Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 20

Keli užsienio prekybos tinklai naikina savitarnos kasas: ar tai gali nutikti ir Lietuvoje?

Kol Lietuvos parduotuvėse savitarnos kasų vis daugėja, užsienio šalyse jau imami regėti ir priešingi judėjimai. Keli prekybos tinklai užsienyje sugrįžo prie įprastų kasų ir ne tik nedraudžia, bet net skatina kasininkes kalbėtis su pirkėjais. Ar tai kada nors galėtų nutikti Lietuvoje?
Naujas „Iki"prekybos centras Pilaitėje
„Iki" parduotuvė Pilaitėje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Yra atsisakančių savitarnos kasų

Jungtinės Karalystės (JK) prekybos tinklas „Booths“ tapo pirmuoju šalyje atsisakiusiu beveik visų savitarnos kasų. Visose 28 šio tinklo parduotuvėse, išskyrus dvi, sugrįžta prie įprastų kasų su darbuotojais.

„Manome, kad kolegos, aptarnaujantys klientus, užtikrina geresnę klientų patirtį, todėl priėmėme sprendimą daugumoje mūsų parduotuvių atsisakyti savitarnos kasų“, – BBC nurodė „Booths“ atstovas spaudai.

Panašų žingsnį žengė ir antras didžiausias mažmeninės prekybos tinklas Nyderlanduose „Jumbo“, šalyje turintis 685 parduotuves, o Belgijoje – 27. Jis trečdalyje savo parduotuvių įrengė pokalbių kasas, taip siūlydamas klientams lėtesnę apsipirkimo patirtį.

Pardavėjai net skatinami kalbėtis su žmonėmis, kurie neskuba, o tokį sprendimą jie argumentavo noru sumažinti vienišumo jausmą.

Mažmeninės prekybos eksperto Justo Gavėno nuomone, šie prekybos tinklai tiesiog ėmė ieškoti būdų išsiskirti iš konkurentų ir tam panaudojo strategiją, vadinamą „back to basics“ (liet. atgal prie pagrindų). Tikriausiai taip mažesniam klientui srautui tikimasi parduoti daugiau prekių, pardavėjams žeriant patarimus, konsultuojant.

Ar toks pokytis galėtų įvykti ir Lietuvoje?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?