Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Klaipėdos uosto misija prisitaikyti prie klimato kaitos finansuojama ES lėšomis

Klaipėdos uostas kartu su partneriais – tarp pirmųjų keturiasdešimties regionų Europoje, atrinktų dalyvauti ES finansuojamame projekte „Pathways2Resilience co-developing pathways towards climate resilient regions in Europe“ (P2R), kurio tikslas – stiprinti regionų atsparumą klimato kaitos pokyčiams ir spartinti prisitaikymą prie naujų aplinkos sąlygų.
Klaipėdos uostas
Klaipėdos uostas / Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos nuotr.

„Klimato kaita yra iššūkis, kuriam privalome ruoštis strategiškai ir ilgalaikėje perspektyvoje. Audros vasarą, dėl kurių Klaipėdos uostas privalo riboti laivybą, vandens lygių svyravimai uosto laivybos kanale, darantys įtaką krovos procesams – tai tik keli pavyzdžiai, su kuriais jau šiandien susiduria Klaipėdos uostas. Dalyvavimas P2R projekte yra ne tik galimybė, bet ir būtinybė, siekiant užtikrinti, kad mūsų uostas taptų pavyzdžiu, kaip atsparumo strategijos gali padėti apsaugoti tiek verslą, tiek regiono bendruomenes nuo klimato kaitos pasekmių. Klaipėdos uostas, būdamas neatsiejama ir itin reikšminga Klaipėdos regiono dalimi, imasi lyderystės kelionėje klimato kaitai atsparesnės ateities link“, – sako Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija P2R projekte dalyvauja drauge su partneriais: asociacija „Klaipėdos regionas“, Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmais, Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacija ir UAB „MC Baltics“. Atliepiant visų šių organizacijų, kurios atstovauja uosto įmonėms, verslo, mokslo organizacijoms ir visoms Klaipėdos regiono savivaldybėms, bendrus tikslus, bus kuriama Klaipėdos uosto atsparumo klimato kaitos pokyčiams strategija, veiksmų planas bei juos lydintis investicijų planas. Tam skirtas 210 tūkst. eurų siekiantis ES finansavimas. Projekto trukmė – 18 mėnesių.

Klaipėdos uostas su partneriais tarp pirmųjų keturiasdešimties regionų Europoje dalyvauti projekte atrinkti iš 164 pareiškėjų.

Šio projekto pagrindinis tikslas – padėti regionams ir bendruomenėms Europoje sukurti ir įgyvendinti strategijas, skirtas didinti jų atsparumą klimato kaitai. Šis projektas kartu yra ir svarbi Europos Sąjungos prisitaikymo prie klimato kaitos misijos dalis.

P2R projektas finansuojamas pagal mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Europos Horizontas“ projektą „Misijos, prisitaikymas prie klimato kaitos HORIZON-MISS-2021-CLIMA-02-02 – Support to the regions in developing pathways towards climate resilience and corresponding innovation agendas“ pagal dotacijos susitarimą Nr. 101093942.

Iš viso planuojama atrinkti apie 100 regionų Europoje, kurie, dalyvaudami P2R projekte, drauge pradės kelionę klimato kaitai atsparesnės ateities link. Visiems jiems planuojama paskirstyti 21 milijoną eurų siekiantį finansavimą. Kitus dalyvauti projekte atrinktus regionus planuojama paskelbti 2025-ųjų birželį.

Projektą koordinuoja „EIT Climate-KIC“ kartu su 14 partnerių iš 10 šalių, apimančių klimato kaitos ekspertus, inovacijų kūrėjus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas