Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Klaipėdos „Maximoje“ rado „Belaruskalij“ gamintos druskos, ši teigia: tai – likučiai

Į 15min portalą kreipęsis skaitytojas pranešė, kad sekmadienį prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėje, esančioje Klaipėdoje, įsigijo Baltarusijoje gamintos druskos. Savo ruožtu prekybos tinklas, pirmadienį tvirtinęs, kad JAV sankcionuotos Baltarusijos valstybinės įmonės „Belaruskalij“ druska neprekiauja jau nuo spalio, dabar pripažįsta, kad pavienių šios įmonės gamintos produkcijos likučių dar yra, tačiau tikimasi, kad iki savaitės pabaigos jų nebeliks.
„Maxima“
„Maxima“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pirmadienį prekybos tinklai „Maxima“ ir „Iki“ 15min informavo, kad nuo spalio nebeprekiauja „Belaruskalij“ druska.

Tačiau pasirodžius šiam straipsniui, skaitytojas pranešė Klaipėdos „BIG“ prekybos centro „Maximoje“ sekmadienį įsigijęs 2 kilogramus pigiausios „Optima linija“ akmens druskos, kaip pats rašė, apledėjusiam šaligatviui barstyti. Jos kilmės šalis – Baltarusija.

15min susisiekus su „Maxima“, Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė patvirtino, kad „Optima linijos“ druską gamina „Belaruskalij“, o importuoja Lietuvos tiekėjas „LIT Salt Trade“. Pasak jos, tai – pavieniai likučiai.

Fotolia nuotr./Druska
Fotolia nuotr./Druska

„Tiesioginio bendradarbiavimo su „Belaruskalij“ įmone neturime. Šios „Optima“ druskos iš tiekėjo nebeperkame, o nykstamai mažas kiekis pavienių likučių dar yra. Esame tikri, kad jų iki šios savaitės galo parduotuvėse nebeliks“, – 15min teigė E.Dapkienė.

Ji tvirtino, kad „Maxima“ vadovaujasi ES reglamentu dėl Baltarusijai taikomų ribojamųjų priemonių ir yra išanalizavusi sąrašą asmenų, kuriems taikomos ribojamos priemonės ir šis sąrašas peržiūrimas reguliariai.

„Maxima LT“ nuotr./Ernesta Dapkienė
„Maxima LT“ nuotr./Ernesta Dapkienė

„Nė vienas iš mūsų tiekėjų ar Baltarusijos gamintojų, su kuriais bendradarbiaujame, nėra įtraukti į šį sąrašą. Kaip ir su visais tiekėjais, turime įsipareigojimų sutartis ir neturime pagrindo jų nutraukti, jeigu jiems nėra taikomos Europos Sąjungos ribojamosios priemonės“, – tvirtino „Maximos“ atstovė.

E.Dapkienės teigimu, taip pat konsultuojamasi ir su Užsienio reikalų ministerija, kad būtų galima „reguliariai ir operatyviai gauti atnaujinamą informaciją apie fizinius ir juridinius asmenis, kuriems yra taikomos ribojamos priemonės.“

Įstatymu būtų leidžiama įvesti sankcijas baltarusiškai produkcijai

Susisiekimo ministerija yra įregistravusi įstatymo pakeitimo projektą, kuris leistų įvesti sankcijas iš Baltarusijos tiesiogiai ar netiesiogiai įvežamiems, perkamiems ar perleidžiamiems Baltarusijos produktams. Jei Vyriausybė nuspręstų, sankcijos galėtų apimti ne tik trąšas, bet ir kitą produkciją.

Šiuo metu projekte yra nuostata, jog fizinių ir juridinių asmenų nuostoliai, patirti įgyvendinant šį įstatymą, nebūtų atlyginami.

Poreikis priimti tokį įstatymą kilo po to, kai praėjusią savaitę paaiškėjo, kad lapkričio antroje pusėje, artėjant JAV sankcijų „Belaruskalij“ įsigaliojimo terminui, „Lietuvos geležinkeliai“ iš „Belaruskalij“ gavo avansą už tranzito paslaugas du–tris mėnesius į priekį.

Sutarties su įmone nutraukimas gali reikšti šimtamilijonines baudas „Lietuvos geležinkeliams“, tad šiuo metu ieškoma teisėtų būdų tai padaryti.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Susisiekimo ministerija
Mato Miežonio / 15min nuotr./Susisiekimo ministerija

Įspėjama, kad baltarusiškų trąšų tranzitas gali tęstis dar ne vieną mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas