Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Kauno stiklas“ rugpjūtį pradės dešimtmečio investicijų projektą, jo vertė – 8 mln. eurų

Vienintelė Baltijos šalyse spalvoto stiklo butelių gamintoja bendrovė „Kauno stiklas“ nuo rugpjūčio porai mėnesių sustabdys gamybą, nes keis pagrindinį savo įrenginį – stiklo lydymo krosnį. Investicijų projektas vertinamas apie 8 mln. eurų, iš kurių apie 80 proc. sudaro Medicinos banko paskola, rašoma Medicinos banko pranešime spaudai.
Evaldas Sauliūnas
Evaldas Sauliūnas / „Kauno stiklo“ nuotr.

Medicinos bankas „Kauno stiklui“ paskolino beveik 6,5 mln. eurų. Bendrovės vadovas Evaldas Sauliūnas sako, kad keliolika metų įprastai tarnaujanti stiklo lydymo krosnis per tiek laiko susidėvi fiziškai dėl itin aukštos lydymo temperatūros, siekiančios net 1600°C. Be to, kartu su nauja stiklo lydymo krosnimi, bus pakeista ir jos kompiuterizuoto valdymo įranga, sumontuoti du nauji stiklo lašotiekiai su naujausia degimo valdymo sistema.

„Mes stiklo lydymo krosnį naudojome išties labai intensyviai, ji mums atitarnavo apie 12 metų. Dėl proceso specifikos stiklas lydomas ištisą parą be sustojimo apie 10-14 metų ir krosnis yra sustabdoma tik tam, kad naujam gamybos ciklui būtų pastatyta nauja“, – teigia įmonės vadovas.

„Kauno stiklas“ konkurso būdu generaliniu rangovu pasirinko savo srityje gerai žinomą Lenkijos įmonę „Techglass“, kuri bus atsakinga už stiklo lydymo krosnies pakeitimą ir su tuo susijusius darbus bei procesų sklandumą.

Krosnies keitimui pasirinktas laikas išnaudojant sezoniškumo faktorių. Rugpjūtį alaus sezono pikas jau būna praėjęs, o putojančio vyno sezonas dar neprasidėjęs.

„Laikotarpis, kol bus pastatyta ir paruošta veiklai nauja stiklo lydymo krosnis, bus išnaudotas kitiems būtiniems darbams, tarp jų ir atnaujinimams, kurie gamybos proceso metu negalimi. Kartu šis metas palankus darbuotojų poilsiui, kurie galėjo susiplanuoti savo kasmetines atostogas. Esame sustygavę procesus ir pasiruošę pakankamas produkcijos atsargas, todėl mūsų verslo partnerių šis laikinas gamybos sustabdymas nepaveiks“, – sako E.Sauliūnas.

Medicinos banko Verslo tarnybos direktorius Julius Ivaška pastebi, kad „Kauno stiklas“ yra kritiškai svarbi šalies gėrimų gamybos ciklo dalis, tiekianti stiklinę pakuotę didžiausiems šalies gėrimų gamintojams.

„Mums yra svarbu prisidėti ir skatinti projektus, kurie didintų Lietuvos pramonės gamintojų konkurencingumą. „Kauno stiklas“ yra neatsiejama šalies gėrimų gamybos pramonės dalis, didžiuosius gėrimų gamintojus aprūpinanti spalvoto stiklo buteliais. Tai, kad įmonę renkasi savo srities lyderiai tik patvirtina aukštą jos gaminių kokybę. Atnaujinusi naudojamą įrangą bendrovė sustiprins savo konkurencingumą rinkoje“, – pastebi J.Ivaška.

Įmonė maksimaliai gali sandėliuoti apie 30 mln. butelių, ji gamybai naudoja du energetikos šaltinius – elektrą ir dujas. Šiuo metu „Kauno stiklas“ per parą gali išlydyti virš 130 tonų stiklo, o su naujos technologijos krosnimi galės būti pasiektas ir 160 tonų stiklo lydymo našumas, tačiau ženkliai sumažinant CO2 pėdsaką kiekvienam išlydomo stiklo kilogramui.

Antra pagrindinė įmonės veikla yra stiklinės pakuotės atliekų, duženų sutvarkymas, ženkliai prisidedantis prie šalies žiedinės ekonomikos. „Kauno stiklas“ stiklo duženas superka iš depozito sistemos, komunalinių įmonių, gautas duženas išrūšiuoja pagal stiklo spalvas, atskiria priemaišas, susmulkina ir paruošia jas stiklinės pakuotės gamybai.

Pažymėtina ir tai, kad stiklinės pakuotės gamybos metu susidarančios stiklo duženos surenkamos ant transporterių ir iš karto perlydomos, tokiu būdu nesugeneruojant jokių gamybinių atliekų. Spalvoto stiklo duženas naudoja pats „Kauno stiklas“, o skaidraus stiklo duženos tiekiamos „Panevėžio stiklui“, gaminančiam stiklinę pakuotę iš bespalvio stiklo.

Lietuvos kapitalo „Kauno stikle“ dirba apie 200 darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas