, kad nustatys papildomus muitus Prancūzijos ir Vokietijos produktams užsitęsusiame ginče dėl subsidijų orlaivių gamintojams „Airbus“ ir „Boeing“.
„Air Canada“ lėktuvas „Boeing 737 MAX 8“
„Air Canada“ lėktuvas „Boeing 737 MAX 8“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Muitai bus taikomi „orlaivių dalims iš Prancūzijos ir Vokietijos, tam tikriems neputojantiems vynams bei tam tikroms konjako ir kitoms vynuogių brendžio rūšims iš Prancūzijos ir Vokietijos“, kurie bus įtraukti į nuo 2019 metų apmokestinamų produktų sąrašą, sakoma JAV prekybos atstovo pareiškime.

Jame teigiama, jog šis žingsnis žengiamas reaguojant į Europos Sąjungos (ES) nustatytus muitus, kuriuos JAV laiko nesąžiningais.

Prekybos ginčas tarp ES ir JAV dėl subsidijų orlaivių gamintojoms trunka jau 16 metų ir ypač paaštrėjo Donaldo Trumpo prezidentavimo laikotarpiu.

Šiais metais Pasaulio prekybos organizacija (PPO) leido ES įvesti papildomus muitus amerikiečių produktams.

Visgi Vašingtonas mano, kad jis buvo nubaustas pasirinktu skaičiavimo metodu, kuris, pasak D. Trumpo administracijos, lėmė pernelyg didelę muitų dalį, taikomą JAV produktams.

„Taikydama muitus ... ES naudojo prekybos duomenis iš laikotarpio, kai prekybos apimtis buvo smarkiai sumažėjusi dėl siaubingo COVID-19 poveikio pasaulio ekonomikai“, – sakoma JAV prekybos atstovo pranešime.

„Šio pasirinkimo rezultatas buvo tas, kad ES įvedė muitus žymiai daugiau produktų, nei jie būtų taikomi pasirinkus įprastą laikotarpį. Nors JAV paaiškino ES jos pasirinkto laikotarpio iškraipantį poveikį, ES atsisakė keisti nuomonę“, – sakoma pranešime.

Todėl JAV „yra priversta pakeisti savo ataskaitinį laikotarpį į tą patį laikotarpį, kurį naudojo Europos Sąjunga“, – tęsiama pareiškime.

JAV taip pat apgailestavo dėl ES sprendimo neįtraukti JK į savo skaičiavimus, kas, jų teigimu, nesąžiningai padidino muitus.

Ginčas dėl ES orlaivių gamintojos „Airbus“ ir jos varžovės, amerikiečių „Boeing“, yra ilgiausias ir sudėtingiausias, kokį kada nors sprendė PPO.

Jis kilo gerokai prieš JAV prezidento postą užimant D. Trumpui, tačiau Vašingtonas nedelsdamas pasinaudojo galimybe įvesti 7,5 mlrd. JAV dolerių vertės muitus europiečiams, kai pernai PPO leido tai padaryti.

Vašingtonas nustatė 25 proc. baudžiamuosius muitus garsiems ES produktams, tokiems kaip vynas, sūris ir alyvuogių aliejus, o kovo mėnesį įvedė 15 proc. muitus „Airbus“ orlaiviams.

Atsakydama, ES nuo lapkričio pradžios taiko muitus Jungtinėms Valstijoms milijardų JAV dolerių vertės eksportui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas