Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karas prieš „Vespa“: Italija baiminasi D.Trumpo prekybos kliūčių

Italija neslepia nerimo dėl Donaldo Trumpo planų imtis veiksmų prieš importą, dėl kurio, jo nuomone, JAV yra susidaręs didžiulis prekybos deficitas. Baiminamasi, kad naujojo JAV prezidento muitų negalės išvengti ir legendiniai motoroleriai „Vespa“.
Lietuvos „Vespa“ klubo vasaros sezono atidarymas, 2015
Motoroleris „Vespa“ / Lauryno Matonio nuotr.

„Trumpas skelbia karą motoroleriui „Vespa“, – tvirtina nacionalinio dienraščio „Il Messaggero“ antraštė. Panašiai nusiteikę ir kiti italų leidiniai, šiai temai skyrę savo pirmuosius puslapius.

Nerimas kilo pasklidus pranešimams apie tai, kad, D.Trumpui rengiantis pulti „prekybos sukčius“, sudarytas 90 Europos produktų, kuriems JAV rengiasi nustatyti 100 proc. importo muitus, „juodasis sąrašas“, kuriame yra ir motoroleriai bei motociklai.

Penktadienį JAV prezidentas rengiasi pasirašyti du vykdomuosius įsakus, kuriuose pareigūnams lieps nustatyti prekes ir šalis, dėl kurių JAV yra susidaręs beveik 50 mlrd. JAV dolerių prekybos deficitas, ir pateikti rekomendacijas dėl veiksmų.

Prekybos sekretorius Wilburas Rossas pareiškė, kad pareigūnai ieškos „sukčiavimo“, netinkamo elgesio, prekybos susitarimų, kurie taip ir nepasiteisino, aplaidaus susitarimų vykdymo, valiutos kursų neatitikimų ir varginančių Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) suvaržymų įrodymų.

Muitai gali būti nustatyti ir Europos produktams, nes Vašingtono ir Briuselio ginčas dėl jautienos – o Europos Sąjunga yra uždraudusi hormonais apdorotos amerikietiškos jautienos importą – kilo gerokai prieš D.Trumpo atėjimo į valdžią.

Kalbama, kad, be motorolerių, muitai gali būti nustatyti tokiems Italiją simbolizuojantiems produktams kaip pomidorai, saliamis ir Parmos kumpis, taip pat mineralinis vanduo „San Pellegrino“, kuris šiuo metu priklauso Šveicarijos „Nestle“.

2016 metais Italijos eksporto į JAV vertė siekė 37 mlrd. eurų ir sudarė tik kiek daugiau nei dešimtadalį viso ES (įskaitant Didžiąją Britaniją) eksporto į Jungtines Valstijas, kurio vertė sudarė 362 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas