Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinijos eksportas gegužę ūgtelėjo 28 proc., importas siekė 51 proc.

Kinijos eksportas gegužę ūgtelėjo 27,9 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, o importas plėtėsi sparčiausiai per daugiau nei dešimtmetį, parodė pirmadienį paskelbti oficialūs duomenys.
Kinija, Šanchajus
Kinija, Šanchajus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kinija Eksportas

Kinijos prekių paklausa atsigavo po ekonomiškai skaudžių dėl COVID-19 krizės pernai įvestų ribojamųjų priemonių, o atsigavimą skatino ir vakcinavimo kampanijos didelėje pasaulio dalyje.

Rodiklį taip pat didina žema palyginimo bazė praėjusiais metais, kai ekonominę veiklą sustabdė viruso protrūkis.

Visgi nors antros pagal dydį pasaulio ekonomikos eksportas sparčiai augo, jis buvo mažesnis nei prognozuotas 32 proc. rodiklis.

Tuo tarpu importo augimas gegužę pasiekė aukščiausią tempą nuo 2011 metų sausio mėnesio. Palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, importas išsiplėtė 51,1 proc. – taip pat šiek tiek mažiau nei tikėjosi „Bloomberg“ apklausti analitikai.

Vis dėlto importas ir eksportas į pagrindinių Kinijos prekybos partnerių, įskaitant Pietryčių Azijos ASEAN bloką, Europos Sąjungą ir Jungtines Valstijas, rinkas per pirmuosius penkis šių metų mėnesius padidėjo, pranešė muitinės institucijos.

Mažesnį nei tikėtasi eksporto rodiklį greičiausiai lėmė uostų veiklos sutrikimai dėl griežtesnių COVID-19 kontrolės priemonių gegužės pabaigoje, kai koronavirusas buvo nustatytas keliems darbuotojams.

Elektronikos siuntos sustiprino Kinijos eksportą, o jų apimtys sausio–gegužės mėnesiais padidėjo 31,9 proc., palyginti su analogišku laikotarpiu 2020-aisiais, nors tekstilės gaminių, įskaitant veido kaukes, saugančias nuo viruso plitimo, paklausos augimas sumenko 10,3 procento.

Kinijos institucijos pirmadienį pranešė, kad padidėjo geležies rūdos, žalios naftos ir sojų pupelių importo apimtis ir kainos.

Bendras Kinijos prekybos perteklius gegužę siekė 45,53 mlrd. JAV dolerių ir buvo 26,5 proc. mažesnis nei ankstesniais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas