Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Keturios farmacijos įmonės sutinka opioidų byloje sumokėti 26 mlrd. dolerių

Kelių JAV valstijų pareigūnai pristatė siūlomą susitarimą, pagal kurį keturios farmacijos bendrovės, kaltinamos opioidų epidemijos šalyje skatinimu, sumokės iki 26 mlrd. JAV dolerių, kad būtų sureguliuota apie 4 tūkst. ieškinių, pareikštų federaliniuose ir valstijų teismuose.
„Johnson & Johnson“
„Johnson & Johnson“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pagal siūlomą susitarimą medicinos prekių milžinė „Johnson & Johnson“ ir trys vaistų platinimo bendrovės - „McKesson“, „Cardinal Health“ ir „Amerisource Bergen“ – sumokės šią sumą, kuri bus skirta ieškinių patenkinimui, taip pat prevencijos bei gydymo programų finansavimui, rašoma pranešime spaudai, kurį trečiadienį paskelbė Niujorko valstijos generalinė prokurorė Letitia James, prie kurios spaudos konferencijoje, kurioje buvo pristatytas siūlomas susitarimas, prisijungė dar šešių valstijų prokurorai.

Siūlomas susitarimas yra didžiausias iš iki šiol pristatytųjų šioje byloje, kuri tęsiasi jau nemažai metų ir kuria įvairiuose teismuose siekiama patraukti farmacijos sektorių atsakomybėn už opioidų krizę, Jungtinėse Valstijose per pastaruosius 20 metų pareikalavusią daugiau kaip 500 tūkst. žmonių gyvybių.

„Įvairios bendrovės, kurios gamino ir visoje šalyje platino opioidus, tai darė neatsižvelgdamos į gyvybes ar net į nacionalinę krizę, kurią jie padėjo kurstyti“, – rašoma L.James paskelbtame pranešime.

„Šiandien traukiame šias bendroves atsakomybėn ir į bendruomenes visoje šalyje įliejame dešimtis milijardų JAV dolerių, kartu imdamiasi svarbių priemonių, kad šios bendrovės atsakytų už savo veiksmus.“

Pagal susitarimą, „Johnson & Johnson“ sutiko per devynerius metus sumokėti iki 5 mlrd. JAV dolerių ir nutraukti šalyje opioidų pardavimą, pareiškė L.James.

Trys platintojai per 18 metų sumokės iki 21 mlrd. JAV dolerių. Šios bendrovės taip pat sutiko įrengti centralizuotą informacinį centrą, siekdamos padėti valstijų pareigūnams atsekti vaistų siuntas ir užtikrinti geresnę apsaugą nuo įtartinų užsakymų.

Tiksli suma, kurią sumokės bendrovės, bus nustatyta dalyvaujant valstijų ir vietos valdžios institucijoms, nurodoma L.James pranešime.

Tam, kad susitarimas būtų priimtas, jam turės pritarti „daug“ valstijų ir vietovių, pažymėjo pareigūnai.

Pranešime spaudai rašoma, kad „didžioji dalis“ lėšų bus skirta priklausomybės nuo opioidų gydymui ir prevencijai visoje šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas