Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV kompanijos prezidentas D. Moore: laisvieji menai padeda tapti geresniais lyderiais

„Jaunimas turėtų į darbo rinką ateiti su požiūriu, kad reikia sukurti daugiau vertės, nei vien tai, už ką gauni pinigus – tuomet jiems niekada nereikės jaudintis dėl darbo ateityje“, – sako Dan Moore, vadovaujantis „Southwestern Advantage“ – JAV kompanijai, kurioje dirba daug jaunų žmonių ir kuri kartu rūpinasi jų karjera bei reikalingų gebėjimų tobulinimu.
Dan Moore
Dan Moore / VDU nuotr.

D. Moore su pagyrimu baigė studijas Harvardo ir Vanderbilto universitetuose, o kompanijoje „Southwestern Advantage“, kuri rengia ir platina edukacines knygas amerikiečių šeimoms, jis dirba jau apie 40 metų.

Įspūdingą patirtį jaunimo įdarbinimo srityje sukaupęs Dan Moore savo įžvalgomis ir patarimais dalinasi tiek su akademinėmis, tiek su verslo organizacijomis visame pasaulyje. Spalį jis lankėsi Kaune, Vytauto Didžiojo universitete (VDU), ir čia studentams papasakojo, kas svarbiausia, norint įsidarbinti ir sėkmingai siekti karjeros aukštumų.

– Vadovaujate kompanijai „Southwestern Advantage“, skaitote paskaitas viso pasaulio studentams. Kuri iš šių veiklų Jums patinka labiausiai?

Maloniausia dalis yra darbas su jaunaisiais lyderiais, tarp jų ir VDU absolventais​.

– Man patinka abi veiklos. Vadovavimas „Southwestern Advantage“ yra svarbi privilegija – mūsų kompanijai daugiau nei 150 metų ir jos prezidentais per tą laiką buvo vos keletas žmonių, todėl man tai didelė garbė. Maloniausia dalis yra darbas su jaunaisiais lyderiais, tarp jų ir VDU absolventais – pamatyti, kaip išsigandę pirmakursiai virsta vienais geriausių lyderių pasaulyje. Stengiuosi ir padėti – ką išmokstu, perduodu jiems.

O dėstymas universitetuose man malonus, nes studentai nori mokytis. Paskaitose jie pradeda mąstyti apie save ir savo ateitį, o tai tikrai labai reikšminga.

– Kaip vyksta studentų, darbuotojų atrankos procesas Jūsų kompanijoje?

– Mūsų vasaros programoje dalyvauja daugybė studentų iš įvairių universitetų, tarp jų ir iš VDU. Jie atvyksta į JAV ir „Southwestern Advantage“ kompanijos jiems skirtoje programoje pradeda vieną pirmųjų savo verslų – pardavinėja knygas. Pradžioje yra informacinis susitikimas, kuriame visiems pristatome savo programą. Studentai, kurie nusprendžia dalyvauti programoje, turi ateiti į mažiausiai keturis pokalbius. Ten jie klausinėjami apie savo išsilavinimą, tikslus, prašome pateikti rekomendacijas.

Susisiekiame ir su tėvais, nes jie turi didelę įtaką jauniems žmonėms ir turėtų dalyvauti kai kuriuose jų sprendimuose. Paskutiniame pokalbyje studentai susitinka su vienu iš mūsų regiono pardavimų vadovų. Pokalbių daug, nes ši programa labai sunki, nenorime, kad žmonės įsivaizduotų, jog jie nuvyks į Ameriką ir lengvai užsidirbs daug pinigų.

– Jūsų kompanijoje dirba ir studentai iš Lietuvos – VDU ir kitų aukštųjų mokyklų. Kokie jie darbuotojai? Galbūt jie kažkuo išsiskiria iš kitų?

– Lietuvių studentai labai didžiuojasi savo kultūra ir istorija, lietuviškumu. Kai tokį stiprų nacionalinį identitetą turintys žmonės ateina pas mus, jie tampa labai naudingais darbuotojais. Kelias vasaras padirbę mūsų programoje, jie pasiruošia visiems ateities iššūkiams. Be to, jie labai konkurencingi – galbūt todėl, kad jiems patinka sportas, ypač krepšinis, kuris skatiną norą varžytis ir, be abejo, nugalėti.

Lietuvių studentai labai didžiuojasi savo kultūra ir istorija, lietuviškumu.

Pavyzdžiui, lietuviai gerai sutaria su estais, dirbančiais mūsų kompanijoje, bet nemėgsta jiems pralaimėti pardavimuose. Ypač didžiuojamės pas mus dirbančiu VDU istorijos bakalauru ir magistru Andriumi Pelegrimu, kuris šiemet tapo geriausiu pardavėju mūsų kompanijoje. Dėl šio apdovanojimo varžosi apie 2 tūkst. pardavėjų iš įvairių šalių, o pasisekė būtent jam.

– Ką manote apie laisvųjų menų principu paremtas studijas, kokias siūlo ir Vytauto Didžiojo universitetas? Kokią naudą jos suteikia studentui ir visuomenei apskritai?

– Laisvųjų menų išsilavinimas yra labai svarbus, tokį įgijau ir aš. Skaitydamas filosofiją, ją apmąstydamas, gali tapti kritiškai mąstančiu žmogumi, o tai labai svarbu, padeda susikurti savas vertybes. Mano manymu, geras laisvųjų menų švietimas reikalauja, kad žmogus sklandžiai reikštų mintis tiek raštu, tiek žodžiu, mokėtų konstruktyviai argumentuoti ir gerai išmanytų istoriją.

Man patinka frazė „Tie, kas nepasimoko iš istorijos, yra pasmerkti ją kartoti“. Dauguma klaidų, kurias dabar daro pasaulio lyderiai, yra panašios į praeityje padarytas klaidas. Tad naujoji karta turėtų geriau išmanyti istoriją, per laisvuosius menus, kad jie taptų geresniais lyderiais ir nekartotų tų klaidų. Tvirtai tikiu kultūros, istorijos, menų, komunikacijos ir panašių dalykų išmanymu – visko, kas sudaro laisvųjų menų išsilavinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas