Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kada darbdavys turi teisę nutraukti darbo sutartį darbdavio iniciatyva, kai nėra darbuotojo kaltės?

Dėl koronaviruso pandemijos paskelbus karantiną, o vėliau jį atšaukus ir palikus galioti paskelbtą dėl koronaviruso (COVID-19) plitimo grėsmės valstybės lygio ekstremaliąją situaciją, dalis darbdavių susidūrė su sunkumais ir buvo priverstos atleisti darbuotojus. Darbo kodekso 57 straipsnis numato, kada darbdavys darbo sutartį gali nutraukti savo inciatyva, be darbuotojo kaltės.
Rankų paspaudimas
Rankų paspaudimas / „Scanpix“/„Picture-Alliance“ nuotr.

Darbdavys nutraukti darbo sutartį turi teisę dėl šių priežasčių:

  1. darbuotojo atliekama darbo funkcija tampa pertekline dėl darbo organizavimo pakeitimų ar kitų priežasčių, susijusių su darbdavio veikla;
  2. darbuotojas nepasiekia sutartų darbo rezultatų;
  3. darbuotojas atsisako dirbti pakeistomis būtinosiomis ar papildomomis darbo sutarties sąlygomis arba keisti darbo laiko režimo rūšį ar darbo vietovę;
  4. darbuotojas nesutinka su darbo santykių tęstinumu verslo ar jo dalies perdavimo atveju;
  5. teismas ar darbdavio organas priima sprendimą, dėl kurio pasibaigia darbdavys.

Darbo organizavimo pakeitimai ar kitos priežastys, susijusios su darbdavio veikla, gali būti priežastis nutraukti darbo sutartį tik tuo atveju, kai jie yra realūs ir lemia konkretaus darbuotojo ar jų grupės atliekamos darbo funkcijos ar darbo funkcijų nereikalingumą.

Jeigu perteklinę darbo funkciją atlieka keletas darbuotojų, o atleidžiama tik dalis iš jų, atleidžiamų darbuotojų atrankos kriterijus patvirtina darbdavys, suderinęs su darbo taryba, kai jos nėra, – su profesine sąjunga. Tokiu atveju atranką vykdo ir pasiūlymus dėl darbuotojų atleidimo teikia darbdavio sudaryta komisija, į kurią turi būti įtrauktas bent vienas darbo tarybos narys.

Darbo sutartis darbdavio iniciatyva, kai nėra darbuotojo kaltės, nutraukiama įspėjus raštu darbuotoją prieš vieną mėnesį, o jeigu darbo santykiai tęsiasi trumpiau negu vienus metus, – prieš dvi savaites. Šie įspėjimo terminai dvigubinami darbuotojams, kuriems iki įstatymų nustatyto senatvės pensijos amžiaus likę mažiau kaip penkeri metai, ir trigubinami darbuotojams, kurie augina vaiką (įvaikį) iki keturiolikos metų, darbuotojams, kurie augina neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų, taip pat neįgaliems darbuotojams ir darbuotojams, kuriems iki įstatymų nustatyto senatvės pensijos amžiaus liko mažiau kaip dveji metai.

Atkreiptinas dėmesys, kad socialiniams partneriams (darbdaviui ir įmonės lygmeniu veikiančiai profesinei sąjungai) įgyvendinant vieną iš socialinės partnerystės formų – kolektyvines derybas – kolektyvinėje sutartyje galima susitarti dėl papildomų kategorijų darbuotojų, turinčių pirmenybės teisę būti paliktiems dirbti.

Kolektyvinėje sutartyje darbdavys ir profesinė sąjunga gali susitarti dėl papildomų garantijų darbuotojams, su kuriais bus nutraukiamos darbo sutartys darbdavio iniciatyva, kai nėra darbuotojo kaltės, – ilgesnių įspėjimo terminų, didesnių išeitinių išmokų, ilgesnio laiko naujo darbo paieškoms ir pan.

Pažymėtina, kad prieš priimdamas sprendimą nutraukti darbo sutartį su grupe darbuotojų ar inicijuoti grupės darbuotojų darbo sutarčių nutraukimą, darbdavys privalo informuoti darbo tarybą, kai jos nėra, – darbdavio lygmeniu veikiančią profesinę sąjungą ir konsultuotis su ja dėl būsimo grupės darbuotojų atleidimo iš darbo padarinių sušvelninimo (perkvalifikavimo, perkėlimo į kitas darbo vietas, darbo laiko režimo pokyčių, didesnių, negu šiame kodekse numatytos, išeitinių išmokų, įspėjimo terminų pratęsimo, laisvo laiko darbo paieškoms ir kita) priemonių. Konsultacijų metu šalys turi siekti sudaryti susitarimą dėl galimų neigiamų pasekmių realaus sušvelninimo.

Jeigu darbuotojas ginčija atleidimą iš darbo nustatyta tvarka, darbdavio sprendimo įteikimo įrodinėjimo našta tenka darbdaviui. Darbo santykių pasibaigimo diena yra paskutinė darbuotojo darbo diena, išskyrus atvejus, kai darbo sutartis nutraukiama nesant darbuotojo darbe arba kai darbuotojui neleidžiama tą dieną dirbti.

Pasibaigus darbo sutarčiai, apie tai daromas įrašas darbo sutartyje. Ne vėliau kaip kitą darbo dieną po darbo santykių pasibaigimo dienos darbdavys privalo apie darbo sutarties pasibaigimą pranešti Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos teritoriniam skyriui.

Jei turite daugiau klausimų, kviečiame konsultuotis su Valstybine darbo inspekcija arba įsilieti į socialinį dialogą internete adresu www.socdialogas.lt/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai