Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinijos institucijos pradėjo tyrimus dėl dar dviejų stambių šalies įmonių

Vos sekmadienį nurodžiusios iš programėlių parduotuvių pašalinti internetinės taksi užsakymo paslaugos operatorės „Didi“ programėlę, Kinijos institucijos pradėjo naujus tyrimus dėl dar dviejų Jungtinėse Valstijose kotiruojamų kinų bendrovių.
Kinijos vėliava
Kinijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kinija Verslas

Didžiosios technologijų įmonės turi didžiulę įtaką vartotojams šalyje, tačiau jau beveik metus jų veiklai yra taikomi vis griežtesni reglamentai, turėję įtakos planuotiems pirminiams viešiems akcijų platinimams (IPO) ir verslui apskritai, vyriausybei siekiant suvaldyti milžinių daromą įtaką.

Naujausi žingsniai nukreipti prieš į biržos sąrašus įtrauktas bendroves „Full Truck Alliance“ – įkurtą sujungus sunkvežimių užsakymo krovinių gabenimui platformas „Yunmanman“ ir „Huochebang“, – taip pat „Kanzhun“, kuriai priklauso internetinė darbuotojų paieškos platforma „Boss Zhipin“.

Tyrimo laikotarpiu visoms trims platformoms nurodyta sustabdyti naujų vartotojų registraciją, tokiu būdus siekiant „užkirsti kelią nacionalinių duomenų saugumo rizikai, apsaugoti nacionalinį saugumą ir visuomenės interesus“, teigė Kinijos kibernetinės erdvės administracija.

Vos keliomis valandomis anksčiau, vykdydama panašų tyrimą, prievaizdė nurodė pašalinti „Didi“ programėlę iš programėlių parduotuvių.

Šis žingsnis gali reikšti kliūtis bendrovės plėtrai, kuri vos prieš kelias dienas per Niujorke surengtą IPO pritraukė daugiau nei 4,4 mlrd. JAV dolerių.

Pasak administracijos, daugiau nei 15 mln. vairuotojų ir beveik 500 mln. vartotojų turinti „Didi“ rinko ir naudojo vartotojų duomenis „rimtai pažeisdama“ taisykles.

Be to, paminėta ir grėsme nacionaliniam saugumui, kas nėra įprasta kalbant apie vietos technologijų įmonę.

Valstybinė žiniasklaida pagyrė šį žingsnį, o „The Global Times“ savo komentare teigė, kad „Didi“, regis, turi galimybių išanalizuoti vartotojų elgesį ir įpročius remdamasi „daugybe surinktų duomenų“, o tai kelia potencialią su informacija susijusią riziką.

„Neturime leisti, kad bet kuri interneto milžinė taptų kinų asmens duomenų superbaze, valdančia netgi daugiau duomenų nei valstybė, o tuo labiau suteikti joms teisę naudoti šiuos duomenis savo nuožiūra“, – pareiškė laikraštis.

Praėjusiais metais Kinijos institucijos sustabdė rekordinį „Alibaba“ finansų padalinio „Ant Group“ IPO, kuris galėjo pritraukti 34 mlrd. JAV dolerių, prieš pradėdamos antimonopolinį tyrimą dėl technologijų milžinės veiklos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas