Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 06 /15:40

Kalbos prievaizdai susirūpino ukrainiečių lietuvių kalbos žiniomis: A.Armonaitė stebisi empatijos trūkumu, darbdaviai suglumę

Nuo karo į Lietuvą pabėgę ukrainiečiai gerokai pagyvino mūsų šalies darbo rinką, tačiau Valstybinė kalbos inspekcija jau turi jiems pastabų dėl lietuvių kalbos žinių. Prievaizdai sako, kad iš gyventojų gauna skundų, kad su dirbančiais ukrainiečiais gyventojai negali susikalbėti lietuviškai, ypač tai pastebima prekybos ir vaistinių sektoriuose. Ukrainiečiai lietuviškai išmokti laiko turi iki 2024 m. kovo, o tada inspekcija imsis tikrinimų. Atsakomybė už tai teks darbdaviams. Tiesa, pastaruosius tokia žinia glumina.
Kovo 11-osios eisena Gedimino prospekte
Kovo 11-osios eisena Gedimino prospekte / Skirmanto Lisausko /15min nuotr.

Užsieniečiai pastaruoju metu smarkiai papildė darbuotojų gretas Lietuvoje, tačiau susirūpinta jų lietuvių kalbos žiniomis. Seime pasiūlyta pavežėjais dirbančius atvykėlius iš užsienio įpareigoti minimaliai kalbėti lietuviškai, o „Bolt“ nurodė atvykstantiems užsieniečiams pavežėjams įgyti bazinių anglų kalbos žinių.

Dabar Kalbos inspekcijos radare atsidūrė ir ukrainiečiai pabėgėliai.

Rašte, kurį išsiuntė Seimo nariams bei ministerijoms, inspekcijos viršininkas Audrius Valotka nurodė, kad inspekcija gauna skundų, jog karo pabėgėliai nepradeda su Lietuvos piliečiais bendrauti valstybine kalba. Teigiama, kad vertinant teisiniu požiūriu tai galima laikyti Lietuvos piliečių lingvistinių teisių pažeidimu.

Raštu antradienį feisbuke pasidalinusi ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė apkaltino Kalbos inspekciją „tiesmuku požiūriu į darbą ir empatijos nuo karo nukentėjusiems žmonėms nebuvimu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas