Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV privatus sektorius balandį sukūrė daugiau privačių darbo vietų

JAV privačios įmonės balandį sukūrė 742 tūkst. naujų darbo vietų, rodo trečiadienį paskelbti tyrimo rezultatai.
Vašingtonas
Vašingtonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nors tai buvo mažesnis skaičius nei tikėtasi, vis dėlto rodiklio augimas buvo fiksuotas ketvirtą mėnesį iš eilės, ekonomikai atsigaunant nuo COVID-19 pandemijos sukeltos krizės.

Mėnesinio darbo užmokesčio apskaitos įmonės ADP duomenys patvirtino, kad didžiausia pasaulio ekonomika atgauna pozicijas po masinių atleidimų bangos, prasidėjusios 2020 metų kovo mėnesiais, užslinkus pandemijai.

Darbo vietų prieaugis pasiskirstė beveik vienodai visų dydžių įmonėse, tačiau daugiausia dėmesio naujų darbo vietų sukūrė paslaugų sektorius, ypač – laisvalaikio ir svetingumo įmonės, kurias labiausiai paveikė dėl pandemijos įvesti verslo apribojimai.

„Darbo rinka atsigauna ir darbo vietų augimas ateinančiais mėnesiais turėtų paspartėti, nes ekonomika ir toliau artėja prie platesnio atsinaujinimo“, – mano „High Frequency Economics“ vyriausioji JAV ekonomistė Rubeela Farooqi.

Visgi bendras darbo vietų prieaugis privačiame sektoriuje neatitiko 810 tūkst. rodiklio, kurio tikėjosi ekonomistai.

ADP ataskaita laikoma Darbo departamento užimtumo ataskaitos, kuri turėtų būti paskelbta penktadienį, įžanga. Manoma, kad penktadienį paskelbta ataskaita parodys balandžio mėnesį fiksuotą milijoną siekiantį viešojo ir privataus sektoriaus darbo vietų prieaugį bei dviem dešimtosiomis sumažėjusį nedarbo lygį iki 5,8 procentų.

Pastarasis metais JAV ekonomika atgauna darbo vietas, o nedarbo lygis per pastaruosius mėnesius sumažėjo, nes vakcinavimo nuo COVID-19 kampanija bei didžiulės vyriausybės išlaidos padėjo verslui normalizuotis ir atsinaujinti.

ADP teigimu, praėjusį mėnesį paslaugų sektorius iš viso sukūrė 636 tūkst. darbo vietų, iš jų 237 tūkst. buvo laisvalaikio ir svetingumo sektoriuose, o prekybos, transporto ir komunalinių paslaugų sektoriai – 155 tūkst. darbo vietų. Informacijos sektoriuje fiksuotas nedidelis 3 tūkst. darbo vietų sumažėjimas.

Prekių gamintojos sukūrė 106 tūkst. naujų darbo vietų, iš jų 55 tūkst. – apdirbamojoje pramonėje, tuo tarpu statybos pramonėje darbo vietų skaičius padaugėjo 41 tūkst., sakoma pranešime. Gamtos išteklių gavybos ir kasybos sektoriams teko likusi naujų darbo vietų dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas