Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koronavirusas neaplenkė ir didžiųjų prekybininkų: darbuotojų dar netrūksta, bet juodiesiems scenarijams pasiruošta

Lietuvoje sparčiai plintant koronaviruso pandemijai, užsikrėtimo atvejų neišvengė nė vienas didysis prekybos tinklas. Daugiausia sergančių darbuotojų šiuo metu yra „Maximoje“ – 51, tačiau beveik 13 tūkst. darbuotojų įdarbinusioje įmonėje tai sudaro tik 0,4 proc. Prekybininkai tvirtina kol kas nesusiduriantys su darbuotojų trūkumu, tačiau galimam juodajam scenarijui, kai atskirose parduotuvėse įsiplieskus židiniams pritrūks darbo rankų, jau ruošiamasi iš anksto.
Sostinėje duris atvėrė nauja „Maxima“
„Maxima“ yra didžiausia darbdavė, tad ir susirgusių COVID-19 čia daugiausia / „Maximos“ nuotr.

Prekybos tinklų darbuotojams rizika užsikrėsti koronavirusu yra 20 kartų didesnė negu paprastiems gyventojams, atskleidė JAV Harvardo universiteto TH Chan visuomenės sveikatos mokyklos paskelbtas tyrimas, kurį neseniai aprašė Dailymail.co.uk.

Mokslininkai, ištyrę 104 vieno prekybos tinklo Bostone (JAV) darbuotojus, nustatė, kad 20 proc. jų yra užsikrėtę koronavirusu. O vietinėje bendruomenėje užsikrėtimo procentas siekė tik 0,9–1,3 proc.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Išpardavimas prekybos centre
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Išpardavimas prekybos centre

Be to, tas pats tyrimas atskleidė, kad darbuotojų, kurie bendravo su klientais, pavyzdžiui, kasininkų, koronaviruso testas penkis kartus dažniau būdavo teigiamas. Tiesa, trys ketvirtadaliai tirtų darbuotojų neturėjo jokių simptomų.

Kasininkus ir kitus prekybos centrų darbuotojus, kurie kontaktuoja su gyventojais, priskiria prie pavojingiausių profesijų ir kiti tyrimai. O visuomenininkai, kviečiantys padėkoti per pandemiją dirbantiems žmonėms, siūlo prisiminti ne tik medikus, bet ir autobusų vairuotojus ar kasininkus.

Lietuvoje prekybos tinklai kol kas neatsiduria tarp karščiausių koronaviruso židinių, tačiau virusas neaplenkė nė vieno iš penkių didžiųjų prekybininkų mūsų šalyje.

Prekybininkai tvirtina, kad susirgusių darbuotojų kol kas nėra daug, tad darbo jėgos netrūksta, tačiau įmonės iš anksto ruošiasi įvairiems scenarijams.

Daugiausia susirgimo atvejų – „Maximoje“

Prekybos tinklas „Maxima“ yra didžiausias darbdavys Lietuvoje, įdarbinęs beveik 13 tūkst. gyventojų. Nieko keista, kad šioje įmonėje yra daugiausia COVID-19 susirgusių darbuotojų, palyginus su kitais prekybininkais.

„Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė 15min ketvirtadienį informavo, kad šiuo metu COVID-19 serga 51 darbuotojas, tačiau tai yra vos 0,4 proc. nuo visų „Maximos“ darbuotojų. Dar 49 darbuotojai yra saviizoliacijoje.

„Maxima LT“ nuotr./Ernesta Dapkienė
„Maxima LT“ nuotr./Ernesta Dapkienė

Iš viso nuo koronaviruso pandemijos pradžios susirgimai COVID-19 diagnozuoti 79 „Maximos“ darbuotojams, iš kurių 28 yra pasveikę ir sugrįžę į darbus.

Iš viso nuo koronaviruso pandemijos pradžios susirgimai COVID-19 diagnozuoti 79 „Maximos“ darbuotojams, iš kurių 28 yra pasveikę ir sugrįžę į darbus.

„Iki“ prekybos tinklą, antrąjį pagal dydį pagal darbuotojų skaičių, valdančioje įmonėje „Palink“ nuo spalio 1 dienos iki lapkričio 4 dienos iš viso susirgo 19 darbuotojų, 15min informavo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Iš 5528 čia dirbančių darbuotojų nuo pandemijos pradžios susirgo 25.

Asmeninio archyvo nuotr./Vaida Budrienė
Asmeninio archyvo nuotr./Vaida Budrienė

„Rimi“ prekybos tinkle, kuriame, „Sodros“ duomenimis, dirba 3059 darbuotojai, praėjusią ir šią savaitę žinios apie teigiamą COVID-19 testą sulaukė 12 darbuotojų, o iš viso nuo COVID-19 namie gydosi ir sveiksta 15 darbuotojų.

Dalis vyresnių darbuotojų nedirba

„Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Renata Keršienė 15min pasakojo, kad dalis darbuotojų jaučia simptomus, dalis – ne, visi gydosi namuose. Nuo pandemijos pradžios įvairiuose „Rimi“ tinklo padaliniuose susirgo 27 darbuotojai.

Pasak R.Keršienės, šiuo metu 5–7 proc. „Rimi“ darbuotojų nedirba dėl įvairių priežasčių. Darbuotojai, turėję artimą kontaktą su koronavirusu apsikrėtusiais kolegomis, yra saviizoliacijoje.

Į nedirbančių skaičių patenka ir vyresnio amžiaus darbuotojai, kurie dėl sparčiai plintančios pandemijos pasirinko šiuo metu nedirbti ir likti namuose: dalis jų ima atostogas, dalis nedarbingumo pažymėjimą.

„Rimi“ nuotr./Vilniaus Paupio rajone atidaryta „Rimi“ parduotuvė
„Rimi“ nuotr./Vilniaus Paupio rajone atidaryta „Rimi“ parduotuvė

Taip pat šiuo metu nedirbančiųjų skaičių „Rimi“ tinkle papildė darbuotojai, negalintys palikti vienų namuose besimokančių vaikų.

O įmonėse „Norfos mažmena“ ir „Lidl Lietuva“, ketvirtadienio duomenimis, serga tik po kelis darbuotojus.

„Norfos mažmena“ prekybos tinkle, kuriame darbuotojų net daugiau nei „Rimi“ – 3257, šiuo metu serga 6 darbuotojai, o dešimt yra saviizoliacijoje. Nuo metų pradžios sirgo 10 darbuotojų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Norfa“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Norfa“

O 2236 darbuotojus įdarbinusiame „Lidl“ prekybos tinkle sergančių yra trys, saviizoliacijoje – apie dešimt. Kaip 15min informavo „Lidl Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta, vienas iš susirgusių jau baigia pasveikti ir turėtų grįžti į darbą artimiausiomis dienomis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdas Lopeta
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdas Lopeta

Nuo pandemijos pradžios šiame prekybos tinkle iš viso susirgo šeši darbuotojai (įskaitant ir dabar sergančius).

Ruošiasi juodiesiems scenarijams

Po šimtus parduotuvių valdantys prekybos tinklai tvirtina, kad kol kas COVID-19 susirgusių darbuotojų mastas nerimo nekelia.

„Dauguma COVID-19 užsikrėtusiųjų ir dėl galimo kontakto su sergančiaisiais saviizoliavusiųjų yra atskirų skirtinguose Lietuvos miestuose esančių parduotuvių darbuotojai. Padaliniuose turime pavienius COVID-19 susirgimų atvejus. Kolektyvuose laikinai pakeisti 2–3 darbuotojus, ypač didesnėse parduotuvėse, nekelia sunkumų“, – sakė E.Dapkienė.

Visgi įmonės dėlioja įvairius scenarijus – ir tokius, jei darbuotojų imtų trūkti. Pasak „Maxima“ atstovės, valdyti situaciją taptų sudėtinga, jei virusas parduotuvės, sandėlio ar maisto gamybos cecho kolektyve išplistų taip, kad tektų izoliuotis visai pamainai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centro lankytojai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centro lankytojai

O pavyzdžių, kaip įsisukęs koronavirusas gali sutrikdyti įmonių darbą, jau yra. Joniškio „Maxima XX“ iš 70 darbuotojų koronavirusu susirgus 14-kai teko pritaikyti papildomų prevencijos priemonių.

„Leidome dirbti tik tiems darbuotojams, kurie yra profilaktiškai išsityrę ir gavę neigiamus COVID-19 testo rezultatus. Natūralu, kad dirbančiųjų sumažėjo“, – komentavo E.Dapkienė.

Tad reguliuojant darbo krūvį šioje parduotuvėje teko laikinai keturioms valandoms sutrumpinti darbo laiką, sugriežtinti ir riboti į parduotuvę įleidžiamų pirkėjų srautus, beveik savaitei sustabdyti kai kurių paslaugų teikimą, pavyzdžiui, komunalinių mokesčių surinkimą, loterijos bilietų pardavimą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centre
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centre

„Maxima“ atstovė tvirtino, kad visi darbuotojai išsityrė ir jau registruojasi pakartotiniam profilaktiškam patikrinimui dėl COVID-19, tad parduotuvė yra pasiruošusi vėl dirbti įprastu režimu.

Kiti prekybininkai tokius atvejus taip pat apgalvojo iš anksto. V.Budrienė pasakojo, kad „Iki“ prekybos tinklas visą vasarą kruopščiai peržiūrinėjo veiklos tęstinumo planus. Tad nors šiuo metu nerimo nejaučia, įmonė pasirengusi ir atsarginį planą.

„Esame pasiruošę ir juodiems scenarijams, turime aptarę sprendimus, kas būtų, jeigu darbuotojų dėl ligos ir saviizoliacijos pradėtų trūkti. Kreiptumėmės į darbuotojų nuomos agentūras, mobilizuotume administracijos darbuotojus“, – sakė „Iki“ atstovė.

Pasiruošėme ir juodiems scenarijams, jeigu darbuotojų dėl ligos ir saviizoliacijos pradėtų trūkti. Kreiptumėmės į darbuotojų nuomos agentūras, mobilizuotume administracijos darbuotojus, – sakė „Iki“ atstovė.

O R.Keršienė atskleidė, kad „Rimi“ jau dabar jaučia išaugusį darbuotojų poreikį, todėl ieško naujų darbuotojų, laikinai naudojasi darbuotojų nuomos paslaugomis.

Didesnis darbuotojų poreikis jaučiamas plečiantis e.parduotuvei „Rimi.lt“, iki metų pabaigos planuojant atidaryti keturias naujas parduotuves. Be to, plintant antrai pandemijos bangai ir augant susirgusiųjų skaičiui, įmonė dar kartą peržiūrėjo visų darbuotojų darbo grafikus, įvertindama nedirbančiųjų skaičių, sezonines ligas ir siekdama, kad kuo mažiau kontaktų būtų tarp atskirų pamainų.

Darbuotojams – ir priedai, ir psichologo konsultacija

Prekybos tinklai karantino metu dirbantiems darbuotojams skiria papildomus priedus, draudžia specialiu draudimu nuo COVID-19 ligos.

O „Iki“ prekybos tinklas prieš antrąjį karantiną savo darbuotojams pristatė emocinės pagalbos liniją „Kaip jautiesi?“. Visi prekybos tinklą valdančios įmonės „Palink“ darbuotojai kiekvieną trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 10 val. iki 11 val. gali paskambinti ir pasikalbėti su profesionaliu psichologu apie šiuo laikotarpiu kylančias emocines problemas. Konsultacijos darbuotojams yra konfidencialios ir nemokamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas