Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kavinių tinklai – prie katastrofos slenksčio?

Ketvirtadienį Seimo priimtas įstatymas, kuriuo uždrausta paaugliams parduoti ne tik energinius, bet ir kitus gėrimus, kuriuose kofeino koncentracija sudaro daugiau kaip 150 mg/l, turėjo išgąsdinti kavinių savininkus. Gali būti, kad nuo lapkričio kavinių darbuotojams teks jaunųjų klientų prašyti pateikti asmens dokumentą.
Rytinė kava
Du kavos / Flickr.com

Seimas ketvirtadienį ne tik uždraudė parduoti energinius gėrimus jaunesniems nei 18 metų asmenims, bet ir į įstatymą įrašė „darbietės“ Dangutės Mikutienės pasiūlytą energinio gėrimo apibrėžimą.

Tai yra „nealkoholinis gėrimas, kuriame yra daugiau kaip 150 mg/l kofeino, nesvarbu, iš kokio šaltinio, arba kuriame yra daugiau kaip 150 mg/l kofeino ir vienos ar kelių kitų centrinę nervų sistemą stimuliuojančių medžiagų (gliukurono laktono, inozitolio, guaranino, ginsenozidų, ginkmedžių ekstrakto, taurino ar kt.)

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) tinklalapyje teigiama, kad Lietuvoje parduodamuose energiniuose gėrimuose kofeino yra maždaug 320 mg/l.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) tinklalapyje teigiama, kad Lietuvoje parduodamuose energiniuose gėrimuose kofeino yra maždaug 320 mg/l.

Tuo metu puodelyje kavos yra 50-150 mg kofeino, puodelyje arbatos – per 50 mg, o kolos gėrime (0,5 l ) – per 35 mg.

Tai reiškia, kad Seimo nustatytas kofeino kiekis greičiausiai viršija tą, kurį galima rasti kavinėse parduodamoje kavoje.

Populiarių kavinių tinklų „Coffee Inn“ ir „Vero Cafe“ atstovai ketvirtadienį nesutiko 15min.lt išdėstyti savo nuomonės apie Seimo priimtą įstatymą, teigdami, kad su juo dar gerai nesusipažino.

Gydytojas L.Labanauskas: paaugliai linkę piktnaudžiauti

Saugios mitybos fondo ekspertas, profesorius Liutauras Labanauskas 15min.lt sakė, kad nieko blogo nenutiktų, jeigu paauglys išgertų puodelį kavos. Tačiau medikas pabrėžė, kad šios amžiaus grupės žmonės vienu puodeliu ar viena skardine gėrimo dažniausiai neapsiriboja.

Paauglių širdies kraujagyslių sistema yra labili, todėl gėrimas juos veikia kiek kitaip – jiems pasidaro labai gera, žmogus tampa energingesnis. Todėl atsiranda piktnaudžiavimas, – sakė L.Labanauskas.

„Vienkartinis kiekis nėra labai kenksmingas ar galintis apnuodyti organizmą. Bet yra viena bėda – paaugliai šių gėrimų vartoja labai daug. Vieni išvis nevartoja, o kiti geria be saiko.

Suaugęs žmogus žino, kad jeigu išgėrė ryte kavos, daugiau negali jos gerti, nes naktį neužmigs. O paauglių širdies kraujagyslių sistema yra labili, todėl gėrimas juos veikia kiek kitaip – jiems pasidaro labai gera, žmogus tampa energingesnis. Todėl atsiranda piktnaudžiavimas“, – sakė gastroenterologas.

Medikas pabrėžė, kad piktnaudžiavimas labai kenkia.

L.Labanausko teigimu, energetiniai gėrimai, traškučiai ir kava bręstančiam organizmui nereikalingi.

„Nuo traškučio nenusinuodysi, bet jis nėra sveikas maisto produktas. Nenusinuodysi ir nuo kavos puodelio, bet jis nereikalingas“, – pridūrė gydytojas.

Organizatorių nuotr./Liutauras Labanauskas
/Liutauras Labanauskas

Mirtina dozė – 140 puodelių kavos

NMVRVI tinklalapyje rašoma, kad nuo 100 iki 600 mg kofeino gali paspartinti mintis bei pagerinti bendrą organizmo budrumą. Kita vertus, kofeino vartojimas gali sąlygoti poilsio trūkumą ir koordinacijos sutrikimo atsiradimą. Daugiau negu 2000 mg kofeino per dieną sukelia nemigą, raumenų drebulį bei padažnėjusį kvėpavimą. Kartais šie simptomai atsiranda ir suvartojus mažesnius kofeino kiekius.

Vidutinis vyras, sveriantis 70 kg, vienu metu turėtų suvartoti 14 kg šio alkaloido -140 kavos puodelių, 200 arbatos puodelių, 200 kolos skardinių.

Žmonėms, reguliariai vartojantiems kofeiną, atsiranda tolerancija šiems simptomams. Kofeino sukelti simptomai žmonėms, kurie kofeiną vartoją retkarčiais, pasireiškia labiau nei tiems, kurie kofeiną (pvz. kavą) geria dažnai.

Išgėrus gėrimų, kurių sudėtyje yra kofeino, atsiranda ir kitų fiziologinių reakcijų: padidėjus kortizolio ir adrenalino išsiskyrimui, padidėja kraujo spaudimas ir širdies susitraukimų dažnis.

Kofeinas aktyviną diurezę (šlapimo išsiskyrimą), praplečia bronchus, didina skrandžio rūgšties sekreciją, pagreitina medžiagų apykaitą.

Mirtina kofeino dozė yra 200 mg kilogramui kūno masės. Vidutinis vyras, sveriantis 70 kg, vienu metu turėtų suvartoti 14 kg šio alkaloido (140 kavos puodelių, 200 arbatos puodelių, 200 kolos skardinių).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas